Foto: Delfi, Shutterstock

Šīs nedēļas ceturtdienas sēdē Eiropas Centrālā banka atstāja likmes esošajā līmenī, bet Latvijas Banka šogad sagaida IKP kritumu. Savukārt piektdien pienāca 14 gadus gaidītais mirklis, sākot kursēt jaunajiem elektrovilcieniem.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

Rīgas ielas ir jāatbrīvo no stāvošām automašīnām, uzskata Rīgas pilsētas arhitekts

Foto: Publicitātes foto

Bieži cilvēki sūdzas par nesakārtotu infrastruktūru, auto dominanci Rīgā. Taču ne galvaspilsētas vēsturiskais centrs, ne mikrorajoni nav būvēti mūsdienu cilvēku dzīvesveidam, atgādina Rīgas pilsētas arhitekts Pēteris Ratas.

Lasīt vairāk

Šobrīd dārgi un sarežģīti. Sola atvieglot mājokļu pārkreditēšanu

Foto: Shutterstock

Lai veicinātu konkurenci hipotekāro kredītu devēju vidū, plānots atcelt mājokļu aizdevumu reklāmu aizliegumu, kā arī atvieglot pārkreditēšanas kārtību. Lielākās bankas šo soli vērtē pozitīvi, tomēr pauž arī skepsi par to, ka hipotekāro kredītu darījumu skaits varētu strauji pieaugt un mājokļu tirgus aktivizēties.

Lasīt vairāk

ES valstīm varētu būt tiesības ierobežot vai aizliegt Krievijas gāzes importu

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības valstis vienojušās piešķirt reģiona dalībvalstīm pilnvaras pārtraukt dabasgāzes importu no Krievijas un Baltkrievijas, raksta "Financial Times".

Lasīt vairāk

Latvijas Banka izlaidīs jaunu kolekcijas monētu

Foto: Publicitātes attēli

Trešdien, 13. decembrī, Latvijas Banka izlaidīs Latvijas modes vēsturei veltītu sudraba kolekcijas monētu "Rīgas modes".

Lasīt vairāk

Likvidēts kādreizējais smaržu un kosmētisko līdzekļu ražošanas uzņēmums AS 'Dzintars'

Foto: AFI

Likvidēts kādreizējais smaržu un kosmētisko līdzekļu ražošanas uzņēmums AS Dzintars, ziņo "Lursoft".

Lasīt vairāk

Foto: Kā spiegu filmās. Ko jaunais īpašnieks iesāks ar bijušo ASV vēstniecības ēku

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Dažās telpās šajā ēkā ir sajūta, it kā būtu nonācis spiegu filmā vai kinolentē ar Bondu, – tās ir pilnībā noslēgtas, bez logiem, īpaši apšūtām sienām. Citas rosina iztēli par smalku uzņemšanu, greznu dzīvi, viesībām. Vēl kaut kur joprojām novērtējams "eiroremonta" spožums, un top skaidrs, ka māja bijusi apdzīvota salīdzinoši nesen un tajā īpaši bijis piedomāts par drošību.

Lasīt vairāk

'LPB Bank' nonākusi 'Signet Bank' īpašumā

Foto: F64

Pēc Latvijas Bankas un Eiropas Centrālās bankas atļaujas saņemšanas, kā arī Konkurences padomes saskaņojuma pabeigts darījums, kura ietvaros vietējā investīciju banka AS "Signet Bank" iegādājās AS "LPB Bank".

Lasīt vairāk

'Zara' reklāmas kampaņa izraisa sašutuma vētru

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mazumtirgotāja "Zara" jaunākā reklāmas kampaņa izraisījusi pamatīgu sašutuma vētru pasaulē, kuras rezultātā uzņēmums reklāmas izdzēsis, raksta "Reuters".

Lasīt vairāk

Vai nepārmaksā par elektrību? Iesaka pārskatīt fiksētās cenas līgumus

Foto: Shutterstock

2023. gada trešajā ceturksnī elektroenerģijas cenas "Nord Pool" biržas Latvijas tirdzniecības apgabalā bijušas gan kāpjošas, gan krītošas, vienlaikus saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) aprēķināto vidējo svērto elektroenerģijas cenu ir saglabājusies starpība starp elektroenerģijas cenu mājsaimniecībām un juridiskajiem lietotājiem.

Lasīt vairāk

Apģērbs, mājlietas, kafejnīca: zīmols 'Arket' sagaida panākumus Latvijā

Foto: Publicitātes foto

Latvijā tirdzniecības nozarē modes un dzīvesstila segmentā jau valda veselīga konkurence. Spēlētāju skaitu papildinājis Ziemeļvalstu zīmola "Arket" jaunatvērtais veikals Rīgas centrā, tirdzniecības centrā "Galerija centrs".

Lasīt vairāk

Latvijas Banka piemēro sodu 'Reģionālajai investīciju bankai'

Foto: LETA

Latvijas Banka ar akciju sabiedrību (AS) "Reģionālā investīciju banka" noslēgusi administratīvo līgumu, kas paredz, ka AS "Reģionālā investīciju banka" veiks tiesiskos pienākumus saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas normatīvo aktu prasību ievērošanu un iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanu.

Lasīt vairāk

Palielinājušies mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi

Foto: Shutterstock

2022. gadā mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi, salīdzinot ar 2021. gadu, pieauga par 62 eiro jeb 9,1%, sasniedzot 740 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2023. gadā veiktās aptaujas dati.

Lasīt vairāk

Lētāk nopirkt biržā. Bažas par 'Indexo' jauno akciju piedāvājumu

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijas ieguldījumu pārvaldes uzņēmums "Indexo", kas jau vairāk nekā gadu ir biržā, šonedēļ izsludināja pieteikšanos uz papildu akcijām. Vienas cena ir 12 eiro, kas ir zemāka nekā 2022. gada IPO cena, bet augstāka nekā tagadējā cena biržā. "Delfi Bizness" aptaujātie eksperti piesauc kopējo nervozitāti tirgos un min, ka investori, visticamāk, jūt šaubas par uzņēmuma plāniem. "Indexo" uzsver, ka investoru noskaņojumu nevar ietekmēt, tāpēc fokusējas uz savu mērķu sasniegšanu.

Lasīt vairāk

Daudzos Rīgas mikrorajonos pazuduši lētu dzīvokļu piedāvājumi

Foto: Shutterstock

Šā gada novembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās konstatētas izmaiņas – mēneša laikā vidējā cena samazinājās par 0,1%, noslīdot līdz 851 EUR/m² atzīmei. 2023. gadā dzīvokļu cenas kopumā pazeminājušās jau par 7%, liecina "Arco Real Estate" apkopotie dati.

Lasīt vairāk

Riskanta situācija ir saistībā ar ES finansējumu 200 miljonu eiro apmērā, atzīst Ašeradens

Foto: Shutterstock

No aizvadītā Eiropas Savienības (ES) fondu perioda novembra vidū finansējuma atlikums bija 581 miljons eiro, un riskanta situācija ir ar aptuveni 200 miljoniem eiro, norāda finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Lasīt vairāk

No nākamā gada pieaugs sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifi

Foto: Midjourney/DELFI

Pieaugot valstī noteiktajai dabas resursu nodokļu (DRN) likmei, sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifi no 2024.gada janvāra būs augstāki, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Lasīt vairāk

Nozarē atgriežas optimisms. Nākamgad uzņēmumi paredz lielākus tēriņus mārketingam

Foto: Midjourney/DELFI

Mārketinga profesionāļi Latvijā šogad ir samierinājušies, ka lielās ekonomikas problēmas nav pārejošas un ir jāatrod jauni rīki un pieejas, kas būs efektīvi ilgtermiņā. Jaunākā Latvijas Mārketinga vides apskata autori secinājuši, ka īslaicīgas patērētāju akcijas augsto cenu laikā joprojām ir aktuālas, bet tās nevarēs būt vienīgais rīks patērētāju uzmanības noturēšanai.

Lasīt vairāk

Ieviesīs jaunu reģionālā sabiedriskā transporta biļešu un tarifu sistēmu – daļa braucienu sadārdzināsies

Foto: LETA

Latvijā no 2024. gada 1. aprīļa līdz 2025. gada vidum pakāpeniski ieviesīs jaunu reģionālā sabiedriskā transporta biļešu un tarifu sistēmu, kas tostarp daudzos gadījumos paredz maksas pieaugumu par braucienu, informēja Autotransporta direkcijas (ATD) pārstāvji.

Lasīt vairāk

Latvijā pieejams 'feisbuka' jaunais 'tviteris' – 'Threads'

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ceturtdien plkst.13.00 pēc Latvijas laika Eiropas Savienības valstīm kļuva pieejams jaunais mikroblogošanas sociālais tīkls "Threads". Tas ir "Facebook" īpašnieku "Meta" radītais rīks iespējamai tvitera aizvietošanai, kas jau guvis lielu popularitāti pasaulē.

Lasīt vairāk

Slēpošanas kalni plāno strādāt arī svētku laikā

Foto: Ieva Lūka/LETA

Slēpošanas kalni plāno strādāt arī Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienu laikā.

Lasīt vairāk

Eiropas Centrālā banka atstāj likmes esošajā līmenī

Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdienas sēdē Eiropas Centrālā banka atstāja likmes esošajā līmenī.

Lasīt vairāk

Bārbijas, Transformeri, videospēles: vai mammai un tētim investēt rotaļlietu ražotāju akcijās?

Foto: Pexels

Viens no padomiem, ko eksperti dod jaunajiem investoriem, – ieguldīt tādu uzņēmumu akcijās, kuru produktus viņi paši izmanto, līdz ar to var novērtēt to popularitāti, kvalitāti un pieprasījumu. Tādējādi investoriem, kuri ir arī vecāki bērniem, ir vērts apskatīties ieguldījumus rotaļlietu ražotājos, kuru akcijas tiek pārdotas biržā.

Lasīt vairāk

Latvijas Banka nemaina inflācijas prognozes, bet sagaida IKP kritumu

Foto: Imago/Bihlmayerfotografie/Scanpix/LETA

Latvijas Banka saglabājusi gada vidējās inflācijas prognozi 2023.gadam 9% apmērā, bet nākamgad tā tiek prognozēta 2% apmērā, "Delfi Bizness" informēja bankā.

Lasīt vairāk

Baltijā vienīgais ledusskapju ražotājs 'Snaige' uz laiku pātrauks ražošanu

Foto: Publicitātātes foto

Baltijas valstīs vienīgais ledusskapju ražotājs "Snaige" no pirmdienas līdz 12. janvārim apturēs ražošanu, jo ir samazinājies pasūtījumu apmērs, paziņoja Lietuvas uzņēmums.

Lasīt vairāk

Video: Beidzot sagaidīti! Pirmie pasažieri izmēģina jaunos elektrovilcienus

Ar trim jauniem elektrovilcieniem AS "Pasažieru vilciens", kas darbojas ar zīmolu "ViVi", piektdien uzsācis pasažieru pārvadājumus Skultes, Tukuma un Aizkraukles virzienā.

Portāls "Delfi" bija starp pirmajiem pasažieriem, kuri ar reisu no Rīgas uz Dubultiem varēja izmēģināt, kā ir braukt jaunajos vilcienos.

Lasīt vairāk

'Nordeka' reģistrējusi komercķīlu 29 miljonu eiro vērtībā; ieķīlājusi 24 autobusus

Foto: LETA

Pasažieru pārvadātājam AS "Nordeka" reģistrēta 29,04 miljonu eiro vērta komercķīla, ziņo "Lursoft" Klientu portfelis. Tās ņēmējs ir AS "Rietumu Banka".

Lasīt vairāk

Latvijā plāno attīstīt projektu ar ūdeņraža dzinēju darbināmas pasažieru lidmašīnas izveidei

Foto: Shutterstock

Parakstot sadarbības memorandu ar Ekonomikas ministriju, Nīderlandes uzņēmums "Fokker Next Gen" plāno attīstīt ūdeņraža lidmašīnu projektu Latvijā, sniedzot būtisku ieguldījumu zaļās enerģijas klāstera attīstībai Kurzemes piekrastē, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!