Foto: Shutterstock
Gluži kā nemirstīgais titāns sengrieķu mitoloģijā, arī šis Prometejs dzīvoja gandrīz mūžīgi. Vismaz, ja mērām pēc cilvēka niecīgā mūža ilguma. Un tad atnāk viens jaunietis un Prometeju nozāģē, turklāt legāli un ar atbildīgo iestāžu svētību. Šis Prometejs bija bristlekona priede – tobrīd vecākais zināmais koks pasaulē. Otrreiz šādu vaļību gan vairs nepieļāva. Mūsdienās šīs priedes tiek rūpīgi sargātas un vecāko īpatņu atrašanās vieta tiek turēta slepenībā.

Šis Prometejs bija bristlekona priede – tobrīd vecākais zināmais koks pasaulē. Otrreiz šādu vaļību gan vairs nepieļāva. Mūsdienās šīs priedes tiek rūpīgi sargātas un vecāko īpatņu atrašanās vieta tiek turēta slepenībā.

1964. gada vasara bija jau otrā, kad Karijs Vīlera smailes pakājē pētīja vecās priedes, kuru silueti tumsā atgādina ragainus dēmonus. Viņš labi zināja par šo apgabalu atbildīgos Meža dienesta reindžerus, un viņi zināja Kariju. Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem iegūt labu paraugu viņš uzrunāja Donaldu Koksu, reindžeru, kas par šo apgabalu turēja rūpi no 1959. līdz 1967. gadam. 

Kokss uzskatījis, ka šī koka nozāģēšana ir attaisnojama zinātnes un sabiedrības izglītošanas vārdā. Donalds Karijs atļauju saņēma, un 1964. gada 6. augustā Prometejs gulēja zemē, sadalīts vairākās daļās.

Ko atklāja kritušā Prometeja šķērsgriezums? Ka tas ir pasaulē tobrīd vissenākais zināmais koks. Karijs zināja, ka koks ir vecs, taču šis gan bija pārsteigums. Saskaitīti 4862 gredzeni. Tā kā Prometejs audzis visai skarbos apstākļos, iespējams, izšķirams gredzens neveidojās ik gadu, tāpēc koka vecums nozāģēšanas brīdī varētu būt ap 4900–5000 gadu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!