Vai imunizācijai pret Covid-19 apstiprinātās vakcīnas ir eksperimentālas? Vai tās negatīvi ietekmē reproduktīvo veselību un bojā cilvēka imūnsistēmu? Kaut ar Covid-19 pandēmiju sadzīvojam jau otro gadu un sen ir skaidrs, ka izeja no tās ir vakcinācija, šādi un citi jautājumi aizvien nomāc cilvēku prātus un dažu labu varbūt attur no vakcinācijas arī tagad, kad Latvija saslimstības ziņā diemžēl ir līderpozīcijās visā pasaulē. Tāpēc zinātnei jāturpina kliedēt maldus un dezinformāciju par Covid-19 vakcīnām – šajā video uz populārākajiem jautājumiem par vakcīnām atbild Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) pētniece Ilze Elbere un zinātniskā asistente Laura Ansone.

Iepriekš jau stāstīts par trim atsevišķu tehnoloģiju vakcīnām. Zinātnieki vienkāršā valodā izskaidro, kā darbojas mRNS vakcīnas ("Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" izstrādātās), adenovīrusu vektoru vakcīnas ("Astra Zeneca" un "Johnson & Johnson" izstrādātās), kā arī lietošanai vēl neapstiprinātās, bet klīnisko pētījumu finiša taisnē esošās proteīnu fakcīnas ("Novavax" un "Sanofi-GSK" izstrādātās):

kā strādā mRNS vakcīnas
kā strādā adenovīrusu vektoru vakcīnas
kā strādā proteīnu vakcīnas

Nu laiks kopsavilkumam. Kaut šis BMC pētnieku skaidrojums publicēts pirms mēneša, šie jautājumi ir aktuāli aizvien un vēl jo vairāk tagad, kad cilvēku mirstība no Covid-19 diemžēl sasniedz antirekordus. Piemēram, trešdien, 28. oktobrī, mira 64 cilvēki, no kuriem 55 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursus nepabeiguši.

BMC zinātnieki sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru, Latvijas Infektoloģijas centru un citām institūcijām jau kopš 2020. gada aprīļa nodrošina SARS-CoV-2 vīrusa genoma izpēti, iegūstot nozīmīgu informāciju par vīrusa dažādību, potenciālajiem riskiem un mainību Latvijā. BMC pētnieki šajā jomā ir vieni no vislabāk informētajiem speciālistiem valstī.

Foto: LETA

Video īsi izklāstīts, kāds tad ir vakcīnas ceļš no idejas līdz pat apstiprināšanai. Kas ir priekšizpētes posms, kas – pirmsklīniskie un klīniskie pētījumi. Pētnieces atbild uz jautājumu, kāpēc arī mRNS tehnoloģiju vakcīnas, par kurām daudzi pirmo reizi dzirdēja tikai pirms gada, gluži nav dažu mēnešu laikā no "zila gaisa" radīta un neizpētīta tehnoloģija.

Tāpat bieži izskan jautājums – kāda jēga vakcinēties, ja jau arī vakcinētie var saslimt? Uz šo un vairākiem citiem populāriem jautājumiem par Covid-19 vakcīnām atbildes meklē video.

--

Izglītības un zinātnes ministrija uzsver, ka vakcinēšanās ir viens no efektīvākajiem Covid-19 infekcijas ierobežošanas pasākumiem, un aicina rūpīgi izvērtēt informācijas avotus, uzticoties zinātnē balstītiem argumentiem.

Šis Izglītības un zinātnes ministrijas veidotais video materiāls tapis ERAF projektā Nr. 1.1.1.5/17/I/002 "Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!