Foto: morgueFile

Latvijas banku sektorā pašlaik ir iestājies stabilitātes periods, kas ļauj novērtēt situāciju, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu komisijā norādīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja vietnieka amata kandidāts Latvijas Bankas konsultants juridiskajos jautājumos Pēteris Putniņš.

"Es domāju, ka kopumā pēc vētrainākiem notikumiem ir zināms stabilitātes periods, kurā ir pienācis laiks stāvokļa novērtēšanai," teica FKTK vadītāja vietnieka amata kandidāts.

Pie banku sektora stiprajām pusēm Putniņš minēja, ka desmit gadu laikā banku un apdrošināšanas sektors ir izveidojies par elastīgu industriju. "Jāatzīst, ka, lai vai kā ir gājis, mēs nevaram noniecināt to rezultātu, kas mums ir patlaban, un arī pieredzi, kas mums ir," sacīja FKTK vadītāja vietnieka amata kandidāts.

Savukārt konkrētas banku sektora vājās vietas viņš neminēja. "Vienmēr jebkuru sistēmu var uzlabot, piemēram, palielinot efektivitāti. Izteikti vājas vietas man pašreiz ir grūti nosaukt," atzina Putniņš.

Viņš arī uzsvēra, ka banku uzraugiem ir jāizdara secinājumi no "Latvijas Krājbankas" kraha. Viņaprāt, likumus banku uzraudzībā ir iespējams uzlabot tieši šādos neordionāros gadījumos. "Argumentācija [krājbankas kraha gadījumā] bija, ka ne katrai amatpersonai var vienmēr izstaigāt līdzi un uzraugs nevar vienmēr kontrolēt, kurš un kādas saistības uzņemas. Tā acīmredzot būtu sfēra, kur ir jāstrādā. Apstiprināšanas gadījumā man būs interese pilnībā iepazīties ar šo gadījumu, lai banku uzraudzībā novērstu situācijas, ka jāsaka, ka to mēs nevarējām kontrolēt, kāds kaut ko ir parakstījis un esam bezspēcīgi. Šādām bezspēcības situācijām ir jābūt pēc iespējas mazāk," klāstīja Putniņš.

Jau vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu komisija par Putniņa kandidatūru lems ceturtdien, 20.decembrī, pirms Saeimas sēdes, kurā arī šis jautājums tiks iekļauts.

FKTK vadītāja vietnieka amats atbrīvojās, jo Saeima 25.oktobrī neatbalstīja Jāņa Brazovska atkārtotu iecelšanu šajā amatā. Viņam pilnvaru termiņš beidzās 26.oktobrī.

Ziņots arī, ka 2010.gada jūnijā Putniņš neguva Saeimas atbalstu iecelšanai Latvijas Bankas padomes locekļa amatā.

Likums paredz, ka komisijas priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!