Foto: Red River Archaeology Group

Arheologi izrakumos Anglijas dienvidos uzgājuši plašu romiešu villas kompleksu ar dažādiem dīvainiem artefaktiem – lāstu plāksnītēm un maziem cirvīšiem, kas varētu būt izmantoti rituālos, vēsta portāls "Live Science".

Iespaidīgais romiešu villas komplekss atrodas netālu no Grouvas ciemata Anglijas dienvidos. Zināms, ka šis reģions bija apdzīvots jau bronzas laikmetā. Uzietā villa celta ap mūsu ēras pirmo un otro gadsimtu un bijusi bagātīgi aprīkota ar kolonādēm, ķieģeļu grīdām, mozaīkām, flīzēm, sienu gleznojumiem un neparastiem priekšmetiem, kas varētu būt saistīti ar rituālām darbībām.

Villa atrasta arheoloģisko izrakumu laikā, ko veica kompānija "Red River Archaeology Group (RRAG)".

"Ēku iespaidīgais izmērs, kā arī atrasto priekšmetu pārbagātība ļauj domāt, ka šī bijusi svarīgākā celtne apkārtnē, ja ne vēl plašākā teritorijā," uzskata RRAG vecākais projektu vadītājs Luiss Stafords.

Balstoties uz atrastajiem artefaktiem, pētnieki uzskata, ka šo vietu romieši apdzīvojuši līdz par 5. gadsimta sākumam, kad Romas impērija zaudēja kontroli pār Lielbritānijas teritoriju.

"Šī vieta ir daudz nozīmīgāka nekā vienkārši lauku īpašums, tas pavisam noteikti bija svarīgs sabiedriskās dzīves centrs ilgākā laika posmā – no bronzas laikmeta līdz romiešu periodam," saka RRAG pārstāve Frančeska Džarelli.

Arheologi izrakumos atraduši monētas, gredzenus, piespraudes, māla galda piederumus un pavardu graudu žāvēšanai, kā arī neparastu jostas sprādzi zirga galvas formā. Tā datēta ar 350. – 450. gadu mūsu ērā un, visticamāk, piederējusi kādai augsta ranga militārpersonai vai kādam, kurš vēlējies tikt tām pieskaitīts, teikts kompānijas izplatītajā paziņojumā.

Vēl izrakumos atrasti nelieli, plaukstas izmēra cirvīši un "noslēpumaini cieši savīti svina tīstokļi", kas attīti atgādina romiešu tā sauktās "lāstu plāksnītes". Pētnieki uzskata, ka šie priekšmeti varētu būt izmantoti rituālos, jo arī citās romiešu apmetnēs Lielbritānijā ir atrastas līdzīgas lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!