Foto: LETA

Uzņēmumi Eiropas Savienības (ES) fondu aktivitātes "Augstas pievienotās vērtības investīcijas" ceturtajā kārtā iesnieguši projektus par kopumā 112,7 miljonu eiro ES līdzfinansējumu, portālu "Delfi" informē Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena.

Kopumā šajā aktivitātē pieejamais finansējums ir 42,4 miljoni eiro. EM pauž gatavību palielināt pieejamo finansējumu par 20 miljoniem eiro.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir saņēmusi 157 projektus. Visvairāk pieteikumu saņemts metālapstrādes un mašīnrūpniecības nozarē – 51.

"Šāda aktivitāte skaidri iezīmē uzņēmēju vēlmi attīstīt augstas pievienotas vērtības uzņēmējdarbību un ražošanu. Ekonomikas ministrija nepieciešamības gadījumā ir gatava palielināt pieejamo finansējumu šajā aktivitātē vismaz par 20 miljoniem eiro, kas kopumā ļaus atbalstīt spēcīgus un kvalitatīvus biznesa projektus vairāk kā 60 miljonu eiro apmērā," skaidro ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

LIAA visi iesniegtie projekti jāizvērtē līdz 30.jūnijam.

Uzņēmēji LIAA iesnieguši projektus par pieprasīto struktūrfondu finansējumu - 112 700 219,89 eiro, kas būtiski pārsniedz iepriekšējās kārtās novēroto komersantu aktivitāti.

Konkursa projektu iesniegumu pieņemšana norisinājās no 21.marta līdz 22.aprīlim.

Šīs programmas pirmajā kārtā atbalstīts 21 projekts ar pieprasīto atbalstu 62 miljonu eiro apmērā, otrajā kārtā – 17 projekti ar pieprasīto atbalstu 43 miljonu eiro apmērā un trešajā kārtā – 73 projekti ar pieprasīto atbalstu 42 miljonu eiro apmērā.

Šīs aktivitātes mērķis ir stimulēt vietējos uzņēmumus veikt ieguldījumus zināšanu vai tehnoloģiju intensīvajos projektos, kā arī piesaistīt ārvalstu investīcijas jomās ar augstu pievienoto vērtību, tādējādi veicinot jaunāko tehnoloģiju pārnesi no ārvalstīm, skaidro EM.

Programmas ietvaros finansējums tiks piešķirts ieguldījumiem pamatlīdzekļos, proti, jaunu iekārtu un aprīkojumu iegādei, kas palīdz uzņēmumam modernizēties, sākt jaunu, ienesīgāku preču vai pakalpojumu ražošanu. Tāpat atbalsts tiks piešķirts ilgtermiņa ieguldījumiem, ja tos izmanto tikai projekta iesniegumā norādītajā projekta īstenošanas vietā un tikai saimnieciskajā darbībā.

Minimālais kopējo attiecināmo izmaksu apjoms vienam projektam ir samazināts uz 50 000 eiro; maksimālais publiskā finansējuma apjoms vienai projekta iesniedzēja saistīto personu grupai ir palielināts līdz 2 135 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!