Foto: Midjourney/DELFI

1. janvārī stājušies spēkā jaunie noteikumi, kas palīdzēs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm apkarot krāpšanu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jomā.

Tie ļaus ES dalībvalstu nodokļu iestādēm piekļūt maksājumu informācijai, kas atvieglos ar PVN saistītas krāpšanas atklāšanu. Galvenā uzmanība tiks pievērsta e-komercijai, kas ir īpaši lielā mērā pakļauta PVN saistību nepildīšanas un krāpšanas riskam.

Tiek uzsvērts, ka būtiskā loma šobrīd ir maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, bankām, e-naudas iestādēm, maksājumu iestādēm un pasta žironorēķinu dienestiem, ar kuru starpniecību notiek kopā vairāk nekā 90% tiešsaistes pirkumu Eiropas Savienībā.

No 1. janvāra šiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem būs jāveic pārrobežu maksājumu saņēmēju uzraudzība, bet no 1. aprīļa jāsāk nosūtīt ES dalībvalstu pārvaldes iestādēm informāciju par tiem, kuri ceturksnī saņem vairāk nekā 25 pārrobežu maksājumus.

Pēc tam šī informācija tiks centralizēta jaunā Eiropas Komisijas izstrādātā Eiropas datubāzē, proti, maksājumu informācijas centrālajā elektroniskajā sistēmā (CESOP), kurā tā tiks glabāta, apkopota un salīdzināta ar citiem datiem.

Visa CESOP glabātā informācija būs pieejama dalībvalstīm ar 2010. gadā izveidotā ES PVN krāpšanas apkarošanas speciālistu tīkla Eurofisc starpniecību. Tādējādi dalībvalstīm būs daudz vieglāk analizēt datus un identificēt tiešsaistes pārdevējus, kuri neievēro PVN saistības, tostarp tādus uzņēmumus, kas neatrodas ES.

Eurofisc koordinācijas ierēdņi ir arī pilnvaroti veikt attiecīgus pasākumus valsts līmenī, piemēram, izskatīt informācijas pieprasījumus, veikt revīzijas vai anulēt PVN numuru reģistrāciju.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!