Foto: ESA/NASA–T. Pesquet

Šī nav ne pirmā, ne otrā, pat ne trešā reize, kad Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) Krievijas pusē ir kāda tehniska ķibele. Šoreiz – sūce modulī, kur ar staciju savienojas Krievijas kravas kosmosa kuģi "Progress". NASA mierina, ka astronautu drošībai briesmas nedraud.

Vēl pērn rudenī ziņots, ka SKS Krievijas pusē konstatēta tehnisko šķidrumu noplūde. Tas bija trešais incidents gada laikā un raisīja jautājumus par to, vai Krievijas kosmosa aģentūra nākotnē būs spējīga garantēt drošu savas stacijas puses ekspluatāciju. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī SKS ir palikusi viena no retajām vietām, kur ASV vēl nav pilnībā apturējusi sadarbību ar agresorvalsti Krieviju. Skaudrā realitāte ir tāda, ka SKS nav ekspluatējama bez ASV iesaistes, un nav ekspluatējama arī bez Krievijas iesaistes. Katra no valstīm pārvalda stacijas darbībai kritiski svarīgas sistēmas.

Taču SKS laiks neizbēgami tuvojas galam, un šādi incidenti tikai vēlreiz to apliecina. Tiesa, fakts, ka visi pēdējā laikā nopietnākie notikuši Krievijas pusē, liek uzdot jautājumus, cik atbildīgi pret saviem pienākumiem SKS attiecas "Roskosmos".

Pēc oktobrī notikušā gadījuma ar tehniskā šķidruma noplūdi no moduļa "Naukua" ("Zinātne") kosmosa nozares analītiķis Džonatans Makdauels aģentūrai AFP uzsvēra, ka šis jau sāk izskatīties pēc normas, ne ārkārtas gadījumiem. "Viens gadījums – nekas, var notikt. Divi gadījumi var būt sakritība. Trīs – tas jau ir kaut kas sistemātisks," toreiz brīdināja eksperts. Viņš pieļāva, ka vainojama ir kāda no privātkompānijām, ar kuru "Roskosmos" noslēgts līgums par noteiktu sistēmu izstrādi un uzturēšanu. "Šie gadījumi pasvītro, ka Krievijas kosmosa tehnoloģiju uzticamība sarūk. Aplūkojot šos notikumus kontekstā ar augustā avarējušo Mēness zondi, tas neizskatās diez ko labi," rezumēja Makdauels.

28. februāra preses konferencē, kurā NASA informēja par gaidāmo "SpaceX" lidojumu uz SKS, par kosmosa stacijas programmu atbildīgais NASA pārstāvis Džoels Mantalbano informēja, ka Krievijas pusē modulī, kas tiek izmantots "Progress" kuģu savienošanai ar staciju, ir sūce. Turklāt visnotaļ liela. "Es teiktu, ka [problemātiskā zona] ir trīs pēdas (aptuveni 90 centimetrus) gara. Mēs sadarbojamies ar krievu kosmonautiem, lai izlemtu, kāds ir nākamais solis. Pagaidām apkalpes drošība nav apdraudēta un stacijas darbība nav traucēta," bilda Mantalbano.

Sūce strauji kļuvusi lielāka nedēļā pirms 14. februāra, kad uz SKS devās "Progress" apgādes kuģis ar stacijai nepieciešamajām lietām.

Krievija 2022. gada vasarā pēc ASV sankciju izziņošanas, kuru mērķis bija Krievijas politiskā vadība, paziņoja, ka pēc 2024. gada pametīšot SKS projektu. Šobrīd vēl nav skaidrības, vai un kā tas varētu notikt, un ko iesākt ar Krievijas moduļiem. Tostarp Krievijas atbildībā ir arī stacijas orbītas uzturēšana. NASA savukārt strauji novecojošo staciju gribētu ekspluatēt vēl līdz 2030. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!