Foto: Reuters/Scanpix

Eiro zonas valstu finanšu ministru grupa (Eiro grupa) trešdien ārkārtas sanāksmē nespēja vienoties par starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršanu Grieķijai, bet nolēma vēlreiz tikties nākamo pirmdien, paziņoja Eiro grupas vadītājs Žans Klods Junkers.

Eiro grupas sanāksme 26.novembrī tiks rīkota "tālākam tehniskam darbam ar dažiem paketes elementiem", teikts Junkera paziņojumā.

Ministri trešdien ieradās uz ārkārtas sanāksmi, paužot pārliecību, ka viņi tajā vienosies par starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršanu Grieķijai 31,2 miljardu eiro (21,9 miljardu latu) apmērā un atrisinās domstarpības ar Starptautisko valūtas fondu (SVF) par to, kā noregulēt parādos nonākušās Grieķijas ekonomiku. 

Sanāksmes noslēguma paziņojumā tomēr tika konstatēts, ka ministri tikai "panākuši progresu, nosakot ticamu iniciatīvu konsekventu paketi ar mērķi dot tālāku būtisku ieguldījumu Grieķijas valdības parāda ilgtspējā".

"Tas bija progress, bet mums jāizdara nedaudz vairāk," reportieriem pēc sanāksmes paziņoja Starptautiskā valūtas fonda (SVF) direktore Kristīna Lagarda.

Starp Eiro grupu un SVF ir domstarpības par to, vai Grieķijai var dot vēl divus gadus tāda stāvokļa sasniegšanai, kurā tā spētu pati iegūt līdzekļus. Junkers bija aicinājis dot Grieķijai šādu iespēju, bet Lagarda tam nepiekrita.

Starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršana Grieķijai ir iesaldēta kopš jūnija, jo starptautiskie aizdevēji - Eiropas Savienība (ES), Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālā banka (ECB) -prasa Grieķijai pielikt lielākas pūles sava budžeta deficīta samazināšanai un ekonomikas noregulēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!