Foto: Publicitātes foto

Ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram lūgts izvērtēt iespējamās AS “Sadales tīkls” amatpersonu koruptīvās darbības, tērējot 6,45 miljonus latus par koku nozāģēšanu, lai novērstu elektroapgādes apdraudējumus un šos darbus nododot izpildei privātajiem uzņēmumiem.

Ar iesniegumu prokuratūrā vērsušies Saeimas deputāti Andrejs Elksniņš (SC) un Romāns Naudiņš (NA), norādot, ka publiskajā telpā izskanējusi informācija, ka divu gadu laikā par koku nozāģēšanu ir iztērēti 6 450 726 lati.

Deputātiem nav skaidrs, vai šī pakalpojuma "pārmērīgais sadārdzinājums ir saistīts ar pamatotiem un attaisnojamiem izdevumiem komercdarbības rezultātā vai arī šādu valstisku pasūtījumu saņemšana ir saistīta ar koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem un iespējamām aizliegtām vienošanām starp tirgus dalībniekiem" un arī pašu „Sadales tīklu" vai tā amatpersonām, portālu "Delfi" informēja deputāti.

„Sadales tīkls" izmaksātās summas būtiski ietekmē elektroenerģijas tarifus.

Arī "Sadales tīkla" rīcība, apturot iepirkumu turpmākajiem diviem gadiem iepriekš izsludinātajā konkursā par elektroapgādes drošības apdraudējumu novēršanu un koku ciršanu, pēc tam, kad šim jautājumam tika koncentrēta būtiska sabiedrības uzmanība, liecina par iespējamo korupciju šajā tautsaimniecības sektorā, uzskata parlamentārieši.

Deputāti arī lūdz sniegt atzinumu, vai nav saskatāmas komercsabiedrību aizliegtās vienošanās pazīmes un vai par sniegto pakalpojumu plānotā un saņemtā atlīdzība pirms konkursa procedūrām nav saskaņota ar „Sadales tīkla" un Ekonomikas ministrijas atbildīgām amatpersonām.

Tāpat viņi lūdz pārbaudīt un sniegt vērtējumu iepirkuma procedūrai un 6,45 miljonu latu saņēmējiem, kā arī konkursa likumībai, kas par šiem pakalpojumiem izsludināts turpmākajiem diviem gadiem, jo pastāv iespēja, ka "konkursa nolikums tika izstrādāts par labu kādam konkrētam komersantam".

Jau vēstīts, ka pēc aizdomām par nelikumīgu savstarpēju vienošanos augstajam cenu piedāvājumam, "Sadales tīkls" pārtrauca iepirkumu procedūru elektrolīniju trašu tīrīšanai. Šim pakalpojumam sākts jauns iepirkuma process, kurā tiek aicināti piedalīties mežu īpašnieki un mežizstrādes firmas.

Kopējais AS "Sadales tīkls" attīrāmo elektrolīniju trašu apjoms, kas iet caur mežainiem apvidiem, ir 11 584,1 ha jeb aptuveni 13 528 kilometri.

2013.gadā uzņēmums plāno attīrīt elektrolīniju trases no bīstamiem kokiem un zariem 3700 kilometru garumā, no kuriem 600 kilometrus - ar helikopteru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!