Foto: F64

Saskaņā ar valdības konceptuālo atbalstu Finanšu ministrija ir panākusi vienošanos ar nozaru ministrijām par 70 miljonu latu sadalījumu prioritārajiem pasākumiem šā gada budžeta grozījumos, informē Finanšu ministrija.

Ņemot vērā Ministru kabineta noteikto - grozījumos prioritāri papildu līdzekļi tiek paredzēti vienreizējiem pasākumiem, kas nerada fiskālu ietekmi uz nākamajiem gadu budžetiem.

Veselības ministrijai papildu finansējums paredzēts 19,5 miljonu latu apmērā. Papildu līdzekļi tiek piešķirti tādiem būtiskiem pasākumiem kā Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna realizācijai 2012.-2014.gadā, rindu samazināšanai uz medicīnas pakalpojumiem, diagnostisko un laboratorisko izmeklējumu nodrošināšanai, speciālistu konsultāciju un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksai, kā arī ambulatorai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču izdevumu kompensēšanai.

Tāpat tika panākta vienošanās par papildu finansējuma piešķiršanu Satiksmes ministrijai 20,6 miljonu latu apmērā. Piešķirtie līdzekļi tiks novirzīti valsts un pašvaldību autoceļu uzturēšanai un atjaunošanai, it sevišķi Latgales reģionā, kā arī dotācijai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

Savstarpēju diskusiju rezultātā vienojās, ka Kulturas ministrijai papildus tiks piešķirts 5,1 miljons latu. Līdzekļi tiek paredzēti mērķdotācijām pašvaldībām, lai nodrošinātu māksliniecisko kolektīvu sagatavošanu kārtējiem Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem, Latvijas Nacionālās operas saimnieciskās darbības stabilizācijai un skatuves rekonstrukcijai, kā arī mūzikas instrumentu, skaņu un gaismas tehnikas un koncerttērpu iegādei teātriem, orķestriem un koriem.

Tāpat papildu līdzekļi tiek piešķiri Labklājības ministrijas vajadzībām 3,9 miljonu latu apmērā. Finansējums tiek paredzēts, lai nodrošinātu piemaksas politiski represēto pensijām, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstus, valsts pabalstus ar celiakiju slimiem bērniem un izdienas pensijas, kā arī mazinātu rindas invalīdu tehnisko palīglīdzekļu saņemšanai.

Ar pārējiem atbalstītājiem nozaru ministriju un citu centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem  likumprojektam "Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam"" ir iespējams iepazīties preses paziņojumam pievienotajā dokumentā. 

Šā gada budžeta grozījumi tiek veikti, pilnībā ievērojot Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumus attiecībā uz fiskālo disciplīnu, nodrošinot, ka izdevumu pieaugums tiek veikts atbilstoši valsts ilgtermiņa izaugsmes rādītājiem un ievērojot Eiropas Savienības noteikumus valsts budžeta deficītu 2013. gadā samazināt par 0,5%.

Ņemot vērā, ka nozaru ministrijas ir iesniegušas vairāk pieprasījumu uz šā gada budžeta grozījumiem nekā pieļauj budžeta fiskālās iespējas, FM aicina nozaru ministrijas detalizēti un rūpīgi tos izskaidrot sabiedrībai.  

Jāatgādina, ka, ņemot vērā ekonomiskās situācijas attīstību Latvijas tautsaimniecībā, FM ir paaugstinājusi IKP prognozi šim gadam, paredzot, ka IKP izaugsme būs 4% līmenī. Savukārt nākamajā gadā izaugsmes prognoze nav mainīta un paliks 3,7%, pieaugot līdz 4% 2014.-2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!