Foto: DELFI
Ja turpināsies šīs politiskās spēles, tad grūtībās nonākušo uzņēmumu AS "Liepājas metalurgs" (LM) neizglābsim, trešdien Latvijas Radio sacīja uzņēmuma padomes locekļi Guntis Vilnītis un Andris Deniņš. Pēc viņu domām, uzņēmumam patlaban nav cita risinājuma kā tiesiskās aizsardzības process.

Abi padomes pārstāvji ir nikni un pārliecināti, ka šobrīd jāsauc pie atbildības valdības piesaistītais konsultants "Prudentia", kura sagatavoto uzņēmuma glābšanas plānu "profesionāli vēl sliktāk neesot iespējams sagatavot". Tāpat pēdējo dienu paziņojumi no "Prudentia" nebijuši glābšanas paziņojumi, bet tikai, lai uzņēmums zaudētu prestižu un iespējamos investorus.

Tās ir politiskās spēles ar mērķi sagraut LM un pēc vakardienas notikumiem un policijas kratīšanu, uzņēmums varot aizmirst par reāliem investoriem, kritiski ir LM padomes pārstāvji, vienlaikus gan uzsverot, ka kreditoriem vēl ir iespējams vienoties un piesaistīt investīcijas, lai atjaunotu uzņēmuma darbību.

Patlaban neesot citu risinājumu kā tiesiskās aizsardzības plāns. "Citu risinājumu nav, lai iegūtu laiku, investoru un atgūtu uzticību," uzsver uzņēmēji.

Viņi arī norāda, ka šī nav banka, šis ir ražošanas uzņēmums un tikko būs ienācis svešs administrators, "varam izdzēst gaismu". Abi padomes locekļi ir kategoriski pret iespēju, kad uzņēmumu pārņemtu valsts, jo valstij nav komandas, kas pārzinātu metalurģijas nozari.

Vismazākie zaudējumi būtu uzņēmumu glābjot LM kopā ar investoru, pārliecināti uzņēmēji.

Jau ziņots, ka Ekonomikas policija otrdienas rītā veikusi kopumā 14 kratīšanas finanšu grūtībās nonākušajā uzņēmumā AS "Liepājas metalurgs" (LM), kā arī vēl vairākās citās vietās. LM vadība gan norāda, ka ir neizpratnē un šokēta par notikušo.

Otrdien lietā notika arī pratināšanas, tomēr nedz aizturēto nedz aizdomās turamo personu nav, žurnālistiem sacīja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka iespējams nopratināts tiek uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs. Lietā iesaistītās puses portālam "Delfi" pastāstīja, ka Terentjevu otrdien aizvedusi policija.

Kratīšanas uzņēmuma akcionāru un amatpersonu dzīves un darbavietās otrdien bijušas Rīgā - uzņēmuma LM pārstāvniecībā, kā arī Liepājā un Jūrmalā, taču to, cik personas kratīšanām bijušas pakļautas, Gudermanis neatklāja.

Policija apliecina, ka kratīšanas ir saistītas ar pērn 21.augustā sākto kriminālprocesu, kas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts par iespējamu piesavināšanos un dienesta pilnvaru pārsniegšanu saistībā ar uzņēmumu. Ar iesniegumu policijā pērn vērsās uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans.

Lipmans, kurš jau ilgstoši konfliktē ar pārējiem "Liepājas metalurga" akcionāriem un ir vienīgais, kurš absolūti noraidījis kreditoru kluba piesaistītā konsultanta "Prudentia Advisors" piedāvājumu pārdot uzņēmuma akcijas par 1 latu, ir pārliecināts, ka padomes sēde apzināti sasaukta 13. maijā.

"Viņi bija pārliecināti, ka es būšu Pasaules hokeja čempionātā Helsinkos un bija šokā, kad es ierados," apgalvo Lipmans.

Kā iepriekš vēstīja "TV3" raidījums "Nekā personīga", grūtībās nonākušais metalurģijas milzis LM valstij aiz muguras pārskaitījis 4,6 miljonus eiro kādā krimināllietā par krāpšanos ar nodokļiem iesaistītai Lietuvas firmai "Torlina", kuras vadītāji iepriekš bija arestēti par krāpšanos metāla tirgū. Lietuvas ģenerālprokuratūra lietu, kas saistīta ar "Torlinu" un LM pašlaik izmeklē un atzīst, ka tā ir sarežģīta un ar garu vēsturi.

Saistībā ar LM notiekot arī informācijas apmaiņa starp likumsargiem Lietuvā, Polijā un Latvijā. Interese esot arī Latvijas Valsts ieņēmumu dienestā.

Jau ziņots, ka grūtībās nonākušā metalurģijas uzņēmuma LM akcionārs Kirovs Lipmans pilnībā noraida piesaistītā konsultanta "Prudentia" un uzņēmuma kreditoru izteikto piedāvājumu pārdot faktiski visas viņam piederošās akcijas par simbolisku cenu - 1 latu.

Savukārt pārējie divi uzņēmuma lielākie akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - pauduši "konceptuālu" piekrišanu piedāvājumam nodot sev piederošās uzņēmuma akcijas kreditoriem.

Grūtībās nonākušais metalurģijas milzis LM apturējis savu pamatražošanu un sācis darbinieku atlaišanu. Savukārt valdība nolēmusi izveidot īpašu darba grupu situācijas uzņēmumā labākai koordinēšanai.

Iepriekš tika atzīts, ka, lai valdība iesaistītos LM glābšanā, uzņēmumam jānodrošina piecas darbības - akcionāriem jāpiedalās ar saviem līdzekļiem, uzņēmumam jāiepērk metāllūžņi Baltijā, kas nodrošinātu zemākas iepirkumu cenas, kā arī pašam jāveic maksājums Itālijas bankai "UniCredit S.p.A. 1,2 miljonu latu apmērā. Tāpat LM jāapstiprina pa jaunam uzņēmuma valde un beidzot jāizstrādā dzīvotspējīgs biznesa plāns.

LM iepriekš apstiprināja faktu, ka uzņēmumā tiek plānots samazināt strādājošo skaitu par 8 - 10%. Kompānija arī atklāj, ka šī gada pirmajā ceturksnī tērauda ražošanu organizējusi ar 73% noslodzi un velmējumu ražošanu ar 75% noslodzi, bet 2013.gada aprīlī tēraudu un velmējumus plānots ražot tikai ar 30% jaudu.

Investori grūtībās nonākušajam metalurģijas milzim "Liepājas metalurgs" patlaban tiek meklēti Stambulā, Londonā un Milānā. Uz šīm pilsētām aprīļa sākumā devās uzņēmuma akcionāri Sergejs Zaharjins un Ilja Segals, bet par konkrētiem sarunu rezultātiem vēl netiek ziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!