Foto: LETA

Latvijā būtu jāveic grozījumi likumā, kas uzņēmējiem, kuru negodprātīgas rīcības dēļ valsts zaudē Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu, uz laiku liegtu piedalīties publiskajos iepirkumos, rosina Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA).

Parādnieks šādus likuma grozījumus piedāvā, jo nav pieļaujami, ka uzņēmēji, cīnoties par savām interesēm, upurē valsts intereses, tiek izšķērdēti budžeta līdzekļi un valsts zaudē iespēju atgūt naudu no ES struktūrfondiem, portālam "Delfi" pavēstīja deputāts.

Kā piemēru, kas demonstrē uzņēmēja patvaļu, viņš min tā dēvēto gudrona dīķu sāgu jeb Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektu, kuru īstenoja uzņēmums "Skonto būve".

"Lai gan līgums ar uzņēmumu ir lauzts vairāku būtisku nosacījumu neievērošanas dēļ, "Skonto būve" pārstāvji ar agresīvām metodēm cenšas traucēt turpmākās darbības - nepamet teritoriju, "dancina" Valsts vides dienestu (VVD), uzslej žogu, norobežojot piekļuvi Dienvidu dīķim, un rada apdraudējumu gan videi, gan riskus Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma saņemšanai. Šāda uzņēmēja rīcība, kas rada šķēršļus objekta īpašniekam piekļūt savam īpašumam, traucējot fiksēt faktisko situāciju un izpildīto darbu apjomu, liecina par iespējamiem nopietniem uzņēmēja pārkāpumiem," klāsta Parādnieks.

Viņa ieskatā likumdevējam jānovērš situācijas, kad uzņēmums rīkojas, kā "ienāk prātā". "Tādi uzņēmumi ir jāizolē no iespējas piekļūt valsts finansētiem projektiem," uzsver Parādnieks.

Jau vēstīts, ka VVD 28. augustā pārņēma apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt SIA "Skonto būve" norādīja, ka notikusi krimināli sodāma rīcība un lūgusi Valsts policiju (VP) par šo faktu sākt kriminālprocesu.

Vēlāk VVD aicināja "Skonto būvi" atsaukt nepatiesi izplatīto informāciju par veidu, kādā VVD pārņēma Dienvidu dīķa apsardzi.

VVD līgumu ar "Skonto būvi" pārtrauca šā gada 8. jūlijā, ņemot vērā nesaskaņas par vairākiem līguma punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!