Foto: Shutterstock, LETA, Shutterstock

Šonedēļ plašas diskusijas sabiedrībā un politiķu vidū raisīja jautājums par no Krievijas ievestiem graudiem un pārtikas produktiem, bet trīs AS "Latvijas gāzes" valdes locekļi kopā ar "Rietumu banku" plāno izpirkt visas uzņēmuma akcijas. Savukārt Latvijas Banka piemērojusi vairāk nekā divu miljonu eiro soda naudu 'LPB Bank'

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

Ražots Latvijā': 'Knauf' eksporta plāni un vairāku desmitu miljonu investīcijas

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Saurieši izsenis ir bijusi slavena ģipšakmens ieguves vieta Latvijā, tādēļ šajā reizē "Delfi Bizness" ciemojas būvmateriālu ražotāja "Knauf" ražotnē, lai apskatītu, kā top ģipša plāksnes.

Lasīt vairāk

382 800 tonnas: Latvijā ieplūst labība no Krievijas

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Caur Latvijas robežkontroles punktiem šogad 11 mēnešos Eiropas Savienībā (ES) ievestas 382 808 tonnas pārtikas graudaugu no Krievijas, tostarp novembrī ievestas 61 894 tonnas, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Robežkontroles departamenta direktore Iveta Šice-Trēde.

Lasīt vairāk

Labi rādītāji nepalīdz: 'Spotify' paziņo par vērienīgu darbavietu likvidēšanu

Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrijas mūzikas straumēšanas gigants "Spotify" pirmdien paziņoja, ka likvidēs aptuveni 17% no kopējā darbavietu skaita, tādējādi cenšoties samazināt izdevumus laikā, kad strauji palēninās ekonomikas izaugsme.

Lasīt vairāk

10 800 eiro mēnesī: izsludināts konkurss uz 'Latvijas dzelzceļa' valdes locekļa amatu

Foto: Zane Bitere/LETA

Izsludināts konkurss uz VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes locekļa amatu tehniskās ekspluatācijas jautājumos, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Lasīt vairāk

Zelta cenai rekordaugsts līmenis

Foto: Reuters/Scanpix

Zelta cena pasaules tirgū pirmdien sasniegusi rekordaugstu līmeni saistībā ar optimismu, ka ASV centrālā banka nākamajā gadā varētu samazināt bāzes procentlikmi.

Lasīt vairāk

20% slieksnis pazudis, varētu saņemt teju visi. Ko šobrīd paredz atbalsts mājokļa kredītņēmējiem?

Foto: Shutterstock

Diskusijas par hipotekāro kredīta atbalstu tuvojas fināla posmam – trešdien, 6. decembrī, grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā galīgajā lasījumā plānots izskatīt Saeimā.

Jaunākajā piedāvājumā vairs nav iekļauts, ka atbalstu saņems tikai tie hipotekāro kredītu ņēmēji, kuru maksājumi pārsniedz 20% no viņu ienākumiem. Tāpēc atbalstīti varētu tikt teju visi.

Lasīt vairāk

'Negribam būt mirusī pilsēta,' uzsver Rīgas pilsētas arhitekts

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Atceros pirmo sajūtu atgriežoties – šokējošs dzīvības, cilvēku trūkums un ekonomiskās aktivitātes vājums. To vienkārši var just ielās," atzīst Rīgas pilsētas arhitekts Pēteris Ratas. Vienlaikus viņam ir skaidrs, ka Rīgai arvien ir liels potenciāls.

Lasīt vairāk

Rinalds Muciņš vadīs Aizkraukles slimnīcu

Foto: LETA

Kādreizējais VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš iecelts par SIA "Aizkraukles slimnīca" valdes priekšsēdētāju, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

Valdība apstiprina jauna tilta pār Salacu būvniecības ieceri

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Valdība 5. decembra Ministru kabineta sēdē, pamatojoties uz Informatīvo ziņojumu, apstiprināja Satiksmes ministrijas piedāvātos risinājumus tilta pār Salacu pārbūvei Salacgrīvā.

Lasīt vairāk

'Latvijas gāzes' valdes locekļi kopā ar 'Rietumu banku' plāno izpirkt visas uzņēmuma akcijas

Foto: LETA

Trīs AS "Latvijas gāzes" (LG) valdes locekļi kopā ar "Rietumu banku" plāno izpirkt visas uzņēmuma akcijas, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Lasīt vairāk

Latvijā importēti 60 miljonus eiro vērti Krievijas graudi; Rinkēvičs vēršas pie uzņēmējiem

Foto: LETA

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijā importēti Krievijas graudi 60 miljonu eiro vērtībā. Zemkopības ministrija (ZM) rosina Eiropas līmenī sākt diskusijas par arvien pieaugošo Krievijas izcelsmes graudu importu un tā ietekmi uz graudu nozari.

Lasīt vairāk

Par 80% vainīgs vai malacis: kurš ir vislabākais vilcienu iepirkumā?

Foto: LETA

Jaunie pasažieru vilcieni ar zīmolu "Vivi" sāks kursēt decembra vidū maršrutā Rīga–Dubulti. Pirmais reiss plānots 15. decembrī, "Delfi" apstiprināja "Pasažieru vilciens". Ja nu vilcieni tik tiešām sāks kursēt, būs noslēdzies stāsts par jaunu vilcienu meklējumiem 14 gadu garumā.

Lasīt vairāk

'Putnu fabrika Ķekava' īpašniece 'Linas Agro Group' kļūst par 'Akola group'

Foto: Publicitātes attēli

Viens no lielākajiem Baltijas valstu biržā kotētajiem uzņēmumiem AB "Linas Agro Group", kas pēdējos gados strauji paplašinājis savu darbību, decembra sākumā mainījis nosaukumu uz AB "Akola group". Ar jauno zīmolu grupa plāno paātrināt biznesa attīstību starptautiskajos tirgos un jaunas investīcijas Baltijas valstīs.

Lasīt vairāk

Saeima pieņem nozares kritizētos atbalsta pasākumus hipotekāro kredītu ņēmējiem

Foto: Shutterstock

Saeima trešdien, 6. decembrī, ar 81 balsi "par" galīgajā lasījumā pieņēma Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas izstrādātos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem paredzēts sniegt atbalstu hipotekāro kredītu ņēmējiem.

Lasīt vairāk

Latvijas Banka piemēro 2 miljonu eiro soda naudu 'LPB Bank'

Foto: Shutterstock

Latvijas Banka ar AS "LPB Bank" noslēgusi administratīvo līgumu, kas paredz, ka AS "LPB Bank" veiks vairākus tiesiskos pienākumus saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas normatīvo aktu prasību ievērošanu un iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanu.

Lasīt vairāk

Seksu nepērk. Kāpēc biržās knaps piedāvājums ieguldījumiem šajā industrijā?

Foto: Pexels

Seksa nozares leģitīmā biznesa daļa aptver dažādus sektorus – sākot no patēriņa preču ražošanas un farmācijas līdz kinofilmām, videospēlēm un robotikai. Nozarē apgrozās ievērojamas summas. Ieguldīt naudu tajās caur akciju tirgiem ir diezgan grūti, tomēr iespējas ir. Taču atklāts ir jautājums: vai tas ir tā vērts?

Lasīt vairāk

'Ikea' Rīgā ievieš pašapkalpošanās kases un cep picas

Foto: Publicitātes foto

Lai uzlabotu pircēju pieredzi, "Ikea" veikalā Rīgā ir atvērtas vairāk nekā 10 pašapkalpošanās kases, tādējādi padarot norēķināšanos par precēm vieglāku un ātrāku.

Lasīt vairāk

Vairāk nekā 30 pretendenti uz Konkurences padomes trīs locekļu amatiem

Foto: Midjourney/DELFI

Noslēgusies pieteikšanās atklātam konkursam uz Konkurences padomes trīs locekļu amatiem. Pieteikumi saņemti no 34 pretendentiem, informē Valsts kanceleja.

Lasīt vairāk

Minerālmateriālu ražotājs 'Saulkalne S' būvēs saules enerģijas parku, pāriet uz hibrīdtehniku karjeros

Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas minerālmateriālu ražotājs "Saulkalne S" uzņēmuma ilgtspējas programmas ietvaros ir uzsācis saules paneļu parka izbūves projektu Saulkalnē, lai savu ražotni nodrošinātu ar zaļo enerģiju. Saules enerģijas parka paredzētā jauda būs 250 kW, un to plānots pabeigt 2024. gada sākumā.

Lasīt vairāk

Mājražotāji šogad sola cenas vēl necelt

Foto: ReTV

Līdz ar pirmo Adventi mājražotājiem sācies šī gada darbīgākais posms. Neraugoties uz grūtībām, ko sagādā ražošanas izmaksu cenu kāpums un pircēju ierobežotā maksātspēja, mazie uzņēmēji sola vismaz šajā gadā cenas necelt.

Lasīt vairāk

Lielākais darījums šogad: 'Rimi Baltic' pārdod Deglava ielas loģistikas centru un biroju Rīgā

Foto: Publicitātes foto

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Rimi Baltic" par 83 miljoniem eiro ir pārdevis centrālās loģistikas un biroja telpas Rīgā, Deglava ielā 161, fondam "East Capital Real Estate Fund IV".

Lasīt vairāk

Baltijas vērtīgāko uzņēmumu TOP30 šogad par vienu Latvijas kompāniju mazāk

Foto: Midjourney/DELFI

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu kopējā vērtība šogad pārsniegusi 55,2 miljardus eiro, un lielākā daļa uzņēmumu gada laikā uzrādījuši vērā ņemamu izaugsmi. Rekordists vērtības kāpuma ziņā ir tieši Latvijas uzņēmums – valstij piederošais mežu apsaimniekotājs "Latvijas valsts meži", liecina investīciju bankas "Prudentia" un tās partneru apkopotais Baltijas vērtīgāko uzņēmumu TOP 30.

Lasīt vairāk

Kurš pelna vairāk, kurš – mazāk? Kā algas Latvijā izskatās, salīdzinot ar citām ES valstīm

Foto: Midjourney

Jau teju 20 gadu kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) gan politiķi, gan iedzīvotāji raudzījušies uz to saulaino tāli, kad Latvijas dzīves līmenis varētu sasniegt Eiropas vidējo. Taču vērtējot tīri atalgojumu, izskatās, ka tam vēl būs nepieciešams krietns laiks. Latvijā vidējā darba samaksa palielinās, taču, kaut lēnāk, tā aug arī pārējā reģionā. Kā Latvija šobrīd izskatās uz ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu fona?

Lasīt vairāk

'McDonald's' paziņo par visu laiku vērienīgāko darbības paplašināšanas plānu

Foto: Pexels

ASV ātrās ēdināšanas uzņēmums "McDonald's" trešdien prezentēja agresīvu darbības paplašinānas plānu, lai līdz 2027. gadam restorānu skaitu pasaulē palielinātu līdz 50 000.

Lasīt vairāk

Vizualizācijas: kā izskatīsies Mūkusalas ielas krasta promenāde pēc pārbūves

Foto: Publicitātes attēli

Šonedēļ tiks sākts viens no lielākajiem Rīgas pašvaldības investīciju projektiem pilsētas infrastruktūras atjaunošanai, kura ietvaros paredzēts rekonstruēt Mūkusalas ielas krastmalu 2,3 km garumā un izbūvēt labiekārtotu promenādi.

Būvdarbu laikā paredzēts nostiprināt Daugavas krastmalu, izbūvēt drošu gājēju un veloinfrastruktūru, tajā skaitā gājēju pārejas tiltu zem Akmens tilta, atjaunot inženierkomunikācijas, labiekārtot vidi.

Lasīt vairāk

Pārtiku no Krievijas šogad saņēmis 81 uzņēmums. Komentāros kūtri

Foto: Shutterstock

Šā gada 11 mēnešos no Krievijas ievestu pārtiku saņēmis kopumā 81 Latvijas uzņēmums, "Delfi Bizness" uzzināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Lasīt vairāk

EK parādījusi 'dzelteno kartīti' Latvijai, Ašeradens komentē budžeta deficītu

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Eiropas Komisija (EK) parādījusi "dzelteno kartīti" Latvijai attiecībā uz budžeta deficītu, bet tas nenozīmē, ka iestājas kaut kādas sankciju procedūras vai Latvijai ir kaut kas jāpārstrādā, sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens, komentējot EK pausto, ka Latvijas budžeta izdevumu pieaugums ir lielāks par EK rekomendēto.

Lasīt vairāk

'Virši' nākamajā pavasarī sāks darbību Lietuvā

Foto: Publicitātes foto

Energoresursu tirgotājs un ērtas iepirkšanās veikalu tīkls AS "Virši-A" ("Virši") 2024. gada pavasarī plāno sākt darbību Lietuvā, ziņo uzņēmums

Lasīt vairāk

'Lido' aizvadījis apgrozījuma un peļņas ziņā ļoti veiksmīgu gadu

Foto: Publicitātes attēli

Laika periodā no 2022. gada 1. maija līdz šā gada 30. aprīlim AS "Lido" apgrozījusi 51,98 miljonus eiro, pēc nodokļu nomaksas gūstot 1,37 miljonu eiro peļņu, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

Salaspils novada Aconē top jauna atkritumu šķirošanas rūpnīca

Foto: Publicitātes foto

Vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupas AS "Eco Baltia" uzņēmums SIA "Eco Baltia vide" investēs 11,7 miljonus eiro nešķirotu sadzīves un dalīti vāktu atkritumu šķirošanas rūpnīcas izveidē Salaspils novada Aconē ar tās kopējo jaudu 45 000 tonnu gadā.

Lasīt vairāk

Gada inflācija novembrī Latvijā sarukusi līdz 1%

Foto: Shutterstock

2023. gada novembrī, salīdzinot ar 2022. gada novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā palielinājies par 1,0%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasīt vairāk

Izmaiņas 'Rail Baltica' kopuzņēmuma 'RB Rail' valdē

Foto: Pexels

Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail", kas izveidots dzelzceļa projekta "Rail Baltica" īstenošanai, valdes locekles amatā iecelta Kitija Gruškevica, informēja "RB Rail" pārstāvji.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!