Foto: AP/Scanpix

Eiro zonas finanšu ministri un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) joprojām ir tālu no vienošanās par starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršanu Grieķijai, jo abām pusēm nav vienprātības par Grieķijas milzīgā parāda problēmas risināšanu, aģentūrai AFP trešdien atzina informēta persona, kas nevēlējās atklāt savu vārdu.

"Mēs patiešām esam tālu no tā, lai panāktu vienošanos," teica avots, kas informēts par sarunām starp Eiropas Savienību (ES) un SVF.

Informētā persona norādīja, ka otrdien notikušās sarunas, kurās piedalījās SVF vadītāja Kristīne Lagarda un Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi, esot iestrēgušas, jo puses neesot varējušas atrisināt domstarpības, kā vidējā termiņā nodrošināt Grieķijas parāda ilgtspējīgumu.

SVF ir pieprasījis, lai pasākumi, par kuriem puses vienojas, nodrošinātu, ka Grieķijas parāds līdz 2020.gadam samazinātos līdz 120% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pretstatā pašlaik gaidāmajiem 190% no IKP.

"Pašlaik SVF atsakās parakstīt vienošanos, kuru tas uzskata par nereālu," norādīja informētais avots.

SVF statūti liedz izsniegt aizdevumus valstij, ja reāli nav gaidāms, ka tā spēs vidēja termiņa perspektīvā atdot savus parādus.

Rādītājs, kas tiek izmantots kā ilgtspējīguma atskaites punkts, ir 1,2% no IKP, kas atbilst parādam 120% apmērā no IKP.

Vairākas ES amatpersonas, tostarp Francijas finanšu ministrs Pjērs Moskovisī, nākušas klajā ar pretējiem paziņojumiem, apgalvojot, ka vienošanās par Grieķiju esot vien rokas stiepiena attālumā.

Jau vēstīts, ka eiro zonas valstu finanšu ministriem trešdien ārkārtas sanāksmē neizdevās vienoties par starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršanu Grieķijai. Viņi nolēma vēlreiz tikties nākampirmdien, jo esot jāveic tehnisks darbs saistībā ar dažiem Grieķijas glābšanas paketes elementiem.

Ministri trešdien bija plānojuši vienoties par starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršanu Grieķijai 31,2 miljardu eiro (21,9 miljardu latu) apmērā un atrisināt domstarpības ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), tomēr tas neizdevās.

Starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršana Grieķijai ir iesaldēta kopš jūnija, tāpēc valsts ir par mata tiesu no bankrota. Pagājušajā piektdienā Grieķijai jau draudēja bankrots, taču valstij izdevās no tā izvairīties, piesaistot īstermiņa naudas resursus, lai atmaksātu piecu miljardu eiro (3,5 miljardu latu) aizdevumus, kam bija pienācis dzēšanas termiņš. Tomēr nākammēnes defolta draudi atkal aktualizēsies, jo tad Grieķijai jāatmaksā septiņu miljardu eiro (4,9 miljardu latu) liels aizdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!