Foto: NASA

Tas nu ir oficiāli – ASV kosmosa aģentūra apstiprinājusi, ka 2025. gadā astronauti uz Mēness neizkāps. Termiņš oficiāli pārbīdīts uz 2026. gadu, un arī par to vēl ir jautājumi – izdosies vai neizdosies? Kas nogāja greizi, un kādi šķēršļi patraucēja ambiciozos plānus? Jāatgādina, ka vēl Donalda Trampa administrācijas laikā termiņš bija 2024. gads, par ko ekspertiem bija šaubas jau brīdī, kad šie solījumi izskanēja.

Problēmas ar "garderobi"


Ir skaidrs, ka atgriešanās uz Mēness nenotiks skafandros, kurus šobrīd NASA izmanto iziešanai atklātā kosmosā, lai veiktu darbus ārpus Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS). Tie izstrādāti kosmoplānu jeb šatlu misijām un ar pakāpeniskiem uzlabojumiem tiek izmantoti jau kopš 80. gadu sākuma.

Finansējuma trūkuma dēļ (un arī tāpēc, ka ilgu laiku pieejamie tērpi apmierināja vajadzības) jaunu skafandru izstrāde tika atkal un atkal atlikta, tā vietā veicot regulāras apkopes un uzlabojumus līdzšinējiem EMU jeb "Extravehicular Mobility Unit". Taču nu to ekspluatācijas mūžs strauji tuvojas beigām. Patiesībā beigas jau būtu pienākušas, ja vien NASA būtu tikusi pie "jaunās maiņas".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!