Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) jau desmito reizi izsludinājusi pieteikšanos Eiropas inovāciju galvaspilsētas balvai ("iCapital"), liecina EK paziņojums.

Pieteikšanos svinīgā ceremonijā Zviedrijas pilsētā Linkēpingā izsludināja Eiropas Inovācijas padomes un MVU izpildaģentūras direktors Žans Deivids Malo.

Balva tiek piešķirta Eiropas pilsētām, kas parādījušas sasniegumus tādu inovāciju jomā, kas sniedz labumu saviem iedzīvotājiem.

Eiropas Inovāciju galvaspilsētas balvu (iCapital) atbalsta Eiropas Inovāciju padome (EIC), programmas "Apvārsnis Eiropa" ietvaros, un konkurss izceļ tās Eiropas pilsētas, kas nebaidās ieviest eksperimentus savā pārvaldības praksē un cenšas būt par paraugu citām pilsētām, mainot tehnoloģiju robežas savu pilsoņu labā.

"Eiropas Inovācijas galvaspilsētas balvas piešķir pilsētām, kuras izmanto inovācijas, lai pārveidotu pilsētvides ainavu, risinātu demogrāfiskās un ekonomiskās problēmas un savu lēmumu pieņemšanas procesu centrā izvirzītu iedzīvotājus. Balvas izceļ spožus piemērus, kas atspoguļo labākas nākotnes radīšanu cilvēkiem, izmantojot inovācijas, un ir kā bāka zaļajai un digitālajai pārejai Eiropā. Šī būs jau desmitā apbalvošana, un es aicinu pieteikties visas pilsētas, kas kvalificējas konkursam," norāda EK Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes lietu komisāre Iliana Ivanova.

Konkursā kopumā tiks piešķirtas sešas balvas divās kategorijās: Eiropas inovāciju galvaspilsēta un uzlecošā inovatīvā pilsēta.

Pilsēta, kas uzvarēs 2024. gada konkursā, kategorijā "Eiropas Inovāciju galvaspilsēta", saņems vienu miljonu eiro. Divi otrās vietas ieguvēji šajā kategorijā tiks apbalvoti ar 100 000 eiro katrs.

Kategorijā “Rising Innovative City” uzvarētājs tiks apbalvots ar 500 000 eiro, bet divi otrās vietas ieguvēji katrs saņems 50 000 eiro.

Visi uzvarētāji un otrās vietas ieguvēji tiks aicināti pievienoties "EIC Prizes Alumni" tīklam, prestižai iepriekšējo "iCapital" uzvarētāju grupai, lai dalītos savās zināšanās, apspriestu kopīgus izaicinājumus un kopīgi meklētu risinājumus.

Pilsētas, kas iepriekš uzvarējušas kategorijā "Eiropas Inovāciju galvaspilsēta", ir Barselona (2014.), Amsterdama (2016.), Parīze (2017.), Atēnas (2018.), Nante (2019.), Lēvena (2020.), Dortmunde (2021.), Eksanprovansa (2022) un Lisabona (2023.) kā Eiropas inovāciju galvaspilsēta.

Iepriekšējie uzvarētāji kategorijā “Rising Innovative City” ir Vantā (2021.), Hārlema (2022.) un Linkēpinga (2023.).

Konkursā var piedalīties pilsētas, kuru iedzīvotāju skaits ir vismaz 50 000 iedzīvotāju. Pilsētām jābūt no ES dalībvalstīm un valstīm, kas ir saistītas ar programmu “Apvārsnis Eiropa”. Divas augsta līmeņa neatkarīgu ekspertu žūrijas izvērtēs, kā kandidātpilsētas virza inovācijas, ņemot vērā konkrētus kritērijus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!