Foto: LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atbalsta priekšlikumu par ārkārtējās situācijas pagarināšu līdz trim mēnešiem, ko nākamnedēļ plāno vērtēt valdība, norādīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš uzsvēra, ka valdībai ir jāņem vērā epidemiologu ieteikumus, jo situācija tautsaimniecībā lielākajā mērā būs atkarīga no tā, cik ātri izdosies mazināt un novērst jaunā koronavīrusa ietekmi. Jo ilgāk tas izplatīsies, jo grūtāka būs ekonomikas atkopšanās un smagāka tā ietekme, uzsvēra LTRK pārstāvis.

Endziņš pauda, ka Latvijā salīdzinājumā ar pārējām Eiropas valstīm pagaidām cīņā ar Covid-19 situācija ir labāka, jo Latvijas valdība lēmumos par infekcijas slimības izplatības mazināšanu bijusi operatīvāka, savlaicīgi ņemot vērā epidemiologu rekomendācijas.

Komentējot ārkārtējās situācijas pagarināšanas ietekmi uz ekonomiku, viņš atzina, ka tik būtiskos ierobežojumos, kādus paredz ārkārtējā situācija, mēneša laikā valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) samazinās par diviem procentpunktiem. Jo termiņš ir garāks, jo attiecīgi lielāks IKP kritums. Būtiski noturēt valstī to uzņēmumu darbību, kas vēl spēj strādāt šajos apstākļos, īpaši rūpniecībā. "Svarīgi, lai vīruss "nenokauj" Latvijas ekonomikas mugurkaulu – eksportējošus ražotājus," pauda Endziņš, piebilstot, ka pagaidām tas vēl izdodas.

Viņš atzina, ka Latvijas valdība un Saeima līdz šim ir iedarbinājušas visus būtiskākos atbalsta rīkus, kas kalpo kā "ātrā palīdzība" biznesam, tostarp dīkstāves pabalstus, iespēju pagarināt nodokļu nomaksu un citus.

Endziņš, balstoties uz Ķīnas pieredzi cīņā ar jauno koronavīrusu, prognozēja, ka, visticamāk, vēl vismaz trīs mēnešus Latvijā vajadzēs, lai daudz maz nostabilizētu situāciju ar Covid-19. Viņš aicināja valdību turpināt ieklausīties epidemiologu ieteikumos, nosakot efektīvākos ierobežojumus drīzākai vīrusa uzveikšanai.

LTRK valdes priekšsēdētājs arī piebilda, ka uzņēmēju organizācija kopā ar Ekonomikas ministriju, valdību, Saeimu un citām iesaistītajā pusēm strādā pie tā, kā uzņēmumus iesaistīt kopīgās aktivitātēs vīrusa izplatības mazināšanai, un plāna vīrusa izplatības laikā un pēc tā ierobežošanas, lai maksimāli ātru sekmētu ekonomikas izaugsmi pēcāk.

Jau ziņots, ka, paredzot, ka jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojums varētu turpināties arī turpmākā mēneša laikā, nākamnedēļ valdība lems par turpmākajiem soļiem un ārkārtējās situācijas pagarināšanu uz laiku līdz trim mēnešiem, otrdien, 31. martā, žurnālistiem pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!