Foto: Publicitātes attēli

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) noslēguši iepirkumu par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" atjaunošanas darbu veikšanu, kurā tika saņemti divi piedāvājumi ar piedāvāto līgumcenu no 14,2 līdz 15,9 miljoniem eiro (bez PVN).

Turpmākās darbības ietver piedāvājumu izvērtēšanu un līguma noslēgšanu ar izvēlēto būvdarbu veicēju, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes locekle Jeļena Gavrilova.

"Izstāžu zāles "Arsenāls" projekta rezultātā tiks būtiski uzlabota ēkas energoefektivitāte. Projektā paredzēts veikt ventilācijas sistēmas izbūvi ar rekuperācijas blokiem enerģijas atgūšanai, tāpat gaisa klimata kontroles sistēmas izbūvi, kas nodrošinās mākslas darbu uzglabāšanai atbilstošus apstākļus un nodrošinās darbiniekiem mūsdienu prasībām atbilstošus apstākļus," skaidro Gavrilova.

Plānojot objekta sagatavošanas priekšdarbus, VNĪ veikusi ēkas 3D BIM (Building Information Modeling) skenēšanu, kas ļauj veidot precīzus 3D modeļus ar punktu mākoni. Skenēšanas mērķis ir radīt kvalitatīvu un faktiskajai situācijai atbilstošu uzmērījumu, kas sniegs iespēju detalizēti izpētīt katru aspektu pirms būvniecības sākuma, palīdzot optimizēt projekta izstrādi un īstenošanu. Tas arī ļaus identificēt un novērst potenciālās problēmas jau projektēšanas posmā, nodrošinot efektīvu risinājumu izstrādi un projekta ilgtspējīgu īstenošanu.

Plānotie būvdarbi ietvers darbu organizēšanas plāna un grafika sagatavošanu, demontāžas darbu veikšanu saskaņā ar būvprojektu, un dažādu būvprojekta sadaļu atbilstošu pārbūvi un izbūvi, ieskaitot nesošās konstrukcijas, inženiertīklus, kā arī ārējo infrastruktūru, piemēram, lietus ūdens novadīšanas sistēmu. Iepirkums ietver arī autoruzraudzības, būvuzraudzības un BIM nodrošināšanu, lai projekts tiktu īstenots atbilstoši būvprojekta risinājumiem.

BIM modelis tiks regulāri atjaunots, ņemot vērā būvuzraudzības novērojumus un veiktās izmaiņas būvprojektā.

Izstāžu zāle "Arsenāls" ir klasicisma arhitektūras paraugs un atjaunošanas projekts ir daļa no Kultūras ministrijas virzītā normatīvā regulējuma unikālu valsts nozīmes kultūras pieminekļu saglabāšanai, kas atrodas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā teritorijā Rīgas vēsturiskajā centrā. Šī projekta ietvaros plānots attīstīt trīs objektus Rīgas vēsturiskajā centrā – Lielo ģildi, izstāžu zāli "Arsenāls" un Vecrīgas publisko ārtelpu.

Izstāžu zāles "Arsenāls" pārbūves un restaurācijas projekts 85% apmērā tiks finansēts no Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!