Foto: LETA

Finanšu grūtībās nonākušās AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plāna apstiprināšana ir vērtējama pozitīvi un patlaban galvenais ir pēc iespējas ātrāk piesaistīt investoru, kurš ieguldītu līdzekļus ražošanas atjaunošanai, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans.

"Tagad jāīsteno TAP pasākumu plāns, jādomā, kas varētu būt investors, un jāskatās, lai uzņēmuma darbībā turpmāk netiktu pieļauti nekādi pārkāpumi," uzsvēra Lipmans.

Jautāts, vai viņš tagad varētu investēt uzņēmumā, kā to iepriekš vairākkārt solījis, Lipmans atbildēja, ka viņa nostāja paliek nemainīga - viņš ir gatavs uzreiz investēt nepieciešamos līdzekļus, tikai ar nosacījumu, ka uzņēmumā vairs nav divi citi lielākie akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals.

"Ja es nāktu uz uzņēmumu ar investīcijām, tad darītu to kopā ar partneri, kas ir nopietns investors. Tagad gan neatklāšu, kas ir šis investors, jo tas nebūtu korekti," sacīja Lipmans.

Viņš piebilda, ka viņam tagad ir grūti izvērtēt, vai "Liepājas metalurgs" septembrī varētu atsākt ražošanu, kā to paredz TAP pasākumu plāns, jo viņam neesot pietiekami daudz informācijas par notiekošo uzņēmumā. "Brīnos, ka tik ilgi neviens ar mani nerunā, nedod informāciju. Ja man ļautu rīkoties, uzņēmums jau sen strādātu," uzsvēra Lipmans.

Jautāts, vai viņam ir ticība tam, ka investoru piesaistīs Zaharjins un Segals, Lipmans sacīja, ka pagaidām neredz nopietnu investoru. "Visu laiku tiek tikai runāts, bet reālu darbību nav. Ja būtu kāds nopietns investors, līdzekļi jau būtu ieguldīti," piebilda Lipmans.

Viņš arī norādīja, ka gadījumā, ja ieguldītu līdzekļus "Liepājas metalurgā", tad uzņēmumā tiktu nopietni mainīta kadru struktūra. Lipmans izteica neizpratni, ka, piemēram, tik liels uzņēmums ilgstoši varējis strādāt bez mārketinga daļas, kas nepieciešama sekmīgai produkcijas realizācijai.

Jau ziņots, ka AS "Liepājas metalurgs" šomēnes ir jāpiesaista apgrozāmie līdzekļi, kas vēlāk pārvērtīsies akcijās, un mēneša laikā jāatsāk ražošana, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" norāda uzņēmuma administrators Haralds Velmers.

Kā ziņots, Liepājas tiesa otrdien apstiprinājusi "Liepājas metalurga" TAP pasākumu plānu, kas nosaka pasākumus uzņēmuma darbības atjaunošanai, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Liepājas metalurga" pārstāve Simona Laiveniece.

Tiesas apstiprinātais TAP paredz uzņēmuma sanāciju, vēsta laikraksts. Nodrošinātie kreditori, tostarp Latvijas valsts, "SEB banka" un banka "Citadele", savu naudu nezaudēs, bet atgūs pēc 2015.gada 30.septembra, kad beidzas TAP.

Velmers atklāj, ka ir pasākumi, kurus uzņēmums drīkst veikt bez saskaņošanas ar kreditoriem, un ir arī tādi, kuros kreditoru piekrišana ir nepieciešama. Saskaņā ar TAP manta, kas nav nepieciešama kompānijas pamatdarbībai, tiks pārdota, piemēram, dažādi nekustamie īpašumi, AS "Sātiņi energo" kapitāldaļas, savukārt netiks pārdotas AS "Liepājas osta LM" kapitāldaļas, kā arī nekustamie īpašumi, kas nepieciešami ražošanai.

Kaut arī TAP paredz uzņēmuma darbības atjaunošanu jau septembrī, jāņem vērā, ka tā darbības sākums bija paredzēts 1.septembrī, norāda Velmers, uzsverot, ka šomēnes paredzēts piesaistīt apgrozāmos līdzekļus uzņēmuma darbības atjaunošanai ap 10 miljonu latu apmērā, kas tiks kapitalizēts un pārvērtīsies par "Liepājas metalurga" akcijām.

Velmers atzīmē, ka TAP nenosaka, kam jāaizdod nauda - tie varot būt gan esošie akcionāri, gan arī investors. TAP paredz arī darbinieku skaita optimizāciju, tomēr konkrētus skaitļus nosaukt būtu pāragri, saka Velmers, gan minot, ka samazinājums varētu būt ar ražošanu nesaistītās jomās, piemēram, uzņēmuma administrācijā.

"Ja tas (TAP) nebūtu realizējams, tad diez vai tam piekristu kreditori," jautāts, vai TAP pasākumu plānu izdosies realizēt, atbild Velmers.

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurgam" ierosināts TAP. Liepājas tiesa ir pieņēmusi uzņēmuma TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuši uzņēmuma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodrošinātajiem un vairāk nekā 55% nenodrošināto kreditoru, kā arī ar kreditoru kluba pieaicināto finanšu konsultantu "Prudentia Advisers", informēja "Liepājas metalurgs".

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!