Foto: Shutterstock

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti atbalstījuši Labklājības ministrijas (LM) pārstrādāto pozīciju par priekšlikumu direktīvai saistībā ar minimālās algas kritēriju noteikšanu Eiropas Savienībā (ES).

Deputāti gan norādījuši, ka Latvijai šajā jautājumā ES diskusijās joprojām jābūt aktīvākai, informē Saeimas Preses dienests.

"Pārstrādātā pozīcija par adekvātu minimālo algu Eiropas Savienībā tagad satur atvērtāku pieeju. Latvijai proaktīvi un konstruktīvi ir jāpiedalās diskusijās par minimālās algas regulējumu Eiropas Savienības līmenī, tādējādi radot platformu strādājošo nabadzības riska mazināšanai. Mūsu mērķis ir samazināt kopējo nabadzības līmeni, tostarp ar minimālās algas paaugstināšanu," norāda komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Janvārī komisijas deputāti atdeva valdībai pozīciju atpakaļ, liekot atbildīgajiem LM ierēdņiem to pārstrādāt un iesniegt jaunu. Toreiz deputāti nepiekrita ministrijas vērtējumam, ka, iespējams, ar šādu direktīvu tiek pārkāpts subsidiaritātes princips.

Eiropas Komisija (EK) piedāvā dalībvalstīm regulāri pārskatīt noteikto minimālo algu, lai nodrošinātu, ka tā ir pienācīga. EK rosina valstīm veikt pasākumus, lai minimālās algas noteikšanas un pārskatīšanas pamatā būtu skaidri kritēriji. EK arī uzsver sociālo partneru iesaisti minimālās algas noteikšanā, kā arī paredz kontroles un uzraudzības pasākumus un informācijas pieejamības prasības. Vienlaikus EK priekšlikums paredz, ka dalībvalstīm jāsekmē sarunas par koplīgumu slēgšanu.

Minimālo algu apmērs ES dalībvalstīs būtiski atšķiras. Piemēram, augstākā minimālā mēneša alga 2020.gadā bija Luksemburgā - 2142 eiro, bet zemākā bija Bulgārijā – 286 eiro. Latvijā no šī gada minimālā alga ir 500 eiro, Igaunijā – 540, bet Lietuvā – 607, Polijā – 523, Vācijā – 1584 un Francijā – 1539 eiro, deputātus iepriekš informēja LM pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!