Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (11.12.-15.12.) notikumu apkopojumu.

Ieguldījumi rotaļlietu ražotājos

Viens no padomiem, ko eksperti dod jaunajiem investoriem, – ieguldīt tādu uzņēmumu akcijās, kuru produktus viņi paši izmanto, līdz ar to var novērtēt to popularitāti, kvalitāti un pieprasījumu. Tādējādi investoriem, kuri ir arī vecāki bērniem, ir vērts apskatīties ieguldījumus rotaļlietu ražotājos, kuru akcijas tiek pārdotas biržā. Tomēr rezultāti nav priecējoši un, iespējams, labāk ieguldīt videospēlēs.

Uzzināt vairāk.

Bažas par "Indexo"

Latvijas ieguldījumu pārvaldes uzņēmums "Indexo", kas jau vairāk nekā gadu ir biržā, šonedēļ izsludināja pieteikšanos uz papildu akcijām. Vienas cena ir 12 eiro, kas ir zemāka nekā 2022. gada IPO cena, bet augstāka nekā tagadējā cena biržā. "Delfi Bizness" aptaujātie eksperti piesauc kopējo nervozitāti tirgos un min, ka investori, visticamāk, jūt šaubas par uzņēmuma plāniem. "Indexo" uzsver, ka investoru noskaņojumu nevar ietekmēt, tāpēc fokusējas uz savu mērķu sasniegšanu.

Uzzināt vairāk.

Uzņēmumi neiegulda

2023. gadā fiksētā ienesīguma finanšu produkti – krājkonti, termiņdepozīti, krājobligācijas – nostiprinājuši savu lomu Latvijas iedzīvotāju finanšu pārvaldībā. Lai gan šie paši instrumenti pieejami arī vietējam biznesam, vairums Latvijas lielāko uzņēmumu neizmanto iespējas pelnīt vairāk – īstermiņa fiksētā ienākuma finanšu instrumentus regulāri izmanto vien 9% no 500 lielākajiem vietējiem uzņēmumiem. Vai drīzumā šī situācija varētu mainīties, un kāda ir neizmantoto iespēju cena, stāsta "CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis.

Uzzināt vairāk.

Īsās ziņas no tirgiem

  • Likmes neceļ. Pēc procentlikmju celšanas pēdējos divos gados ar mērķi iegrožot inflāciju, Anglijas Banka un ECB ceturtdien sekoja ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) piemēram, atstājot procentlikmes nemainīgas otro sanāksmi pēc kārtas.
  • Rekords. Investori likmju necelšanu jau uzskata par uzvaru un līksmo. Visi trīs galvenie ASV biržu indeksi ceturtdien pieauga. Indekss "Dow Jones Industrial Average" sasniedza jaunu biržas slēgšanas laika rekordu 37 248,35 punkti, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,3% līdz 4719,55 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 0,2% līdz 14 761,56 punktiem.
  • Pauze. Pasaules lielākā kriptobirža uzskata, ka "Bitcoin" un citu kriptovalūtu vērtības kāpums varētu pieredzēt nelielu pauzi, lai gan investori kopumā vēl aizvien cerīgi par potenciālajiem kriptovalūtu ETF, kas tad tirgū iepludinās, kā daži cer, miljardus.
  • Kritums. Piecu dienu griezumā, jau minētais "Bitcoin" pieredzējis 4,7% vērtības kritumu, cenai turoties pie 42 tūkstošu par vienu monētu atzīmes.
  • Dolāra spēks. Finanšu pasaules milži "Fidelity International", "JPMorgan Chase & Co" un "HSBC Holdings", kā raksta "Bloomberg", paredz, ka nākamgad ASV ekonomika apsteigs prognozes un tā rezultātā dolāra vērtība pret citām valūtām augs.
  • Krītas indekss. Privātā sektora ražošanas un pakalpojumu aktivitāti raksturojošais indekss "Purchasing Managers' Index" (PMI) eirozonā šogad decembrī negaidīti samazinājies līdz 47 punktiem, salīdzinot ar 47,6 punktiem novembrī, aģentūra LETA citē tirgus izpētes uzņēmumu "S&P Global" un "Hamburg Commercial Bank" datus. Tas liecina, ka procentlikmju celšana šogad ir atstājusi ietekmi uz dažādiem sektoriem.
  • Zelta cena pret dolāru šonedēļ pieaugusi par 0,3%, kamēr pret eiro kritusies par 1,13%.

Cenu svārstības

Latvijas 'fintech' veiksmes stāsts 'Mintos' iezīmē attīstības plānus

Latvijas "fintech" veiksmes stāsts "Mintos", kas, pēc dažiem avotiem, veido pat pusi no visa P2P tirgus Eiropā, vēlas kļūt ne tikai par platformu, caur kuru plūst aizdevumi nebanku kreditētājiem, bet vienu pieturu plaša un droša portfeļa izveidei. Uzņēmuma vadītājs un viens no dibinātājiem Mārtiņš Šulte raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāstīja par jaunajām iespējām iegādāties obligācijas un ieguldīt biržā tirgotajos fondos jeb ETF.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Šogad Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Šogad investoriem pievienojās arī "robots" - "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +3,56%
  • Raivis Vilūns: +6,68%
  • "SEB Roboinvestors": +7,26%

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!