Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijai, iespējams, līdz 2015.gadam būs nepieciešama papildu starptautiskā palīdzība vēl 50 miljardu eiro (aptuveni 35miljardu latu) apmērā, ziņo ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz "Spiegel" svētdienas publikāciju.

Starptautiskie aizdevēji – Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) – jau atbalstīja divu palīdzības "paku" piešķiršanu, lai glābtu Grieķiju no defolta jeb maksātnespējas. 2010.gada maijā eirozonas valstis un SVF nolēma piešķirt Grieķijai 110 miljardus eiro (aptuveni 77 miljardus latu), no kuriem 70 miljardi eiro (aptuveni 49 miljardi latu) jau izmaksāti. Savukārt šogad nolemts, ka pirmo palīdzības "paketi" nomainīs nākamā - 130 miljardu eiro apmērā (aptuveni 105 miljardi latu). Tāpat nolemts norakstīt 100 miljardus eiro (70 miljardus latu) no Grieķijas parādiem privātajiem investoriem.

Taču, saskaņā ar "Spiegel" rīcībā esošo informāciju, Grieķijas budžeta stabilitāte līdz 2015.gadam ir visai apšaubāma, un izraisa kreditoru, galvenokārt, Vācijas bažas.

Tai pat laikā, tieši Vācija uzstāja, ka no aizdevēju prognožu dokumenta ir jāizslēdz piesardzīgu vērtējumu par Grieķijas budžeta nākotni, lai palīdzības piešķiršana vieglāk gūtu atbalstu Vācijas parlamentā, norāda "Spiegel".

Žurnāla avoti lēš, ka, beidzoties pašlaik apstiprinātajai palīdzības programmai, Atēnām būs nepieciešami vēl aptuveni 50 miljardi eiro (35 miljardi latu).

Šogad janvārī recesijas dēļ Grieķijas budžeta ieņēmumi, salīdzinot ar plānotajiem, sarukuši par 470 miljoniem eiro (33 miljoniem latu), bet izdevumi pieauguši par 951 miljonu eiro (665 miljoniem latu).

Jau ziņots, ka, lai izvairītos no defolta jeb maksātnespējas, Grieķijai nepieciešams saņemt Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Savienības un Eiropas Centrālās bankas atbalstu līdz marta vidum, jo tad Atēnām jāsamaksā kārtējais parāds kreditoriem 14,4 miljardu eiro (aptuveni 10,08 miljardu latu) apmērā. Grieķija ir sagatavojusi plānu, saskaņā ar kuru valsts parāds privātajiem kreditoriem tiek samazināts divreiz un Grieķija saņem jaunu aizdevuma daļu uz 30 gadiem ar vidējo procentu likmi 4% gadā.

Kopumā restrukturizācijas mērķis ir Grieķijas parādu samazināt no pašreizējiem 160% no IKP līdz 120% no IKP 2020.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!