Foto: Mattin Aiestaran, Javier Velaza, Joaquín Gorrochategui et al.

Arheologi izrakumos Spānijas ziemeļos uzgājuši intriģējošu artefaktu – bronzas plaukstu ar nezināmu uzrakstu, vēsta portāls "Science Alert".

Bronzas priekšmeta vecums ir apmēram divi tūkstoši gadu, bet četrās rindās iegravētie dīvainie simboli, pēc zinātnieku domām, varētu būt sena, izzudusi valoda, no kuras attīstījusies modernā basku valoda.

Neparastais objekts atrasts reģionā, kur dzelzs laikmetā dzīvojusi tā sauktā vaskonu cilts. Tā nav atstājusi par sevi gandrīz nekādas rakstiskas liecības, līdz ar to zinātnieki bija pieņēmuši, ka rakstību šie ļaudis nepazina. Taču šī bronzas plauksta var liecināt par pretējo, ka šajā ciltī vēl pirms romiešu atnākšanas pastāvējusi sava rakstība.

"Detalizēta lingvistiskā analīze liecina, ka uzraksts ir grafiska paleohispāņu valodas apakšsistēma, kuras saknes kopīgas ar mūsdienu basku valodu, un tas ir pirmais vaskonu epigrāfijas piemērs," teikts pētījumā. "Šis uzraksts pierāda, ka senie vaskoni vismaz kaut kādā mērā pazina un izmantoja rakstību."

Uzraksta orientācija, kā arī neliels caurums objektā un tā atrašanas vieta ļauj pieņemt, ka plauksta varētu būt bijusi pakārta pie mājas ieejas.

Foto: Mattin Aiestaran, Javier Velaza, Joaquín Gorrochategui et al.

Uzraksts veikts, izmantojot sgrafito tehniku, kad vispirms izveido līnijas un pēc tam iekaļ rakstu zīmes. Nav skaidrs, kādi instrumenti tika izmantoti, taču pētnieki domā, ka viens no tiem varētu būt ass dzelzs priekšmets, piemēram, kalts.

Lai gan tekstu nav iespējams pilnībā iztulkot, pētnieki atklāja dažas interesantas paralēles ar mūsdienu basku valodu. Viena no galvenajām kopsakarībām, ko pētnieki ievēroja, ir starp pirmo vārdu uz rokas "sorioneku" un basku valodas vārdu "zorioneko", kas nozīmē "veiksme". Tas norāda gan uz rokas vēstījuma nozīmi, gan saistību ar basku valodu.

"Tekstu uz artefakta, kas atrasts pie ieejas dzīvojamā mājā, interpretējam kā aizsardzības burvestību, veiksmes amuletu," teikts pētījumā.

Iespējams, plaukstai bija kāda rituāla vai kulturāla nozīme, uzskata zinātnieki. Senie Ibērijas pussalas iedzīvotāji, piemēram, mēdza nocirst rokas sagūstītajiem ienaidniekiem, taču šis simbols vairāk izskatās labdabīgs.

Foto: Trustees of the British Museum/Museum of Zaragoza/Mattin Aiestaran, Javier Velaza, Joaquín Gorrochategui et al.

Interesanti, ka līdzīgi artefakti no tā paša laika perioda atrasti ne tikai vaskonu apdzīvotajā areālā un Ibērijas pussalā kopumā, bet arī Jemenas teritorijā (attēlā augšā, pa kreisi).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!