Foto: LETA
Eiropas Biznesa atbalsta tīkls (EEN) ir pasaulē plašākais uzņēmējdarbības un inovāciju atbalsta kontaktpunktu tīkls, kuru pirms 15 gadiem izveidoja Eiropas Komisija ar mērķi veicināt Eiropas Savienības (ES) mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) konkurētspēju, eksportu, vienotu tirgu, tehnoloģiju pārnesi un inovāciju ekosistēmu. Pateicoties sadarbībai ar tīkla pārstāvniecībām Latvijā, arī biomedicīnas un biotehnoloģiju iekārtu izstrādes uzņēmums "Biosan" spējis vēl efektīvāk realizēt starptautiskās ambīcijas. Šī raksta turpinājumā ieskicēsim uzņēmuma pieredzi.

EEN Latvijā savu darbību uzsāka 2008. gadā, un šobrīd tīkla ietvaros Latvijā darbojas trīs pamatorganizācijas – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Latvijas Tehnoloģiju centrs (LTC) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). Tīkla atbalsts ir pieejams gan pētniecības organizācijām un centriem, gan augstākās izglītības iestādēm un lielajiem uzņēmējiem.

"Biosan" specializējies funkcionālu risinājumu piedāvāšanā dažādām dzīvības zinātņu apakšnozaru laboratorijām. Uzņēmums izstrādā un ražo mūsdienīgas laboratorijas iekārtas ar plašu pielietojumu – sākot ar iekārtām DNS/RNS paraugu sagatavošanai ģenētikas laboratorijām līdz produktiem, kurus plaši lieto biotehnoloģiju, bioķīmijas, diagnostikas un arī veterinārajās laboratorijās. "Biosan" veiksmīgi darbojas arī ārvalstu tirgos.

"Tirgojam iekārtas visā pasaulē, un nu jau vairāk nekā 90 valstīs mums ir autorizēti sadarbības partneri. Turpinām meklēt jaunus sadarbības partnerus attīstības tirgos, tāpēc jo īpaši novērtējam produktīvo sadarbību ar LIAA," stāsta uzņēmuma pārstāve Krista Kānberga-Siliņa.

Novērtējums starptautiskās izstādēs

Uzņēmums pērn svinēja 30 gadu jubileju. "Biosan" savulaik nodibināja zinātnieku grupa no Latvijas Zinātņu akadēmijas Mikrobioloģijas institūta doktora Vasilija Bankovska vadībā. Pateicoties Dr. Bankovska pieredzei zinātnē un talantam paredzēt tendences dzīvības zinātņu nozarē, "Biosan" paspārnē radīts liels skaits inovatīvu, daudzfunkcionālu un kompaktu produktu, kas nav zaudējuši aktualitāti arī šobrīd.

Kopš 2002. gada uzņēmums turpina attīstīties izpilddirektores un vienas no SIA "Biosan" dibinātājas Svetlanas Bankovskas vadībā. Savukārt kopš 2005. gada "Biosan" ir Latvijas un Anglijas kopuzņēmums. Pateicoties partneru investīcijām, tika izstrādāts jauns bioformas produktu dizains, kas atzinīgi novērtēts dažādās starptautiskās izstādēs.

Daļa mūsu nu jau lielo klientu pirmo reizi satikta tieši tirdzniecības misijās vai izstādēs. Piemēram, Zviedrijā, Itālijā, Apvienotajos Arābu Emirātos un Vācijā. Gadu gaitā uzņēmuma atpazīstamība nozarē augusi, tādējādi potenciālie klienti jau meklē mūs, ne tikai mēs meklējam jaunos partnerus. Dalība nacionālajos stendos ļauj arī iepazīt citus nozares uzņēmumus un dibināt kontaktus. Ir cilvēki, kurus esam iepazinuši tieši izstādēs, un kontaktu uzturam joprojām.
Krista Kānberga-Siliņa, "Biosan" pārstāve

Pēdējos gados "Biosan" prezentējis sevi nacionālajos stendos gan "Arab Health" Dubaijā, gan šogad arī lielākajā medicīnas nozares izstādē Eiropā "Medica 2023" Diseldorfā. Izstādēs, kurās uzņēmums piedalās ar savu stendu, visi organizatoriskie un saskaņošanas jautājumi jārisina pašiem. Kā norāda Kānberga-Siliņa, dalība nacionālajos stendos ne vien sniedz gandarījumu par iespēju nest Latvijas vārdu pasaulē, bet arī ietaupa laiku un uzņēmuma resursus stenda organizēšanai. "Varam fokusēties uz savu produktu aktīvu pārdošanu, tādējādi audzējot ne tikai uzņēmuma apgrozījumu, bet arī, likumsakarīgi, IKP," skaidro "Biosan" pārstāve.

Vērtīgs atbalsts un atbildes uz specifiskiem jautājumiem

"Biosan" regulāri izmanto dažādas LIAA un EEN atbalsta formas. Atbalsta spektrs ir ļoti plašs – sākot ar informatīvo atbalstu dažādos juridiskos un ar eksportu saistītos jautājumos līdz pat finansiālam atbalstam dalībai izstādēs un tirdzniecības misijās.

"Pirmkārt, ir prieks, ka gadu gaitā audzis atbalsta pasākumu piedāvājums. Primāri izmantojam atbalstu starptautiskās konkurētspējas veicināšanai – dalībai starptautiskās izstādēs, lai veicinātu zīmola atpazīstamību un meklētu jaunus kontaktus, klientus. Tāpat arī novērtējam LIAA organizētos seminārus. Esam izmantojuši arī atbalstu darbinieku apmācībām," tā Kānberga-Siliņa.

Ar EEN sadarbība tika uzsākta šogad, meklējot informāciju par iepakojuma marķējumu Itālijas tirgum. Ļoti operatīvi saņēmu nepieciešamo informāciju. Tāpat arī piedalījāmies tirdzniecības misijā Sicīlijā, kas Itālijā ir viens no strauji augošiem biotehnoloģiju reģioniem.
Krista Kānberga-Siliņa, "Biosan" pārstāve

"Biosan" pārstāve arī citiem uzņēmējiem iesaka vērsties EEN, ja radušās kādas neskaidrības par ES valstu likumdošanu, eksporta prasībām, sertifikātiem un iepakojuma marķējumu. "Jums noteikti palīdzēs sameklēt atbildes plašajā EEN atbalsta punktu saimē. Tāpat arī, ja rodas iespēja piedalīties EEN organizētās tirdzniecības misijās, noteikti ieteiktu piedalīties. Pieredze un iegūtie kontakti ilgtermiņā sniegs atbalstu uzņēmuma izaugsmei. Atbalsta veidi ir dažādi, tostarp pieredzes stāsti un kontaktbiržas. Galvenais ir uzņēmējiem spēt izsekot līdzi pieejamiem atbalsta pasākumiem un aktīvi izmantot sev aktuālos," piebilst Kānberga-Siliņa.

"Biosan" nākotnes virziens ir skaidrs – turpināt radīt jaunus produktus mūžam mainīgajām zinātnes un diagnostikas vajadzībām, kā arī attīstīt sadarbības partneru tīklu, lai nostiprinātu un attīstītu savas pozīcijas globālajā dzīvības zinātņu tirgū.

Par EEN

Tīkls kopumā apvieno vairāk nekā 450 sadarbības organizācijas, piedāvājot konkrētus un efektīvus risinājumus uzņēmējiem vairāk nekā 40 pasaules valstīs, tajā skaitā visās ES dalībvalstīs. Tīkla darbība vērsta uz uzņēmējdarbības attīstību un starptautisko sadarbību, inovāciju veicināšanu un tehnoloģiju pārnesi, galvenokārt konsultējot starptautisko tirgu apgūšanas jautājumos, piemēram, par intelektuālā īpašuma tiesībām, ES likumdošanu un standartizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!