Foto: stock.xchng
Kiberdrošības uzņēmums "Kaspersky" ir tīmeklī konstatējis ļaunprātīgas datnes, kuras ir nomaskētas par dokumentiem, kas ir saistīti ar nesen atklāto koronavīrusu, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Pamanītās ļaunprātīgās datnes bija nomaskētas par .pdf, .mp4 un .docx datnēm par koronavīrusu. Datņu nosaukumi netieši norāda, ka tajās ir ietvertas videopamācības, kā izsargāties no vīrusa, jaunumi par apdraudējumu un pat vīrusa noteikšanas procedūras.

Patiesībā šajās datnēs ietverti visdažādākie apdraudējumi, sākot no Trojas zirgiem līdz tārpiem, kas spēj iznīcināt, bloķēt, pārveidot vai kopēt datus, kā arī traucēt datoru vai datortīklu darbību.

"Kaspersky" vadītājs Baltijā Andis Šteimanis skaidro, ka kibernoziedznieki par ēsmu izmanto koronavīrusu, kas tiek plaši izpausts jaunākajās ziņās.

"Līdz šim mēs esam novērojuši tikai desmit unikālas datnes, bet, tā kā šāda veida darbība bieži tiek veikta ar populāriem ziņu tematiem, mēs prognozējam, ka šī tendence var pastiprināties. Tā kā ļaudis turpina raizēties par savu veselību, iespējams, novērosim, ka tiek izplatīts arvien vairāk viltus dokumentos par koronavīrusu noslēptu ļaunprogrammatūru," pauž Šteimanis.

"Kaspersky" izstrādājumi nosaka ar koronavīrusu saistītās ļaunprātīgās datnes ar šādiem nosaukumiem: "Worm.VBS.Dinihou.r", "Worm.Python.Agent.c", UDS:DangerousObject.Multi.Generic", "Trojan.WinLNK.Agent.gg", "Trojan.WinLNK.Agent.ew", "HEUR:Trojan.WinLNK.Agent.gen" un "HEUR:Trojan.PDF.Badur.b".

Lai nekļūtu par ļaunprogrammatūru upuri, "Kaspersky" iesaka izvairīties no aizdomīgām saitēm, kas sola ekskluzīvu saturu. Tāpat arī apskatīt lejupielādētās datnes paplašinājumu un nodrošināt, ka dators ir aizsargāts ar spēcīgiem drošības risinājumiem.

"Kaspersky" ir starptautisks kiberdrošības uzņēmums, kas dibināts 1997. gadā. Patlaban vairāk nekā 400 miljonu lietotāju ir aizsargāti ar "Kaspersky" tehnoloģijām, un uzņēmums palīdz arī 270 tūkstošiem korporatīvo klientu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!