Foto: Shutterstock

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš ("Saskaņa") vērsies Konkurences padomē ar aizdomām par aizliegtu vienošanos piena produktu cenu noteikšanā, portālam "Delfi" pavēstīja partijas "Saskaņa" preses sekretāre Katrīna Iļjinska.

Pēc Elksniņa teiktā, vidējā piena iepirkuma cena Latvijā gada laikā ir sarukusi par 38,5% - līdz 20-23 centiem par litru. Taču, neskatoties uz zemajām piena iepirkuma cenām, produkcijas cena veikalos joprojām ir augsta.

Elksniņš ir nosūtījis vēstuli Konkurences padomes priekšsēdētājai Skaidrītei Ābramai, kurā lūdz padomi uzsākt pārbaudi un izvērtēt iespējamo aizliegto vienošanos starp tirdzniecības ķēdēm un pārstrādātājiem. "Kamēr divi tirgus posmi vienojas, piena ražotāji viens pēc otra turpina bankrotēt," norāda Elksniņš.

"Šādas vienošanās kavē, ierobežo un deformē konkurenci Latvijas teritorijā un nodara ievērojamu kaitējumu kā tautsaimniecības interesēm kopumā, tā arī katram patērētājam atsevišķi," viņš uzsver.

Jau vēstīts, ka piena nozare ir viena no tām, ko visvairāk ietekmē Krievijas noteiktais embargo.

Lai ražotājiem daļēji kompensētu iepirkuma cena samazinājumu, Eiropas Komisija Latvijas ražotājiem piešķīrusi 7,7 miljonus eiro.

Pērn augusta sākumā noteiktais Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!