Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas iedzīvotāji svētdien stāv milzīgās rindās pie bankomātiem, lai izņemtu ārvalstu valūtas, jo jaunās Rietumvalstu sankcijas, kas nupat piemērotas, lai sodītu Kremli par iebrukumu Ukrainā, izraisījušas bažas, ka rublis varētu sabrukt, raksta "Bloomberg".

Rindas pēc ārvalstu valūtām veidojas, neskatoties uz to, ka daži aizdevēji piektdien pārdeva dolārus par vairāk nekā trešdaļu augstāk nekā tirgus cena, un krietni pārsniedza psiholoģiski svarīgo 100 rubļu par dolāru līmeni, kas, pēc daudzu ekonomistu domām, veicinās Krievijas centrālās bankas lēmumu par procentu likmju paaugstināšanu.

"Stundu stāvēju rindās, bet ārvalstu valūta ir beigusies, ir palikuši tikai rubļi," sacījis 28 gadus vecais programmētājs Vladimirs, stāvot milzīgi garā rindā pie bankomāta Maskavas tirdzniecības centrā. "Es nokavēju, jo nedomāju, ka tas ir iespējams. Esmu šokā," viņš uzsvēris.

Pastāv pazīmes, ka rubļa vērtība varētu strauji kristies pirmdien, kad tiks atsākta tirdzniecība tirgos. Aizdevēju piedāvātie valūtu kursi jau svētdien ir ļoti atšķirīgi – no 98,08 rubļiem par dolāru "Alfa Bank" līdz 99,49 rubļiem par dolāru "PJSC Sberbank", 105 rubļi "VTB" grupā un 115 rubļi par dolāru "Otkritie". Piektdien cena Maskavas biržā bija 83 rubļi par dolāru.

Centrālā banka pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā palielina skaidras naudas piegādes bankomātiem, lai apmierinātu pieprasījumu, un svētdien nāca klajā ar citu paziņojumu, solot nodrošināt bankām "nepārtrauktas" rubļu piegādes. Paziņojumā gan nebija minēts iespējamais atbalsts ārvalstu valūtās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!