Foto: Pixabay

Ekonomikas ministrija (EM) ir radusi risinājumu, kā publiskot uzņēmēju sarakstu, kas aizvien eksportē produktus vai pakalpojumus uz Krieviju un Baltkrieviju, liecina ekonomikas ministres Ilzes Indriksones ieraksts sociālajā tīklā "Facebook".

EM rīcībā iepriekš nebija informācija par konkrētiem uzņēmumiem, kas eksportē uz Krieviju. Šāda informācija ir pieejama VID Muitas pārvaldei administrēšanas un Centrālajai statistikas pārvaldei (CSP) statistikas nodrošināšanas vajadzībām, skaidro EM.

Izvērtējot Statistikas likuma normas par statistiskās informācijas konfidencialitāti un pieļaujamajiem izņēmuma gadījumiem, secināts, ka CSP var publiskot uzņēmumu nosaukumus, kas veic eksportu uz konkrēto valsti pēc būtības, neidentificējot eksporta apmēru, summas un citu detalizētāku informāciju.

Atbilstoši šim ministre uzdevusi CSP nodrošināt uz Krieviju un Baltkrieviju eksportējošo uzņēmumu saraksta publicēšanu CSP tīmekļa vietnē, kā arī atjaunot šo informāciju reizi mēnesī.

CSP "Delfi Bizness" norāda, ka atbilstoši Statistikas likumam pārvalde pēc pieprasījuma arī iepriekš ir sagatavojusi informāciju par eksportētājiem, importētājiem, t.sk., minot uzņēmumu nosaukumus.

Uzņēmumu nosaukumi jau ilgāk par 10 gadiem tiek sniegti dažādiem izdevumiem.

CSP sarakstu ar eksportētājiem uz Krieviju un Baltkrieviju ir jau publicējis oficiālās statistikas portālā stat.gov.lv sadaļā "Ārējā tirdzniecība formātā ‘cits’". Starp uzņēmumiem ir tādas kompānijas kā AS "Lauma Lingerie", AS "Grindeks" un citi.

Tāpat CSP atzīmē, ka eksporta datu analīzes rīkā eksports.csb.gov.lv katrs pats var analizēt preces, kuras eksportē uz Krieviju vai jebkuru citu valsti.

EM uzsver, ka jau kopš 2014. gada aicinājusi uzņēmumus pastiprināti vērtēt nepieciešamību sadarbībai ar Krieviju, savukārt kopš pagājušā gada 24. februāra rekomendē pārtraukt visas saistības ar šo agresorvalsti.

"EM jau kopš 2014. gada ir norādījusi uzņēmējiem, ka sadarbība ar Krieviju nav ilgtspējīga biznesa pamats, risks pašiem uzņēmējiem un viņu darbiniekiem. Kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru strādājam, lai palīdzētu mūsu uzņēmumiem pārorientēties uz jauniem tirgiem," uzsver Indriksone.

"Tiem uzņēmumiem, kas joprojām nesaskata ētikas un morāles problēmas biznesa darījumos ar agresorvalsti, jārēķinās, ka bez sankcijām un ierobežojumiem tirdzniecības darījumi ar Krieviju aizvien pasliktināsies. Tādēļ atkārtoti aicinām uzņēmējus izvērtēt līdz šim īstenoto praksi un nesadarboties ar argresorvalsti," norāda ministrijā.

EM kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru strādā, lai palīdzētu uzņēmumiem pārorientēties uz jauniem tirgiem un dibināt jaunus sadarbības kontaktus.

Vienlaikus EM norāda, ka šī gada pirmajā pusē Latvijas eksportējošo uzņēmumu saraksts uz Krieviju ir samazinājies vairāk nekā 3 reizes.

Salīdzinot ar 2019. gadu, šobrīd turpina eksportēt 28%, bet eksportu pārtraukuši 72%. 2019.gadā uz Krieviju eksportēja 1095 uzņēmumi, 2023.gada pirmajā pusē to skaits samazinājies līdz 307, kas ir samazinājums vairāk kā 3 reizes.

Jau ziņots, ka Krievija aizvien ir starp nozīmīgākajiem Latvijas eksporta partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!