Foto: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (04.12.-08.12.) notikumu apkopojumu.

Ieguldīt seksā?

Seksa nozares leģitīmā biznesa daļa aptver dažādus sektorus – sākot no patēriņa preču ražošanas un farmācijas līdz kinofilmām, videospēlēm un robotikai. Nozarē apgrozās ievērojamas summas. Ieguldīt naudu tajās caur akciju tirgiem ir diezgan grūti, tomēr iespējas ir. Tomēr apskatot lielākos biržā tirgotos uzņēmumus, aina, kas paveras, labākajā gadījumā ir mērena. Iespējams, pasaulē populārākā ar seksu saistītā vārda "Playboy" akcijas ir milzu mīnusos un arī citiem neveicas labāk.

Uzzināt vairāk.

Kriptoaktīvu regulācijas pienākumi

Līdz šim kriptoaktīvu pakalpojumu joma netika regulēta – vienīgās prasības, ko likumdevējs bija noteicis, attiecās uz virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzējiem. Jaunais kriptoaktīvu regulējums (Regula (ES) 2023/1114) ieviests, lai mazinātu riskus, kas skar kriptoaktīvu turētājus, ierobežotu kriptoaktīvu ļaunprātīgu izmantošanu, finanšu noziedzību, kā arī piemērotu patērētāju tiesību aizsardzības noteikumus kriptoaktīviem un to pakalpojumiem. Regula uzliek pienākumus arī uzņēmumiem, nosakot, kad un kā tiem būs jāsaņem atļauja, kura būs pārraugošā nozares iestāde un kādas organizatoriskās un darbības prasības tiem tiks piemērotas, raksta advokātu biroja “Walless” asociētais partneris, zvērināts advokāts Valters Diure.

Uzzināt vairāk.

Tirgi atgūstās

Oktobra beigu pesimisms pēc vairākiem pozitīviem stimuliem novembrī ātri vien pārvērtās pēkšņā tirgus cenu pieaugumā. Novembris sākās ar pozitīvām ziņām no ASV Federālās rezervju sistēmas, kas saglabāja procentu likmes nemainīgas, apliecinot, ka pašreizējā monetārā politika ir apmierinoša. Investori drīz vien mainīja savas prognozes par procentu likmēm, pieņemot, ka tās samazināsies agrāk nekā domāts iepriekš. To atbalstīja arī pārsteidzoši vājāki dati par nodarbinātību – bezdarba līmenis ASV oktobrī bija 3,9%, kas ir augstākais rādītājs teju divos gados, raksta "Luminor" eksperts Tarass Buka.

Uzzināt vairāk.

Ziņas no tirgiem

  • ASV akcijas aug. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par 0,2% līdz 36 117,38 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,8% līdz 4585,59 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 1,4% līdz 14 339,99 punktiem.
  • Mākslīgais intelekts vēl aizvien ir aktuāls. AMD akcijas cena palielinājās par aptuveni 10% pēc jaunākās mikroshēmas MI300 prezentācijas, kas tiek uzskatīta par konkurenti augsti novērtētam "Nvidia" produktam, kas šobrīd tiek uzskatīts par labāko procesoru mākslīgā intelekta vajadzībām.
  • Vairāk burgeru. Biržā tirgotais ASV ātrās ēdināšanas uzņēmums "McDonald's" šonedēļ prezentēja plašu darbības paplašinānas plānu, lai līdz 2027. gadam restorānu skaitu pasaulē palielinātu no 40 līdz 50 tūkstošiem. Šī būšot straujākā darbības izvēršana zīmola vēsturē, skaidroja kompānija.
  • Tautas vāģim nedienas. Vācijas autobūves koncerns "Volkswagen" paziņoja, ka turpmāko gadu laikā samazinās strādājošo skaitu, tādējādi cenšoties palielināt rentabilitāti un nodrošināt lielāku sparu pārejai uz elektrisko automobiļu ražošanu.
  • Eiropas līderim kopumā neiet labi. Rūpniecības produkcijas apjoms Vācijā oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi negaidīti samazinājies par 0,4%, tādējādi rūpniecības izlaide kritusies piekto mēnesi pēc kārtas, liecina ceturtdien publicētie valsts statistikas biroja dati.
  • Kriptoziema ir beigusies. "Bitcoin" cena šonedēļ pārkāpa 42 tūkstošus ASV dolārus par vienu monētu.
  • Rekords. Zelta cena pasaules tirgū pirmdien sasniegusi rekordaugstu līmeni saistībā ar cerībām, ka ASV tiks samazinātas procentu likmes. Biržās uz brīdi cena sasniedza 2135,39 dolārus par unci.
  • Papildu akcijas. Parakstīšanās uz ieguldījumu pārvaldes uzņēmuma "Indexo" jaunajām akcijām sāksies pirmdien, 11.decembrī, un vienas akcijas cena būs 12 eiro.
  • Ekspansija. Energoresursu tirgotājs un ērtas iepirkšanās veikalu tīkls AS "Virši-A" 2024. gada pavasarī plāno sākt darbību Lietuvā.
  • Jauns vārds. Viens no lielākajiem Baltijas valstu biržā kotētajiem uzņēmumiem AB "Linas Agro Group", kas pēdējos gados strauji paplašinājis savu darbību, decembra sākumā mainījis nosaukumu uz AB "Akola group". Ar jauno zīmolu grupa plāno paātrināt biznesa attīstību starptautiskajos tirgos un jaunas investīcijas Baltijas valstīs.
  • Drūms skats uz nākotni. Ceturtā daļa jeb 25% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka nākamgad viņu dzīves apstākļi pasliktināsies, liecina jaunākais "Eirobarometra" pētījums.

Cenu svārstības

Cietais drošības spilvens - zelts

Lai arī ieguldījumi zeltā ar savu vidējo atdevi bieži vien nevar spēkoties ar ienesīgākajām akcijām vai spekulatīvajām kriptovalūtām, dārgmetāls, kā uzskata investors un "Tavex Latvia" valdes priekšsēdētājs Andris Arhipenko, ir ieguldījums nākotnē un drošībā. Viņš iesaka katram prātīgam investoram apsvērt ieguldījumus zeltā.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Šogad Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Šogad investoriem pievienojās arī "robots" - "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +2,68%
  • Raivis Vilūns: +7,99%
  • "SEB Roboinvestors": +6,13%

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!