Foto: F64

Valsts līdz šim samaksātie 52 miljoni latu AS "Liepājas metalurgs" vietā Itālijas bankai "UniCredit S.p.A", ir "atbilstoši valsts galvojuma būtībai", paziņojumā medijiem uzver Finanšu ministrija (FM).

Galvotājam ir jāizpilda saistības aizņēmēja vietā, ja aizņēmējs šīs saistības nevar izpildīt. Tāpat ir jāatgādina, ka šā galvojuma izsniegšanu uzņēmumam ir rosinājuši un atbalstījuši 9. Saeimas deputāti, norāda FM, tā cenšoties atspēkot Valsts kontroles pieļāvumu, ka 52 miljonu latu samaksāšana 'Liepājas metalurgs' vietā ir nesaimnieciska.

Gadījumā, ja Latvijas Republika nebūtu izpildījusi no galvojuma līgumiem izrietošās saistības, tad šāds gadījums būtu uzskatāms par valsts maksātnespēju, kā rezultātā valsts kredītreitings tiktu pielīdzināts selektīvās maksātnespējas līmenim, tādējādi atstājot graujošu ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību kopumā, skaidro FM.

Latvijas maksātnespējas rezultātā valstij tiktu liegtas visas iespējas brīvi piesaistīt finanšu resursus finanšu un kapitāla tirgos par zemām likmēm. Vienlaicīgi tas varētu kalpot par pamatu kreditoriem pieprasīt no Latvijas citu valsts aizņēmumu un valsts galvoto aizdevumu pirmstermiņa atmaksu, turpina ministrija.

FM atgādina, ka galvojuma saistības valsts uzņēmās 2009. gadā atbilstoši likumam par budžetu, kas paredzēja valsts galvojuma izsniegšanu par "Liepājas metalurgs" aizņēmumu tēraudkausēšanas rūpnīcas modernizācijas projekta realizācijai.

Jāuzsver, ka nedz FM, nedz Ekonomikas ministrija (EM) galvojuma izsniegšanu "Liepājas metalurgs" neplānoja, likumprojekts par valsts budžetu 2009. gadam, kas tika iesniegts Saeimā, paredzēja valsts galvojumus vienīgi studiju un studējošo kreditēšanas īstenošanai. Savukārt Saeimas deputāti izskatīšanai otrajā lasījumā iesniedza priekšlikumu papildināt likumprojektu, paredzot valsts galvojumu par "Liepājas metalurgs" saistībām. Vēlāk otrajā lasījumā Saeima šo priekšlikumu atbalstīja, paredzot Valsts kasei (VK) šī galvojuma izsniegšanu, atgādina FM.

Atbilstoši 2008. gada 14. novembra Saeimas sēdes stenogrammai deputāti norādīja, ka valsts galvojums par AS "Liepājas metalurgs" saistībām ir nepieciešams, lai tas paliktu no visiem privātajiem uzņēmumiem kā vislielākais nodokļu maksātājs, kurš eksportē 90% no saražotās produkcijas, kā rezultātā ieguvēji būs visi Latvijas pilsoņi.FM tolaik arī saņēmusi Ekonomikas ministrijas vēstuli par AS "Liepājas metalurgs" nozīmi Latvijas tautsaimniecībā. 

Jau ziņots, ka no valsts budžeta nesaimnieciski izlietoti 52 miljoni latu, samaksājot tos kredītiestādei "Liepājas metalurgs" vietā, ziņojumā par 2012.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldības budžetiem secinājusi Valsts kontrole.

Valsts kase 2013.gada jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksājusi Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus, kas ir valsts galvotā kredīta rūpniecības uzņēmumam AS "Liepājas metalurgs" pamatsummas atlikums. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Galvojumu valsts vārdā par "Liepājas metalurga" saistībām kopumā 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā pret banku "UniCredit" izsniedza toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada decembrī. Aizņēmums "Liepājas metalurgam" bija nepieciešams ražotņu modernizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!