Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules vadošais grafisko karšu ražotājs "Nvidia" piecu dienu laikā savu akciju vērtību ir pieaudzējis par apmēram 26%, investoriem, cerot uz mākslīgā intelekta ienākšu videospēļu un vizuālās apstrādes laukos.

Divu stundu ilgā prezentācijā Taivānā "Nvidia Corporation" izpilddirektors Džensens Hangs iepazīstināja ar jaunu produktu un pakalpojumu sēriju, kas būs cieši saistīti ar mākslīgo intelektu (MI).

Plašajā klāstā ietilpst jauns robotikas dizains, spēļu iespējas, reklāmas pakalpojumi un tīkla tehnoloģijas. Iespējams, ka svarīgākais jauninājums ir darbs pie superdatoru platformas "DGX GH200", kas, kā apgalvo kompānija, ļaus radīt nākamos "ChatGPT", raksta "Bloomberg".

Paziņojums uzsver "Nvidia" pāreju no datorgrafikas mikroshēmu ražotāja uz uzņēmumu, kas atrodas MI uzplaukuma centrā. Pagājušajā nedēļā Hangs sniedza satriecošu pārdošanas prognozi pašreizējam ceturksnim — gandrīz par 4 miljardiem ASV dolāru virs analītiķu aplēsēm —, ko veicināja pieprasījums pēc mikroshēmām, kas apstrādā MI.

Uzņēmuma akcijas sasniedza rekordaugstu līmeni un aizveda "Nvidia" līdz triljona dolāru novērtējuma robežas — pirmo reizi mikroshēmu ražotāju nozarē.

Pirmdien prezentācijā Hangs apgalvoja, ka tehnoloģiju nozares tradicionālā mikročipu arhitektūra vairs neuzlabojas pietiekami ātri, lai tiktu galā ar sarežģītiem skaitļošanas uzdevumiem. Lai pilnībā izmantotu mākslīgā intelekta potenciālu, klienti arvien vairāk pievēršas paātrinātām skaitļošanas un grafikas apstrādes vienībām jeb GPU, piemēram, "Nvidia" ražotajiem.

"The Washington Post" raksta, ka akciju cenas straujais pieaugums nozīmē, ka "Nvidia" ir vairāk vērta nekā "Tesla" un "Facebook", kuru vērtība ir attiecīgi 584,7 miljardi un 647,6 miljardi ASV dolāru. Videokaršu ražotājs atrodas tieši aiz lielākajiem tehnoloģiju uzņēmumiem - "Apple", "Google", "Microsoft" un "Amazon".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!