Foto: DELFI
Skatot 2014.gada valsts budžeta priekšlikumus, kas iesniegti uz otro lasījumu Saeimā, valdība nolēma atbalstīt vairumu Finanšu un citu ministriju sagatavotos priekšlikumus, tostarp Finanšu ministrijas ierosinājumu par 9 miljoniem eiro palielināt nākamgad plānotos ieņēmumus no pievienotās vērtības nodokļa un par 9,6 miljoniem eiro palielināt ieņēmumus no valsts kapitālsabiedrību maksātajām dividendēm.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc koalīcijas padomes sēdes atzina, ka uz budžeta galīgo lasījumu tas papildināts ar deputātu priekšlikumiem, kas palielina budžeta izdevumus vai samazina sākotnēji plānotos ieņēmumus, tādēļ meklētas arī iespējas rast resursus deputātu ierosinājumu finansēšanai.

Valdībasprāt, atbalstāms ir arī Finanšu ministrijas priekšlikums straujāk celt tabakas akcīzi, tādējādi jau nākamā gada budžetā gūstot ap 0,6 miljonus eiro lielus papildu ieņēmumus.

Tāpat atbalstu guva arī Iekšlietu ministrijas priekšlikums 2014. un 2015. gada budžetos par 2 miljoniem eiro palielināt prognozētos ieņēmumus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, kas fiksēti, izmantojot Valsts policijas rīcībā esošos fotoradarus un videoieraksta iekārtas. Attiecīgi tiks palielināts iekšlietu resoram pieejamais finansējums.

Pēc Ekonomikas ministrijas ierosinājuma par gandrīz 1,3 miljoniem eiro palielināti arī nākamā gada valsts budžetā plānotie ieņēmumi no Konkurences padomes uzliktajiem sodiem – daļu no sodos iekasētajiem papildu līdzekļiem varēs izmantot pati Konkurences padome.

Kopumā 2014. gada valsts budžeta likumam saņemti 197 priekšlikumi.

Valdības atbalstu neguva nedz opozīcijā esošā "Saskaņas centra" ierosinājums palielināt pašvaldību budžetos ieskaitāmo iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu daļu no pašreizējiem 80% līdz 82%, nedz ZZS priekšlikums to palielināt līdz 81%. Tāpat nav atbalstīts arī SC ierosinājums ar IIN neapliekamo minimumu palielināt līdz 100 eiro, nevis 75 eiro mēnesī. Atbalstu neguva arī ierosinājums IIN attaisnotos izdevumus par veselību un izglītību palielināt no pašreizējiem 150 latiem gadā līdz 300 eiro gadā.

Pēc valdības sēdes Dombrovskis norādīja, ka Saeimā iesniegtajā sākotnējā budžeta projektā bija paredzēta iespēja vēl pārdalīt 9 miljonus eiro, bet, gatavojot to galīgajam lasījumam, rasta iespēja plānotos ieņēmumus palielināt vēl par 23 miljoniem eiro.

Liela daļa no šīs summas – ap 17 miljoniem eiro – būs nepieciešami tā dēvētā demogrāfijas ultimāta jeb dzimstības veicināšanas programmas pasākumiem, bet no atlikušajiem 15 miljoniem gandrīz puse jeb 7 miljoni eiro tiks atvēlēti pašvaldību autoceļiem. Minētās summas piešķiršanu pašvaldību autoceļiem paredz Dombrovska vienošanās ar opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību, kura atbalstīja budžeta likuma pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Starp citiem pasākumiem, kam otrdien nolemts piešķirt papildu finansējumu, Dombrovskis nosauca arī līdzekļu piešķiršanu bezmaksas kompensējamo medikamentu nodrošināšanai bērniem līdz 18 gadu vecumam un Ārlietu ministrijai piešķirto naudu, kas tai nepieciešama, lai segtu izmaksas par sarunām par Latvijas iestāšanos OECD un iemaksai šajā organizācijā. Minētajiem mērķiem atvēlēti attiecīgi 1,4 miljoni eiro un 3,1 miljons eiro.

"Delfi" jau ziņoja, ka, atbilstoši valdības sagatavotā budžeta likuma sākotnējam variantam, 2014. gadā budžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 7,004 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi – 7,142 miljardu eiro apmērā.

Tādējādi valsts budžeta deficīts jeb izdevumu pārsvars pār ieņēmumiem sasniegs 0,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Budžets tapis, prognozējot, ka Latvijas IKP augs par 4,2% un faktiskajās cenās tas sasniegs 24,763 miljardus eiro.

Saeima par 2014. gada valsts budžeta un to pavadošo likumprojektu paketes pieņemšanu galīgajā lasījumā lems 6. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!