Foto: Reuters/Scanpix

Vācija kategoriski izslēdz iespēju, ka varētu norakstīt zināmu daļu Grieķijas parāda, jo tas būtu pretrunā ar Vācijā spēkā esošajiem likumiem par budžetu.

Šāds risinājums ir "pilnībā izslēgts," preses brīfingā Berlīnē sacīja valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts. "Vācijas budžeta likums paredz, ka kredīts var tikt izsniegts, ja uzskatāms, ka zaudējumi [no tā] ir maz ticami," viņš paskaidroja.

"Mēs nevaram nekavējoši izsniegt jaunu aizdevumu vai kredītu garantijas pusei, kas pašlaik savus parādus neatmaksā. Ar šādu soli mēs paši sev sasiesim rokas, un tas pavisam noteikti nebūs Grieķijas interesēs. Vācija un citas [valstis] tādējādi uzskata, ka jautājums par parādu norakstīšanu ir izslēgts," klāstīja Zeiberts.

Arī Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible svētdien noraidīja ideju par turpmāku parādu norakstīšanu Grieķijai, jo tas, pēc viņa paustā, nozīmētu, ka Grieķijas glābšanu no bankrota būtu spiesti apmaksāt vācu nodokļu maksātāji. Šoible intervijā radiostacijai "Deutschlandfunk" raksturoja Grieķijas parāda daļēju norakstīšanu kā nereālistisku, bet ierosināja Grieķijai atpirkt daļu sava parāda par zemākām cenām no obligāciju turētājiem.

Vācijas nedēļas žurnāls "Spiegel" svētdien vēstīja, ka Eiropas Savienība (ES), Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālā banka (ECB) pieprasīšot Grieķijai veikt vēl 150 reformu ekonomikā, kā arī ierosināšot Grieķijas kreditoriem norakstīt daļu no tās parāda.

Privātie Grieķijas kreditori šogad piekrita norakstīt lielu daļu Grieķijas parāda, savukārt Grieķijas obligāciju turētāji no tā dēvētā oficiālā sektora, tostarp citu eiro zonas valstu valdības, līdz šim nav iesaistījušies Grieķijas parādu norakstīšanā.

Grieķija mēģina pārliecināt ES, SVF un ECB auditorus, ka tā panākusi pietiekamu progresu reformu un taupības pasākumu jomā, lai valsts varētu dabūt kārtējo maksājumu 31,5 miljardu eiro (22,1 miljarda latu) apmērā no 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) vērtās aizdevuma paketes. Ja auditoru atzinums būs negatīvs, nākammēnes Grieķija, visticamāk, vairs nevarēs sevi finansēt.

Grieķijas premjerministrs Antonis Samars ir paziņojis, ka Grieķija ar tās rīcībā esošajiem naudas līdzekļiem var izdzīvot tikai līdz 16.novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!