Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Plašā ieinteresēto pušu atsaucība likusi Klimata un enerģētikas ministrijai (KEM) pagarināt termiņu konsultācijām par aktualizēto Nacionālo enerģētikas un klimata plāna (NEKP) projektu. Plāns paredz to, kā turpmāk patērēsim enerģiju, pārvietosimies, apsildīsim vai dzesēsim mājokli un citas telpas.

Regulāras KEM konsultācijas ar NVO, publiskā un privātā sektora institūciju un uzņēmumu pārstāvjiem notiek katru trešdienu un ceturtdienu. Konsultāciju laikā tiek uzklausīti viedokļi un priekšlikumi par aktualizēto plāna projektu. Līdz šim aizvadīta puse no plānotajām konsultācijām. Kopumā plānots, ka būs vairāk nekā 40 konsultāciju.

Taču, lai nodrošinātu visu ieinteresēto pušu līdzdalību, pieteikšanās termiņš konsultācijām pagarināts par divām nedēļām. Noslēguma termiņš no 8. februāra pagarināts līdz 22. februārim

NEKP paredz to, kā turpmāk patērēsim enerģiju, pārvietosimies, apsildīsim vai dzesēsim mājokli un citas telpas, skaidrojis Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS). "Globāli klimatam draudzīgas ekonomikas politikas pamatā ir veicināt tādu tautsaimniecības ilgtspēju, kur investīcijas tiek virzītas uz klimatam un videi draudzīgiem uzņēmējdarbības projektiem. Šāda ekonomika papildus nodrošinās jaunas zaļās darba vietas, uzlabos Latvijas konkurētspēju un radīs iespēju ražot pašmāju produktus ar augstu pievienoto vērtību," paredzējis Melnis.

Paralēli KEM organizētajām konsultācijām ar sadarbības partneriem, nozaru atbildīgās ministrijas darba grupas ietvaros gatavo priekšlikumus aktualizētajai NEKP gala versijai.

Līdz 2024. gada 30. jūnijam visām Eiropas Savienības dalībvalstīm Eiropas Komisijai (EK) ir jāiesniedz nacionālajās valdībās pieņemts atjaunotais NEKP. Tas ir dokuments, kas tiek pilnveidots uz šobrīd esošās plāna projekta bāzes, ņemot vērā EK saņemtās rekomendācijas, kuras Latvija saņems 2024. gada februārī.

Kas ir NEKP?

Kā skaidro Ekonomikas ministrija, NEKP ir politikas plānošanas dokuments, ar kuru tiek noteikti Latvijas mērķi un to izpildes pasākumi šādā nozarēs vai darbībās:

  • siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājums un oglekļa dioksīda piesaistes palielinājums,
  • atjaunojamo energoresursu īpatsvara palielinājums, energoefektivitātes uzlabošana,
  • enerģētiskās drošības nodrošināšana,
  • enerģijas tirgu infrastruktūras uzturēšana un uzlabošana,
  • kā arī inovāciju, pētniecības un konkurētspējas uzlabošana.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!