Foto: PantherMedia/Scanpix
Elpošanas vingrinājumi ir lielisks veids, kā nomierināt prātu un ķermeni – gan pieaugušajiem, gan bērniem. Šeit minētās elpošanas metodes var izmantot dažādos vecumos.

Turpinājumā idejas no portāla "All 4 kids".

Burbuļu pūšanas elpošana

Lielisks veids, kā trenēt elpošanu, ir burbuļu pūšana. To darot, bērns pat īsti nemana, ka tiek izmantota speciāla elpošanas tehnika, kas nomierina prātu un ķermeni. Pūšot uzmanīgi, lai veidotos liels, skaists burbulis, elpošana ir bērna uzmanības centrā. Regulāri to praktizējot kopā ar atvasēm kā jautru nodarbi, tu mazināsi gan savu, gan bērna trauksmi un dusmas.

Smaržo puķes


Foto: Shutterstock

Aicini bērnu paņemt puķi vai vienkārši iedomāties, ka tā ir viņa rokās. Lai viņš dziļi ievelk elpu uz dažām sekundēm, piepildot plaušas ar gaisu. Kad viņš gatavs izelpot, aicini uz vienu sekundi aizturēt elpu, un tad lai viņš lēni, gari izelpo.

Mīļdzīvnieka "šūpināšana"

Lai bērns apguļas uz zemes un iedomājas, ka viņam uz vēdera uzguļas viņam mīļš dzīvnieks (vai uzliec uz vēdera mantiņu). Lai viņš lēni elpo un iedomājas, kā dzīvnieks tiek šūpināts. Lēna ieelpa un izelpa. Tad nākamā reizē aicini bērnu izelpot straujāk – tā, lai dzīvnieks noveltos. Atkārto divas līdz piecas minūtes.

Dzīvnieka elpošanas tehnikas

Ja tavs bērns mīl dzīvniekus, šīs elpošanas tehnikas būs ļoti piemērotas.

Čūskas elpošana – ieelpo caur degunu trīs sekundes, aizturi elpu uz sekundi un tad izelpo, atdarinot čūskas šņākšanu.

Zaķa elpošana – veic trīs ātras ieelpas caur degunu, tad seko ar garu izelpu caur degunu. Arvien vairāk praktizējot, mēģini, lai izelpa kļūtu lēnāka.

Kamenes elpošana – līdzīgi kā zaķa elpošanā, arī šajā veidā ieelpo un izelpo caur degunu. Taču izelpā mēģini, lai bērns caur degunu veidotu sīkšanai līdzīgu skaņu.

Citrona izspiešana


Foto: Shutterstock

Bērnu biroja garīgās veselības terapeite Roksana Bermudeza stāsta par vienkāršiem elpošanas vingrojumiem. Lai bērns iedomājas, ka viņa plaukstās ir citrons. Lai viņš izliekas, ka saspiež plaukstas, mēģinot izpiest no citrona sulu, vienlaikus dziļi elpojot. Pēc trim sekundēm viņš rokas atlaiž un izelpo. Atkārto tik reižu, cik vajag, lai bērns justos mierīgāks.

Sāc iespējami ātri

Ir ļoti vērtīgi mācīt elpošanas tehnikas jau mazā vecumā. Jo agrāk to bērns apgūs, jo tas viņam kļūs ierastāks, iemācoties izmantot elpošanu emocionāli grūtos brīžos. Vienlaikus – nekad nav par vēlu sākt. Apgūt tehnikas. Vislabāk – jau šodien.

Nomierina un stabilizē emocijas


Foto: Shutterstock

Elpošanas tehnikas nomierina, kad pārņem stress vai nepatīkamas sajūtas. Izskaidro bērnam, ka nevienas jūtas nav sliktas un ik pa laikam mums ir visdažādākās jūtas, vienam vairāk, citam – mazāk. Runājot par trauksmi ar bērnu, jāizmanto vienkārši, saprotami vārdi.

Praktizē un esi paraugs

Lai bērns veidotu labus veselības ieradumus, tu vari ikdienā rādīt piemēru, teiksim, ik pārdienas veicot elpošanas vingrinājumus. Padari vingrinājumu laiku īpašu sev un bērnam, un jūs varēsiet izmantot to radītās priekšrocības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!