Hemoroīdi, urīna nesaturēšana, aizcietējums, intīma rakstura problēmas, slikta elpa – šis ir tikai dažas no sensitīvajām veselības problēmām, par kurām parasti runājam paši ar sevi vai aci pret aci ar speciālistu. Nesekojot ārstu norādījumiem vai necenšoties deliktātās likstas minimizēt saviem spēkiem, iespējama sāpju un to intensitātes palielināšanās. Taču arī tas vēl nav viss – šādas veselības problēmas var pamatīgi iedragāt emocionālo veselību, atstājot sekas uz pašapziņu, spēju veidot normālu komunikāciju un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

Par daudzām veselības problēmām cilvēki vairās runāt galvenokārt tāpēc, ka virsroku ņēmis kauns. Kauns par erekcijas problēmām intīmās tuvības laikā, kauns no blaugznām matos un kauns arī par nespēju kontrolēt svīšanu, kurai seko netīkama aromāta izplatīšanās. Katra veselības liksta ir ārstējama vai vismaz nedaudz ierobežojama, tāpēc bailes vērsties pie speciālista un mēģinājumi pašam tikt galā situāciju var vēl vairāk kopējo stāvokli pasliktināt.

Palīdzi pats sev, draugam, radiniekam vai kādam citam tuviniekam uzlabot dzīves kvalitāti, iepazīstot savu problēmu līdz saknei! Kā saka, pirms ķeries klāt risināšanai, jāsaprot, ar ko tev ir darīšana. Zemāk esam apkopojuši speciālistu komentārus un skaidrojumus par delikātām veselības problēmām, kuru apspriešana plašākā pulkā parasti neierindojas populārāko tēmu augšgalā.

Aizcietējumi – delikāta problēma, par ko nerunā

Foto: Shutterstock


Aizcietējumi ir problēma, par ko gandrīz nemaz nerunā. Kautrēšanās un mēģinājumi pašam tikt galā situāciju vēl vairāk pasliktina un rada jaunas problēmas. "Rutks" ieskatījās Rutas Darbiņas grāmatā "Delikāta problēma. Aizcietējumi", lai atrastu atbildes uz jautājumiem, kā atpazīt aizcietējumu un kā ar to tikt galā. Ņemot vērā, ka aizcietējumus izraisa ļoti dažādi faktori, tos novērst un ārstēt var būt ļoti sarežģīti.

Lasīt vairāk

Mulsinošais slapjums biksēs: kā cīnīties ar urīna nesaturēšanu

Foto: Shutterstock


Par spīti tam, ka urīna nesaturēšanu kādā dzīves periodā nākas piedzīvot teju ikkatrai sievietei, šī joprojām ir tēma, kas apvīta ar daudziem mītiem un maldīgiem priekšstatiem, taču par delikāto problēmu nevajadzētu kautrēties. Lai uzzinātu, kādi ir cēloņi un iespējamie risinājumi urīna nesaturēšanai, turpini lasīt tālāk.
Lasīt vairāk

Vēlme ir, erekcijas nav. Biežākie problēmas cēloņi

Nespēju iegūt vai uzturēt pietiekami stingru erekciju dzimumakta laikā speciālisti dēvē par erektīlo disfunkciju. Ja ieplānots kaislīgs vakars divatā, šāds notikums var iedragāt gan sievietes, gan viņas partnera pašapziņu. "Es neesmu pietiekami pievilcīga" vai "partnerim es neinteresēju" ir dažas no domām, kas var pavīdēt sievietes prātā. Tikmēr vīrietis var sākt sevi šaustīt par to, ka pievīlis partneri, vai justies nepilnvērtīgs. Tomēr ikviens vīrietis ar to laiku pa laikam sastopas – tas nav nekas neparasts un tam var būt visdažādākie iemesli.

Lasīt vairāk

Svarīgākais par progresa slimību – hemoroīdiem

Foto: Shutterstock
Proktoloģisko problēmu delikātais raksturs joprojām daudzus pacientus attur no vēršanās pie ārsta proktologa. Tomēr ar resnās un taisnās zarnas slimībām nedrīkst un nevar sadzīvot. Proktologs ārstē ne tikai hemoroīdus, bet arī tūpļa plīsumus, polipus, perianālus veidojumus, sastrutojumus, aizcietējumus, fēču nesaturēšanu un citas taisnās un resnās zarnas slimības.
Hemoroīdi
ir viena no izplatītākajām proktoloģiskām saslimšanām un īpaši skar sēdoša darba veicējus, cilvēkus pusmūžā, kā arī jaunās māmiņas un smaga fiziskā darba veicējus.

Lasīt vairāk

Nepatīkamas elpas cēloņi un veselības problēmas, par ko tā liecina

Foto: Shutterstock
Slikta elpa rada gan fizisku diskomfortu, gan neērtības sajūtu, kontaktējoties ar līdzcilvēkiem. Kāds ir nepatīkamās problēmas iemesls un par ko nelāgs elpas aromāts var liecināt? Turpinājumā piedāvājam problēmas cēloņus, kā arī izplatītākās kaites, par ko tā signalizē.

Lasīt vairāk

Ciest mēnešreižu laikā nav normāli. Kas ir endometrioze

Foto: Shutterstock
Zināms diskomforts mēnešreižu laika nav pārsteidzošs, tomēr mokošas sāpes šajā laikā nav normāla cikla sastāvdaļa. Arī neauglība nav vienkārša neveiksme. Iespējams, tā ir
endometrioze
, un šī problēma jāuztver nopietni. "Veselības centrs 4" filiāles "Juglas klīnika" ginekoloģe Vineta Volkoviča skaidro, kādas ir šīs viltīgās slimības pazīmes, riski un ārstēšanas iespējas.

Lasīt vairāk

Pieci ieteikumi, kā atbrīvoties no paraduma griezt zobus

Foto: Shutterstock
Zobu griešana
jeb bruksisms ir viens no biežākajiem zobu nodiluma un jutības cēloņiem, kas arī mēdz atstāt tādas nepatīkamas sekas kā galvassāpes, kas rodas žokļa saspringuma dēļ. Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste
Ieva Apsīte
un zīmola "Signal" vadītāja
Marita Soha
piedāvā piecus ieteikumus, kā atbrīvoties no paraduma griezt zobus.

Lasīt vairāk

Biežākās iegurņa veselības problēmas pēc dzemdībām

Foto: Shutterstock
Bērniņa iznēsāšanas laiks un dzemdības ir viens no skaistākajiem brīžiem sievietes dzīvē. Taču līdztekus arī viens no grūtākajiem un atbildīgākajiem brīžiem ķermenim fiziski, jo organismam pēc deviņu mēnešu milzu darba nu ir jāatkopjas. Par to vistiešākajā mērā atbildīga ir sievietes ķermeņa vissievišķīgākā un intīmākā zona – iegurnis. Tā kā diemžēl sievietēm pašām joprojām ir vāja izpratne par iegurni un tā funkcijām, portāls "Cālis.lv" konsultējās ar iegurņa speciālisti, sertificētu pēcdzemdību iegurņa speciālisti un iegurņa pamatnes muskulatūras attīstības treneri Zani Vormu (
sajūti.lv
) par svarīgāko, kas jāzina par iegurni un tā pamatnes muskulatūru pēc dzemdībām.

Lasīt vairāk

Sviedru jūra vai tuksnesis uz pieres? Pastiprinātas un minimālas svīšanas īpatnības

Foto: Shutterstock
Kur sviedri, tur smaka. Kur smaka, tur diskomforts. Svīšana ir viena delikāta padarīšana, kuru labāk redzam ejam, nekā nākam, taču patiesībā tā ir vitāli nepieciešama funkcija, bez kuras nevarētu dzīvot. Taču šajā stāstā mēdz būt divi grāvji – ir cilvēki, kuri "peldas sviedru jūrā", kamēr citi, šķiet, dzīvo tuksnesī. Pat pirtī, kurā ir +65 grādi, vai pēc kārtīga krosiņa viņi no pieres nevar noslaucīt nevienu sviedru pili! Kā izrādās, priecīgs par savu situāciju nevar būt neviens, jo abos gadījumos svīšana var norādīt uz nopietnākām veselības problēmām.

Lasīt vairāk

460 eiro vējā? Delikātā sieviešu problēma, kas pati nepāries

Foto: Shutterstock
"Maksts tvirtuma atjaunošana. Ātri un bez sāpēm." Šādi tiek aprakstīta procedūra, kuru iesaka arī kā vienu no risinājumiem urīna nesaturēšanas ārstēšanai, kas ļoti daudzām sievietēm aktuāla pēc dzemdībām, jo īpaši – daudzbērnu mammām. Kāda "Delfi" lasītāja šo metodi izmēģināja, tomēr viņai tā neesot līdzējusi, tādēļ radušās šaubas par terapijas efektivitāti – un ja nu sievietes, cerot uz izārstēšanos, maksā par tukšu gaisu?

Lasīt vairāk

Ieteikumi, kā atbrīvoties no blaugznām un uzturēt galvas ādu veselu

Foto: Shutterstock
Matu sakārtojums vai frizūra, ja ir pietiekami izteiksmīga, neapšaubāmi piesaista otra cilvēka uzmanību. Tāpat ir brīžos, ja mati ir pārlieku taukaini vai redzamas blaugznas. Nereti diskomforts, kādu rada tieši blaugznas, ir iemesls, kāpēc atsakām randiņam vai darba pusdienām. Lai izvairītos no blaugznu izraisītām nepatīkamām sajūtām un justos pašpārliecināta, nepieciešams kopt savu galvas ādu.

Lasīt vairāk

Sirds mazspēju ārstē, bet kāpēc tik reti ārstē krākšanu?

Foto: Shutterstock
Gulēšana ir viena no manām mīļākajām nodarbēm: tā palīdz ne tikai atgūt spēkus, bet ir arī lielisks veids, kā kaut uz īsu brīdi atslēgties no apkārt valdošā stresa un trauksmes. Un, kopš sevi atceros, man nav bijis grūtību iemigt jebkur un gandrīz jebkādā troksnī – pamatskolas laikā dažkārt pat devos pie miera, austiņās klausoties smago metālu, un mammas mājās nekad manu naktsmieru nav ietekmējuši aiz loga ķērcošie kaiju bari. Tomēr ir viens troksnis, kuru izdzirdot, miegs man tiek kā ar roku atņemts. Tā ir krākšana.

Lasīt vairāk

Desmit neregulāra menstruālā cikla cēloņi

Domājot par neizturami sāpīgiem krampjiem vēderā, neērtajām higēniskajām paketēm vai palagiem, kas ik rītu klāti jauniem asins traipiem, menstruāciju kavēšanās savā ziņā ir priecīgs notikums. Taču, ja gluži nav pamata tam, lai tās kavētos, tas var arī radīt satraukumu. Tiesa, menstruāciju kavēšanās ne vienmēr ir grūtniecības priekšvēstnesis, un ir daudz citu iemeslu, kāpēc kādu mēnesi nodzīvo bez asiņošanas.

Lasīt vairāk

Perianālā vēnu tromboze. Iemesli, scenāriji un profilakse

Foto: Shutterstock
Problēmas apakšbikšu zonā jau tāpat mulsina, bet, ja pēkšņi parādījies bumbulītis un tas rada arī nepatīkamas sajūtas, mulsumam nereti pievienojas bailes un satraucoši diagnozes minējumi. Visticamāk, tas nav bīstams. Bet ko darīt tūlīt un kā rīkoties, ja nepāriet? Skaidro Veselības centru apvienības proktoloģe Baiba Putniņa.

Lasīt vairāk

Sensitīva problēma – urīna nesaturēšana. Urologs par diagnostiku un ārstēšanu

Foto: Shutterstock

2021. gadā Starptautiskās uroloģijas nedēļas ietvaros tika aktualizēta urīna nesaturēšanas tēma. Tā visbiežāk skar sievietes, tomēr no tās cieš arī vīrieši. Labā ziņa – mūsdienās to iespējams ārstēt, tomēr Latvijas Urologu asociācija vērš uzmanību – jādomā ne tikai par ārstēšanās procesu, bet arī par iemesliem, kādēļ šī nesaturēšana radusies.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!