Foto: AFP/Scanpix

Eirogrupas prezidents, bijušais Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms otrdien notiekošajā Eirogrupas (visi eirozonas finanšu ministri) tikšanās reizē atkārtoti izteica atbalstu Latvijas uzņemšanai eirozonā. Atbalsts izteikts tikai vienu dienu pirms izšķirošā visu ES finanšu ministru galējā lēmuma par Latvijas uzņemšanu eirozonā.

Deiselblūms minēja, ka otrdien ES finanšu ministru (ECOFIN) tikšanās reizē Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V) pārējiem kolēģiem pievienosies jau kā topošais pastāvīgais Eirogrupas sēžu pilntiesīgas dalībnieks kā arī nākamajā Eirogrupas tikšanās reizē piedalīsies kā novērotājs, ko nodrošinās Latvijas pievienošanās eirozonai no 2014.gada 1.janvāra.

Tāpat Deiselblūms minēja, ka pirmdien noformētas juridiskās detaļas, lai otrdien ES finanšu ministri varētu pieņemt gala lēmumu. 

Otrdien Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru tikšanās reizē tiks pieņemts gala lēmums un izšķirsies, vai Latvijā no 2014.gada 1.janvāra tiks ieviests eiro. Portāls "Delfi" lasītājus par pieņemto lēmumu informēs reportāžā no Briseles.

Jau ziņots, ka iepriekš  Strasbūrā Eiropas Parlaments (EP) balsojumā apstiprināja rezolūciju par Latvijas pievienošanos eirozonai. Tajā tiek atbalstīta Latvijas pievienošanās Eiropas vienotajai valūtai. Rezolūcijā kā brīdinājums un rekomendācija tika uzsvērta nepieciešamība Latvijai samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru un ievērojamo enerģētisko atkarību.

Savukārt jūnija beigās arī  ES valstu un valdību līderi Briselē atbalstīja Latvijas dalību eirozonā. Tas bija viens no pēdējiem soļiem, lai varētu teikt, ka Latvija ir izgājusi visu Eiropas gaiteņu garo birokrātisko ceļu un uzņemta eirozonā.

ES finanšu ministri galīgo lēmumu par "zaļo gaismu" pieņems 9.jūlijā.

Latvija gatavojas pievienoties eiro 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!