Foto: DELFI
Lai gan apritējis gads, kopš Eiropu pāršalca zirga gaļas skandāls, situācija būtībā nav mainījusies un Eiropu varētu satricināt līdzīgs skandāls, paziņojusi Eiropas Patērētāju organizācija (BEUC).

Pērn zirga gaļas skandāls uzliesmoja, izskanot informācijai, ka zirga gaļa daudzos produktos uzdota par liellopu gaļu. Reaģējot uz šo situāciju, Eiropas Komisija (EK) solīja pastiprināt kontroles un palielināt soda apmērus, lai nekas līdzīgs nevarētu atkārtoties.

2013.gada martā EK nāca klajā ar rīcības plānu, kurā tika paredzēts biežāk pārbaudīt gaļas paraugus, biežāk veikt iepriekš nepieteiktas kontroles gaļas apstrādes rūpnīcās, kā arī noteikt bargākus sodus tiem, kas sniedz nepatiesu informāciju, un izveidot brīdināšanas sistēmu.

Taču nesen Eiropas Parlamenta (EP) komiteja noraidīja priekšlikumu, kas paredzēja pieprasīt pārstrādātas gaļas izcelsmes marķējumu. Savukārt soda naudas paaugstināšanu vēl apspriež EP un dalībvalstu ministri.

Ja neņem vērā ierosinājumu par biežākām gaļas paraugu pārbaudēm, pārējie trīs pasākumi šobrīd iesaldēti vai arī joprojām tiek apspriesti.

"Komisijas izziņotie pasākumi ar mērķi labāk pasargāt patērētājus no krāpšanas pārtikas jomā realitātē neko nav mainījuši. Apritot gadam, vēl viens zirga gaļa skandāls jau rīt varētu nonākt ziņu virsrakstos,'' norāda BEUC.

Tādēļ patērētāju organizācija mudina nodrošināt skaidrāku pārtikas produktu marķēšanu, veikt stingrāku kontroli un noteikt sodanaudu uzņēmumiem, kas pārkāpj noteikumus. Turklāt par normu arī būtu jāuzskata neatkarīgas pārbaudes.

EK BEUC paustos pārmetumus atteikusies komentēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!