Čehijas valdība lūgs Eiropas Savienības (ES) tiesu piemērot Polijai sodanaudu par ogļraktuvju "KWB Turów" neslēgšanu.

Pēc Čehijas sūdzības par raktuvju ietekmi uz vidi ES Tiesa maijā uzdeva Polijai apturēt ogļu ieguvi šajās raktuvēs. Taču Varšava raktuves neslēdza, paziņojot, ka tas grautu valsts drošību enerģētikas jomā.

Čehija apgalvo, ka raktuvēm ir negatīva ietekme uz vidi pierobežas reģionā, kur iedzīvotāji sūdzas par ūdens trūkumu, troksni un putekļiem.

Raktuves atrodas Polijas dienvidrietumos netālu no robežas ar Čehiju un Vāciju, kas arī sūdzējusies par raktuvēm un to paplašināšanu.

Čehijas vides ministrs Ričards Brabecs pirmdien paziņoja, ka valdība lūgs ES tiesu piemērot Polijai piecu miljonu eiro lielu sodanaudu par katru dienu, kurā raktuves turpina darbu, ignorējot ES tiesas lēmumu.

Ministrs sacīja, ka lūgums tiesā tiks iesniegts tuvākajās dienās, bet tikmēr valdība vedīs sarunas ar Poliju par iespējamo vienošanos.

Raktuves, kas darbojas kopš 1904.gada, nodrošina ogles galvenokārt vietējai spēkstacijai.

Polijas lielākā enerģētikas kompānija PGE, kam pieder gan raktuves, gan spēkstacija, plāno iegūt ogles šajās raktuvēs līdz 2044.gadam.

Kompānija vēlas arī paplašināt raktuves no 25 līdz 30 kvadrātkilometriem un iegūt ogles līdz pat 330 metru dziļumā.

ES tiesa norādīja, ka Polijas likums, kas ļauj paplašināt šīs raktuves, neveicot to ietekmes novērtējumu uz vidi, varētu būt ES tiesību pārkāpums. Tiesa arī secināja, ka raktuvju izmantošana arī turpmāk, visticamāk, negatīvi ietekmēs gruntsūdens līmeņus Čehijas teritorijā.

ES tiesa arī paziņoja, ka Polija nav spējusi pierādīt savu apgalvojumu, ka raktuvju slēgšana piespiedīs slēgt arī spēkstaciju un novedīs pie elektroenerģijas trūkuma reģionā.

Polija 80% no elektroenerģijas iegūst no oglēm, bet ir solījusi attīstīt zaļās enerģijas avotus un līdz 2049.gadam slēgt visas ogļu raktuves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!