Foto: F64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā 2013.gadā saglabāt 2% apmērā, bet 2015.gadā noteikt 3% apmērā.

Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītais likumprojekts paredzēja, ka sociālās apdrošināšanas iemaksu likme 2013.gadā un 2014.gadā būs 4%, 2015.gadā - 5%, bet 2016.gadā un turpmāk tā plānota 6% apmērā.

Priekšlikumu noteikt iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā nākamgad 2% apmērā, bet no 2015.gada 3% apmērā iesniedza deputāts Jānis Lāčplēsis (V). Viņš skaidroja, ka šie līdzekļi paliks sociālajā budžetā un veidosies uzkrājums vai arī būs iespēja šos līdzekļus novirzīt citiem mērķiem. Balsojumā šo priekšlikumu atbalstīja opozīcijas partiju pārstāvji.

Savukārt koalīciju pārstāvošie deputāti priekšlikumu neatbalstīja, un komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) sacīja, ka šāda iecere samazināt pensijas nākotnes pensionāriem un arī esošajiem pensionāriem nedos ieguvumu no šīs naudas, kas netiks novirzīta iemaksām otrajā pensiju līmenī.

Tomēr komisijas deputāti vēl nav nobalsojuši par šī likumprojekta virzīšanu uz Saeimas sēdi, jo nepieciešams Finanšu ministrijas un Labklājības ministrijas saskaņojums. Balsot par šo likumprojektu komisijas deputāti varētu nākamnedēļ.

Reirs sacīja, ka komisijas balsojumam ir rekomendējošs raksturs un par priekšlikumu par iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā deputātiem būs iespēja balsot arī Saeimas plenārsēdē, kad tiks izskatīti grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā.

Saeimas komisija šodien vērtē priekšlikumus nākamā gada budžetu pavadošajiem likumprojektiem pirms otrā un galīgā lasījuma, tostarp tika izskatīti arī grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā.

Kā ziņots, sociālo iemaksu veicējiem, kas dzimuši pēc 1971.gada 1.jūlija, līdzdalība fondēto pensiju shēmā ir noteikta obligāta, savukārt tiem, kas dzimuši no 1951.gada 2.jūlija līdz 1971.gada 1.jūlijam, - brīvprātīga. Līdz ar to pirmie fondēto pensiju atbilstoši veiktajiem ieguldījumiem saņems cilvēki, kas shēmai pievienojušies brīvprātīgi un pensionēsies 2013.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!