Foto: Shutterstock

Pērnais gads tehnoloģiju sektora akcionāriem bija drūms, un pat šī gada sākumā daži ar bažām raudzījās uz tehnoloģiju milža "Apple" akciju vērtības kritumu. Mēnešiem ejot un mākslīgajam intelektam kļūstot par apspriestāku tematu, situācija uzlabojās, un virkne uzņēmumu uzrādīja tik strauju pieaugumu, ka nu, pusgadu noslēdzot, daži sāk bīties no akciju cenas "burbuļa" beigām.

2023. gads arī iesākās salīdzinoši mierīgi, lai gan tādu tehnoloģiju uzņēmumu kā "Apple", "Microsoft" un "Tesla" akcijas lēnām sāka atgūties no bedres, kurā tās bija iekritušas. Taču tad "uz skatuves" uznāca mākslīgais intelekts, gluži kā pirms pāris gadiem ar kriptovalūtām un blokķēdes tehnoloģijām, šis vārdu salikums aizrāva investorus un teju visi uzņēmumi, kas spēja pierādīt, ka strādā ar mākslīgā intelekta risinājumiem, pieredzēja naudas pieplūdumu. 

Tas, kā ierasts, palīdzēja arī citiem tehnoloģiju sektorā esošajiem. 

Kā veicies?

Pirmajā pusgadā dominēja uzņēmumi, kas spēja pierādīt, ka tieši viņi būs mākslīgā intelekta tehnoloģiju ieviešanas priekšgalā. 

Gada sākumā šajā telpā dominēja labi zināmais tehnoloģiju un programmatūras ražotājs "Microsoft", kurš lielā mērā arī iesāka jauno "MI zelta drudzi" paziņojot, ka tuvā nākotnē savienos savus mākoņdatu pakalpojumus un ofisa programmatūru ar mākslīgā intelekta iespējoto "ChatGPT". 

Apskatot datus, redzams, ka "Microsoft" ir veicies labi. Kopš gada sākuma līdz 28. jūnijam uzņēmuma akciju cena ir pieaugusi par vairāk nekā 40%. 3. janvārī viena akcija maksāja ap 240 ASV dolāriem, bet 28. jūnija tirgošanās sesijas beigās 335,80 ASV dolārus. No CNN 51 finanšu analītiķu aptaujas 37 uzskata, ka pat pie šīs augstās cenas, "Microsoft" akcijas ir vērts pirkt. 

"Bloomberg" norāda, ka papildu mākslīgā intelekta rīku ieviešanai, "Microsoft" potenciāli šogad varētu pieredzēt vērtības kāpumu un peļņas pieaugumu, ja viņu spēļu divīzijai izdosies noslēgt vienošanos par pasaulē populāro videospēļu "Call of Duty" un  "World of Warcraft" kompānijas "Activision Blizzard" iegādi. Šobrīd darījumu izskata finanšu tirgus regulatori, jo izskanējušas bažas, ka tas varētu radīt monopola stāvokli videospēļu tirgos.   

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!