Foto: AFP/Scanpix/LETA

Japānas Kosmosa aģentūras JAXA Mēness zonde SLIM piezemējusies daļēji sekmīgi – tā neavarēja un tika lejā vienā gabalā. Tādējādi Japāna kļuvusi vien par piekto valsti, kurai tas izdevies. Tomēr ne viss gāja pēc plāna – zondes saules paneļi neģenerē elektrību, un inženieriem ar steigu jāmēģina izdomāt, kā panākt zondes akumulatoru uzlādēšanu. Nupat JAXA saņēmusi un publiskojusi pirmo attēlu no Mēness, kas arī atklāj ķibeles iespējamo cēloni.

Zonde ceļā uz Mēnesi nedevās viena – tai līdzi bija divi mini roveri, kas atgādina nelielas bumbas. Nonākuši uz Mēness virsmas, tie vidū atdala abas puslodes, kas pēc tam darbojas kā riteņi.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Roveri LEV-1 un LEV-2 ("Lunar Exploration Vehicle") ir aprīkoti ar fotokamerām, kā arī LEV-1 spēj pa tiešo sazināties ar Zemi, tātad arī šos attēlus nosūtīt misijas vadības centram. Zonde piezemēšanās manevra beigās dažus metrus virs zemes "karājās gaisā", lai nomestu roverus, un tad pati turpināja nosēšanos.

Ceturtdienas rītā beidzot publiskots pirmais attēls – to uzņēma LEV-2 rovers, kas pārsūtīja datus LEV-1, un tālāk šis rovers jau attēlu nosūtīja uz Zemi. Bilde ir svarīga vairāku aspektu dēļ. Pirmkārt, tā apliecina pašu svarīgāko – vizuāls pierādījums, ka Japānai tiešām izdevies nosēdināt zondi. Otrkārt, attēls apliecina, ka abi roveri darbojas lieliski – gan spēj uzņemt foto, gan sazināties savā starpā. Treškārt, attēls uzskatāmi parāda, kāpēc SLIM zondei ir problēmas ģenerēt elektrību. Tā ir piezemējusies slīpā nogāzē ar priekšgalu uz leju. Iespējams, pēdējos nosēšanās brīžos beidza darboties viens no diviem galvenajiem dzinējiem, pieļauj inženieri. Ja zonde būtu palikusi pareizā orientācijā, tad saules paneļi būtu pavērsti uz augšu. Šobrīd tie ir pavērsti uz sānu, turklāt, cik var noprast no fotogrāfijas, atrodas ēnā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc aptuveni nedēļas SLIM nosēšanās vietā saule rietēs, un iestāsies divas nedēļas ilga lunārā nakts – tumša un ārkārtīgi auksta. Daudz laika nav, un inženieru iespējas kaut ko iesākt ar zondi šobrīd ir ļoti ierobežotas. Atliek vien cerēt, ka saule, virzoties gar apvārsni, kādā brīdī arī apspīdēs uz sānu pavērstos saules paneļus.

Pirms zonde tika izslēgta, lai taupītu pēdējo kripatu enerģijas un būtu iespējams to vēlāk mēģināt "atdzīvināt", tā nosūtīja daudz datu. JAXA jau šobrīd var padižoties, ka galvenais misijas mērķis ir sasniegts. SLIM tika dēvēta arī par "Mēness snaiperi" – plāns bija nodemonstrēt tehnoloģijas, kas ļauj veikt ārkārtīgi precīzu piezemēšanos ne vairāk kā 100 metrus no ieplānotā mērķa. SLIM nosēdās 55 metru attālumā no ieplānotās vietas. Ja visi dzinēji darbotos līdz beigām, JAXA pārstāvji uzskata, ka arī trīs līdz četru metru precizitāte ir īstenojama.

Tagad atliek gaidīt, vai saule apspīdēs paneļus un varēs iedarbināt zondes zinātniskos instrumentus, lai pagūtu savākt un nosūtīt vēl kādu porciju datu, pirms iestājas lunārā nakts. SLIM nav konstruēta tā, lai izturētu šo nežēlīgo nakti, kad temperatūra noslīdēs zem mīnus 100 grādiem pēc Celsija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!