Foto: DELFI

Naktī uz 31. augustu pēdējais ASV armijas kareivis pameta Afganistānu, noslēdzot 20 gadus ilgo misiju šajā valstī, ko atkal savā kontrolē pārņēmis militārais grupējums "Taliban". Arī Latvija kā NATO dalībvalsts piedalījās šajā misijā, bet mūsu valsts uzņēmumi kaut nelielā, bet stabilā apjomā līdz šim sadarbojās ar Afganistānas Islāma Republiku, lielākoties eksportējot preces uz šo Tuvo Austrumu valsti. Arī šogad starp Latviju un Afganistānu notikusi preču plūsma vairāku simtu tūkstošu apmērā.

Lielākais Latvijas uzņēmumu eksporta apjoms bijis 2019. gadā, kad tas pārsniedzis 2 miljonus eiro. Bet šogad preču plūsma no Latvijas uz Afganistānu reģistrēta 407,5 tūkstošu eiro apmērā, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes datubāzē pieejamā informācija.

Latvijas uzņēmumi uz Afganistānu galvenokārt eksportējuši dzīvnieku un lopkopības produkciju (90%), kā arī mašīnas, mehānismus un elektriskās iekārtas (8%), teikts Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapā. Savukārt importēti tikuši augu valsts produkti.

Afganistānas ieguldījumi ir trīs Latvijā reģistrētu uzņēmumu pamatkapitālos, un kopējā ieguldījumu summa ir nepilni 5 tūkst. eiro, liecina "Lursoft" informācija. Gan uzņēmumu skaits, kuros ir reģistrēts Afganistānas ieguldījums, gan pamatkapitāla apjoms pēdējo gadu laikā būtiski sarucis.

Uzņēmumi ar Afganistānas pamatkapitālu: ir SIA "NURJAN RESTORĀNS", Latvijas un Afganistānas kopuzņēmums SIA "Haibar", kas kā savu darbības veidu reģistrējusi bāru darbību un restorānu un mobilo ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, kā arī SIA "Baltic Asian Scandic", kam pērn bijis 0 eiro apgrozījums.

Afganistāna līdz šim bijis Latvijas 112. nozīmīgākais eksporta un 151. nozīmīgākais importa preču tirdzniecības partneris. 2019. gadā preču tirdzniecības bilance bija pozitīva: aptuveni 1,7 milj. eiro, teikts Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Jāatgādina, ka Talibu režīmu gāza 2001. gadā, kad pēc 11. septembra terora aktiem Afganistānā iebruka ASV vadītā starptautiskā koalīcija, lai likvidētu teroristu grupējuma "Al Qaeda" bāzes. ASV prezidents Džo Baidens bija apņēmies pabeigt ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas līdz 2021. gada 31. augustam, kas arī izdarīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!