Foto: Shutterstock
Lai gan kokiem lapas vēl nesteidz krāsoties dzeltenīgos, oranžīgos un sārtos toņos, rudens ir klāt. Staigājot pa parkiem, mežu un pat pilsētvidē, skaidri redzam un jūtam, ka gadalaiku nomaiņa ir sākusies – paukšķēdami krīt kastaņi, nometot savus zaļos, adatainos kažokus, birst zīles, zied virši un arī sēņu mežā vēl gana. Rudens ir labs laiks, lai kopā ar bērnu pavadītu laiku svaigā gaisā. Rudens ir arī laiks, kad sākas jauni posmi maza vai lielāka cilvēka dzīvē.

Kāds nule kā uzsācis bērndārznieka gaitas, cits – skolas, augstskolas gaitas, un kā jau ierasts – jaunais ne vienmēr sākas tikai ar pozitīvo. Nereti adaptēšanās jauniem apstākļiem prasa zināmu laiku, tādēļ lieli un mazi bērni var piedzīvot stresu un citas emocijas, ko ierasti dēvē pie negatīvajām. Tomēr nav negatīvu emociju – visas ir vajadzīgas, ja vien protam situāciju kontrolēt un sev un citiem pieņemamā veidā tās izpaust un pārvarēt.

Šajā portāla "Cālis" arhīva rakstu kolekcijā vēlamies izcelt tās radošās nodarbes, kas ļoti piedien rudenim – dažādi eksperimenti, spēles un rotaļas ar kastaņiem un citām dabas veltēm. Pēc iespējas dodieties svaigā gaisā, bet, ja laikapstākļi to neļauj, arī mājoklī var itin labi padarboties. Atlasījām arī rakstus par to, kādas nodarbes palīdzēs pārvarēt trauksmi un citas emocijas, kas rudens sezonā ir aktuāli daudzās ģimenēs.

Kopābūšana ir zelta vērtē, gluži kā "dziļākā" rudenī mēdzam šo gadalaiku arī dēvēt – zelta rudens. Izbaudiet to un viens otra sabiedrību ģimenē!


Jautras un attīstošas spēles ar kastaņiem

Foto: Shutterstock

Rudens burtiskā nozīmē mums pie kājām noklāj vienu no brīnišķīgākajiem materiāliem, kas var palīdzēt bērna attīstībā – kastaņus. Droši vien, mazuļi to jūt pat intuitīvi, tāpēc pastaigas laikā paši tos labprāt lasa, piebāž pilnas kabatas un nes mājās.

Lasīt vairāk

Radošas nodarbes bērniem ar košajām rudens lapām

Foto: Shutterstock

Zelta rudens atnesis ne tikai neticami skaistas ainavas visapkārt, pateicoties koku lapām, kas krāšļojušās oktobrim raksturīgajos toņos, bet arī iedvesmu darboties radoši ar dabas veltēm. Lai apvienotu ģimenisku došanos ar bērniem pie dabas ar vizuālās mākslas idejām, portāls "Cālis" apkopojis dažādas idejas, kur likt lietā košās rudens lapas.

Lasīt vairāk

Pēdējais laiks radošām nodarbēm ar koku lapām: veidojam lapu 'skeletus'

Foto: Shutterstock

Pēdējais laiks kopā ar bērnu izbaudīt rudeni – kamēr vēl sals, lietus un sētnieku slotas pavisam nav likvidējušas krāsainās koku lapas. Ļaujies
radošai nodarbei
– šoreiz izmēģini lapu "skeletēšanu". Pēc tam lapas var nokrāsot un līdz nākamajam rudenim izmantot apsveikumu un citu darbiņu veidošanai, tostarp papildinot kādas ziedu kompozīcijas.

Lasīt vairāk

Kāpēc kokiem krāsojas lapas? Kopā ar bērnu veicams eksperiments

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērniem jautājumu parasti ir daudz, un vecāki spēj vien uz tiem atbildēt. Tagad, kad ar mazo pastaigājieties pa kritušajām koku lapām, ir īstais laiks bērnam saprotamā valodā paskaidrot, kādēļ vasarā kokiem lapas ir zaļas, bet rudenī tās krāsojas. Paveic ar bērnu kopā eksperimentu - bērnam tā būs izzinoša informācija un patīkami pavadīts laiks kopā ar vecākiem.

Lasīt vairāk

Ņem talkā dabas veltes! Piecas rudenīgas idejas bērnu radošajiem darbiņiem

Foto: Shutterstock

Šis ir īstais brīdis, kad izmantot rudens lapu krāšņumu un citu dabas velšu pārbagātību, lai parādītu bērniem, ka no visparastākajiem priežu čiekuriņiem, ar krāsas un līmes palīdzību, var radīt skaistus monstriņus. Lūk, piecas idejas, kas iederēsies ne vien Halovīna tematikā, bet arī vienkāršai bērnistabas plauktiņa izrotāšanai!

Lasīt vairāk

Ārā draņķīgs laiks – astoņas rotaļas jautriem vakariem ar bērniem

Foto: Shutterstock

Ārā valda liels sals vai spēcīgs vējš? Nekādu bēdu! Arī mājās var izdomāt, kā lieliski pajautroties! Rotaļas sniedz iespēju ikvienam pielaikot sev jaunu lomu. Piemēram, uz kādu laiciņu kļūt par huligānu – pirātu vai bruņinieku – glābēju, ļaunu raganu vai lielisku princesi. Sniedz bērniem iespēju pārtapt par to varoni, par kuru viņš vēlas, un vienlaikus arī pats sevī atļauj atmodināt iekšējo bērnu.

Lasīt vairāk

Mācīties izdzīvot emocijas: pieci mākslas terapijas vingrinājumi visai ģimenei

Foto: Shutterstock

Bērniem, kuri jaunāki par 10 gadu vecumu, vistiešākajā mērā izpausties palīdz rotaļas un radošas nodarbes. Tikai tuvojoties pusaudžu vecumam, bērns spēj novērtēt savas darbības, izdarīt lēmumus un apjaust savas sajūtas un emocijas. Lai savu mazo bērnu izjūtas un emocijas labāk izprastu, vecāki var ņemt talkā rotaļu un, piemēram, zīmēšanas palīdzību. Viena no lietām, kas palīdz, ir mākslas terapija.

Lasīt vairāk

Spēles, kas bērnam palīdzēs atbrīvoties no spriedzes un agresijas izpausmēm

Foto: Shutterstock

Vislabākais veids, kā atbrīvoties no spriedzes, – atslābināšanās. Taču, kā lai to iemāca bērnam? Te palīdzēs
spēles
, ar kurām iespējams atslābināt muskulatūru. Daudziem vecākiem zināms, ka reizēs, kad mazais ir kļuvis
nevaldāms
, nelīdzēs vārdi un skaidrošana, ka jānomierinās un nedrīkst tā uzvesties.

Lasīt vairāk

'Ārstnieciskas spēles' bērniem agresijas un trauksmes mazināšanai

Foto: Shutterstock

Spēlējot
spēles
, bērns ne tikai var pašizpausties, iemācīties kaut ko jaunu, bet to norises gaita arī palīdz tikt galā ar bailēm, šaubām un psiholoģiskām traumām. Tieši tādēļ spēles var būt ne tikai attīstošas un izklaidējošas, bet arī sava veidā ārstnieciskas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!