Foto: Shutterstock, DELFI

Olu ražotājs AS "Balticovo" vienojies par putnkopības uzņēmuma iegādi arī Igaunijā, bet, salīdzinot ar 2022. gadu, mēneša vidējais atalgojums Latvijā pērn palielinājās par 164 eiro jeb 11,9%. Savukārt "Delfi Bizness" apkopojis informāciju, kas būtu jāzina deklarācijas iesniedzējiem, par limitiem un biežākajām kļūdām, ko pieļauj deklarācijas iesniedzēji, kuru dēļ var kavēties naudas atmaksa.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

Mājokļu pircēji biežāk lūkosies uz īri ar izpirkumu. Kas tas ir un kas to piedāvā

Foto: Midjourney/DELFI

Šajā gadā populārāka varētu kļūt dzīvokļu īre ar izpirkumu, tā ir viena no "SEB bankas" Privātpersonu finansēšanas pārvaldes vadītāja Māra Opincāna prognozēm attiecībā uz mājokļu tirgu. Šādos darījumos gan abām pusēm jābūt ļoti uzmanīgām.

Lasīt vairāk

'Centrālajai laboratorijai' 2022. gadā izdevies nopelnīt teju 27 miljonus

Foto: Shutterstock

Pārskatu par saimniecisko darbību 2022. gadā aizvadītajā nedēļā iesniegusi SIA "Centrālā laboratorija", informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

Vajag vairāk, bet vērtējums ierobežo: kā rodas finansējuma 'šķēre' īpašuma iegādei reģionos

Foto: LETA

Pieprasījums pēc mājokļa iegādes Latvijas reģionos ir nemainīgi augsts, liecina "Swedbank" dati. Tā pērn 30% no visiem izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem bija mājokļu iegādei vai būvniecībai reģionos, kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk nekā 2022.gadā. Visvairāk kredītu izsniegti Jelgavas, Ogres, Liepājas un Valmieras novados, kamēr viszemākā aktivitāte vērojama Latgalē.

Lasīt vairāk

Foto: Dreiliņos atklāj pašmāju veikalu tīkla 'top!' jauno loģistikas centru

Foto: Publicitātes foto

Dreiliņos atklāts veikalu tīkla "top!" jaunais loģistikas centrs, kas apkalpos lielu daļu veikalu Rīgas, Vidzemes un Latgales reģionos, pakāpeniski paplašinot piegādes teritorijas. Telpu nomas līgums noslēgts starp veikalu tīkla "top!" partneri SIA "Firma Madara 89" un "Nordo Dreiliņi Logistics Park".

Lasīt vairāk

Dānija pārtrauc izmeklēšanu par 'Nord Stream' sabotāžu

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dānijas policija pārtraukusi izmeklēšanu par "Nord Stream" sabotāžu Baltijas jūrā 2022. gada septembrī, pirmdien paziņojusi Kopenhāgenas policija.

Lasīt vairāk

Stepukonis 'BaltCap' nozadzis vairāk nekā 40 miljonus; sola izmaiņas vadībā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc vairāk nekā trīs mēnešus ilgas ārējo ekspertu atbalstītas izmeklēšanas ir noslēdzies "BaltCap" uzsāktās iekšējās izmeklēšanas galvenais posms par "BaltCap" infrastruktūras fonda bijušā vadītāja Šarunas Stepukoņa pārkāpumiem. Tas atklāj, ka kopējā no fonda portfeļa uzņēmumiem izkrāptā summa ir 40,4 miljoni eiro, liecina šodien izplatīts paziņojums.

Lasīt vairāk

Gada ienākumu deklarācija – kā pildīt, lai naudas atmaksa būtu raita, un biežākās kļūdas

Foto: Shutterstock

Tuvojas 1. marts, ko daudzi Latvijas iedzīvotāji gaida cerībā, ka, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, viņi saņems savā kontā nodokļu atmaksu.

Lasīt vairāk

Jaunākie dati rāda, ka būvniecības izmaksas Latvijā turpina palielināties

Foto: Publicitātes foto/Bonava

Centrālā statistika pārvalde (CSP) publiskojusi jaunākos datus, kas atspoguļo būvniecības izmaksu tendences Latvijā. Tie liecina, ka sadārdzinājums turpinās.

Lasīt vairāk

'Daugavpils satiksme' palikusi bez valdes

Foto: LETA

Daugavpils valstspilsētas pašvaldībai piederošā SIA "Daugavpils satiksme" palikusi bez valdes, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

'Balticovo' plāno paplašināties Igaunijā

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Olu ražotājs AS "Balticovo" vienojies par putnkopības uzņēmuma iegādi arī Igaunijā, sacīja "Balticovo" valdes priekšsēdētājs Vladimirs Mhitarjans.

Lasīt vairāk

'Barbora' liks punktu darbībai Polijā

Foto: Publicitātes foto

Lietuvas mazumtirdzniecības tīkla "Maxima grupe" uzņēmums "Barbora Polska", kas nodrošina pārtikas produktu piegādi mājās Gdaņskā, Gdiņā un Sopotā, kā arī Varšavā, Katovicē un Lodzā, 3. martā izbeigs darbību, paziņoja uzņēmums.

Lasīt vairāk

Eiropā novērtēti: Latvijas uzņēmumi lepojas ar kosmiskiem sasniegumiem

Foto: Shutterstock

Latvijā ražotas tehnoloģijas, ļoti iespējams, jau pavisam drīz lidos kosmosa misijā. Lai gan šajā jomā esam startējuši vien nesen un paši raķetes, visticamāk, nekad nebūvēsim, Latvijas uzņēmumi jau augsti kotējas Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA), ražojot nišas tehnoloģijas starptautiskiem projektiem. "Delfi Bizness" skaidro, ko mūsu valsts var dot Eiropas kosmosa industrijai un ko saņemam atpakaļ.

Lasīt vairāk

Cēsīs top 'Raiņa pieskatīta' uzņēmējdarbības un radošo aktivitāšu vieta

Foto: Publicitātes foto

Padomju laikā šajā vietā Cēsīs ražoti metāla priekšmeti, bet tagad top digitālo, radošo industriju, mākslas un izglītības kvartāls, kam dots Raiņa vārds. Pirmie uzņēmumi jau iekārtojušies, puse no piedāvātajām astoņām telpām atjaunotajā un modernizētajā ēkā Cēsu kvartālā "Rainis" ir aizņemtas.

Lasīt vairāk

'Tele2' sagatavojas iespējamiem elektroenerģijas padeves traucējumiem

Foto: Publicitātes foto

"Tele2" plāno savas mobilo sakaru bāzes stacijas aprīkot ar litija akumulatoriem, kas ļautu nodrošināt ilgāku to darbību elektroenerģijas pārtraukumu gadījumā, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Lasīt vairāk

CSDD šogad 45 eksāmenu mašīnas aizstās ar 'KIA Ceed'

Foto: LETA

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) šogad nomainīs 45 braukšanas eksāmenu mašīnas uz "KIA Ceed", apstiprināja CSDD pārstāvji.

Lasīt vairāk

Jaunākie dati: vidējā alga Latvijā un labāk atalgoto nozaru tops

Foto: Shutterstock

2023. gadā mēneša vidējā bruto darba samaksa Latvijā par pilnas slodzes darbu bija 1537 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Salīdzinot ar 2022. gadu, mēneša vidējais atalgojums palielinājās par 164 eiro jeb 11,9%.

Lasīt vairāk

Tagad publiski apskatāms katra Latvijas uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitings

Foto: Shutterstock

No 28. februāra Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē ikviens interesents var aplūkot katra Latvijas uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitingu. Reitings ir VID veidots vērtējums par uzņēmuma nodokļu saistību izpildi.

Lasīt vairāk

'Čaulas' Latvijā, Lietuvā un Itālijā – vērienīgā operācijā notver 2 miljardu eiro atmazgātājus

Foto: Shutterstock

Liela mēroga starptautiskā operācijā otrdien, 27. februārī, tiesībsargājošās iestādes Itālijā, Latvijā un Lietuvā aizturēja 18 noziedzīga grupējuma dalībniekus. Izmeklētāji uzskata, ka divi galvenie aizdomās turamie Lietuvas finanšu institūcijā ir atmazgājuši aptuveni divus miljardus eiro, izmantojot tā saukto čaulu kompāniju tīklu. Tāpat abi galvenie aizdomās turamie, kuru dzīvesvietas bija Latvijā un Lietuvā, piedāvāja naudas atmazgāšanu tiešsaistē kā pakalpojumu noziedzniekiem.

Lasīt vairāk

Lietuvā rosina alkohola un tabakas akcīzes nodokli celt trīs gadus pēc kārtas

Foto: Shutterstock

Lietuvas Finanšu ministrija ierosinājusi alkohola un tabakas akcīzes nodokli celt trīs gadus pēc kārtas, sākot no 2025. gada.

Lasīt vairāk

Ekonomisti: algu kāpums Latvijā bijis ārkārtīgi straujš. Vai tas turpināsies?

Foto: Shutterstock

Latvijas Bankas un kredītiestāžu ekonomisti, komentējot Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) trešdien publiskotos datus, vērtē, ka algu kāpums Latvijā 2023. gadā bijis ārkārtīgi straujš. Nākotne tomēr vairs nezīmējas tik rožainās krāsās.

Lasīt vairāk

'Prihvatizācijas rēgs' – kāpēc neatkārtosies 90. gadu negatīvais valsts uzņēmumu pārdošanas scenārijs

Foto: Pexels

Valdības vadītāja Evika Siliņa un citi politiķi ir apņēmušies kapitāla tirgus veicināšanas un ekonomikas stiprināšanas vārdā uz biržu "sūtīt" vairākas valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības. Pirmais kandidāts ir nacionālā aviokompānija "airBaltic". Tomēr, kā liecina "Delfi Bizness" novērojumi, šis process ne vienā vien cilvēkā ir raisījis bažas, ka var atkārtoties 90. gados piedzīvotā privatizācija, ko nereti nievājoši dēvē par "prihvatizāciju", kas saistās ar negodīgu uzņēmumu iegūšanu. Tādēļ eksperti min vairākus būtiskus aspektus, kāpēc šie divi procesi nav tik līdzīgi, kā varētu šķist.

Lasīt vairāk

'Kārums' sieriņu ražotājs investē 2,7 miljonus, lai tehnoloģijas aizstātu roku darbu

Foto: Publicitātes foto

Šogad ir sācies piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmuma "Food Union" lielapjoma investīciju projekta noslēdzošais posms. Tas paredz vēl lielāku "Rīgas piena kombināta" ražošanas procesu modernizāciju un vienlaikus arī līdz šim veiktā manuālā darba optimizāciju. Rezultātā 2024. gada pirmā pusgada ietvaros trīs uzņēmuma noslogotākās ražošanas cehu līnijas tiks aprīkotas ar jaunām automatizācijas iekārtām.

Lasīt vairāk

Kriptovalūtu drudzis atgriezies! 'Bitcoin' cena diennakts laikā pieaugusi par teju 10 tūkstošiem

Foto: Shutterstock

Ja pērnā gada sākuma šķita, ka kriptovalūtu ēra varētu būt beigusies, pēdējo dienu straujais "Bitcoin" cenu pieaugums liecina, ka, iespējams, šogad kritīs 2021. gadā pieredzētie rekordi, un zelta drudzis digitālo monētu pasaulē ir atgriezies.

Lasīt vairāk

Meklē būvnieku Ģenerālprokuratūras ēkas atjaunošanai Rīgas centrā

Foto: Publicitātes foto

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludinājusi iepirkumu par Ģenerālprokuratūras ēkas pārbūvi Rīgā, Kalpaka bulvārī, ziņo uzņēmums.

Lasīt vairāk

Latvijas IKP 2023. gadā samazinājies par 0,3%

Foto: Publicitātes attēli

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati liecina, ka 2023. gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) samazinājies par 0,3% salīdzinājumā ar 2022. gadu. IKP faktiskajās cenās pērn bija 40,3 miljardi eiro.

Lasīt vairāk

'Boeing' dotas 90 dienas, lai izstrādātu plānu problēmu novēršanai

Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA) trešdien paziņoja, ka devusi Savienoto Valstu aviobūves uzņēmumam "Boeing" 90 dienas, lai izstrādātu plānu kvalitātes kontroles problēmu novēršanai pēc janvārī konstatētajiem būtiskajiem drošības pārkāpumiem.

Lasīt vairāk

KNAB prasa apsūdzēt septiņus cilvēkus par kukuļošanu Ropažu novada ceļu līgumos

Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai nodevis kriminālprocesu pret kopumā septiņiem cilvēkiem lietā par iespējamu sistemātiska Ropažu novada pašvaldības amatpersonu piekukuļošanu saistībā ar ceļu būves, uzturēšanas un labiekārtošanas līgumiem.

Lasīt vairāk

Jaunzēlande atceļ cigarešu aizliegumu nākamajām paaudzēm

Foto: Shutterstock

Jaunzēlande atcēlusi likumu, kas paredzēja aizliegt cigarešu pārdošanu nākamajām paaudzēm, ceturtdien paziņojusi valdība.

Lasīt vairāk

'Rīgas namu pārvaldniekam' tuvākajā laikā vajadzēs 380 miljonus eiro – kādus darbus plāno veikt?

Foto: LETA

Lielākais daudzdzīvokļu māju apsaimniekotājs Baltijas valstīs SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) jau salīdzinoši tuvā nākotnē, 2026. gadā, plāno privātā kapitāla piesaisti. Kā alternatīva tiek apskatīts arī IPO jeb sākotnējais publiskais akciju piedāvājums biržā.

Lasīt vairāk

Tūrisma operatoriem pārbaudījumi seko viens otram

Foto: DELFI

Tūrisma nozare bija viena no tām, kam Covid-19 pandēmija, nenoliedzami, "iegrieza" īpaši smagi. Pēc ilgāka laika cilvēkiem atkal bija atļauts ceļot, ko viņi izmantoja pilnā mērā, līdz nāca nākamie triecieni – Krievijas iebrukums Ukrainā, kas līdzi nesa cenu kāpumu faktiski visās nozarēs. Kā "Delfi Bizness" atzīst tūrisma operatori – mierīga brīža kopš pandēmijas beigām īsti nav bijis.

Par to, kā un cik veiksmīgi tūrisma operatoriem izdevās izrāpties no pandēmijas bedres, uz kurieni dodas ceļotāji no Latvijas un kā šajā nozarē pēdējos gados mainījusies konkurence, šajā apskatā.

Lasīt vairāk

Olīveļļas cena Eiropā strauji augusi, Latvijā kāpums par vairāk nekā ceturtdaļu

Foto: Shutterstock

Šā gada janvārī olīveļļas cena Eiropas Savienībā bija par 50% augstāka nekā 2023. gada janvārī, liecina "Eurostat" dati.

Lasīt vairāk

Stājušās spēkā akcīzes nodokļa izmaiņas: par cik kāps cenas cigaretēm un alkoholam

Foto: Shutterstock

2024. gada 1. martā mainās akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem, alkoholiskajiem dzērieniem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumi) un tabakas aizstājējproduktiem, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Lasīt vairāk

Durvis uz jaunu pasauli vai burbulis? Japānas biržas rekordi nemitīgi krīt

Foto: Shutterstock

Turīgās Āzijas valsts finanšu tirgus stāsts desmitgadēm ir fascinējis finanšu pētniekus – 1989. gadā tas sasniedza savu augstāko punktu un tad pieredzēja strauju lejupslīdi, paraujot līdzi daudz uzņēmumu. Pretēji ASV un citiem lielākajiem tirgiem, kas pēc krīzēm strauji aug un regulāri pārsniedz vēsturiski labākos rādītājus, Japānas vadošais indekss 34 gadus nespēja izrāpties no bedres. Šogad gan beidzot sasniegti jauni rekordi. Daži vaicā, vai tas ir burbulis, kas atkal plīsīs, ietekmējot tirgu uz vairākiem desmitiem gadu.

Lasīt vairāk

Foto: Svin jaunās Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas spāru svētkus

Foto: Renārs Koris/"BERERIX"

"Rail Baltica" Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas ēkai ir sasniegts augstākais punkts, ziņo būvnieks - pilnsabiedrībā "Bererix".

Lasīt vairāk

Gūs labumu cilvēki gan Eiropā, gan citviet. EK rekordīsā laikā pieņem ES budžeta grozījumus

Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi grozīt Eiropas Savienības 2024. gada budžetu, lai ņemtu vērā izmaiņas, kas izdarītas pēc tam, kad Eiropas Parlaments un Padome vienojās par daudzgadu finanšu shēmas (DFS) 2021.–2027. gadam pārskatīšanu, informē EK.

Lasīt vairāk

Īpašumu pārdevēji sacerējušies uz 2021. gada cenām

Foto: LETA

Potenciālie īpašumu pircēji ir kļuvuši redzami optimistiskāki par kredītu procentu likmēm, tomēr ir pāragri domāt, ka mājokļu tirgus atgriežas līmenī, kāds bija pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, atzīst "Latio" darījumu vadītāja Sandra Rauza.

Lasīt vairāk

'Lursoft' valde paziņo par atkāpšanos no amata

Foto: Pixabay

Uzņēmuma "Lursoft", kas nodrošina piekļuvi dažādām datu bāzēm, valdes locekļi Daiga Kiopa un Ģirts Ķēbers paziņojuši par atkāpšanos no amata, liecina medijiem sniegtā informācija.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!