Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) pieļauj iespēju, ka ministrijai un Latvijas Universitātei (LU) nāksies meklēt kompromisu, lai nodrošinātu rektora ievēlēšanu, taču tas esot iespējams tikai pēc tam, kad LU būs sakārtojusi Satversmes sapulces leģitimitātes jautājumu. Šādu viedokli ministre piektdien pauda intervijā “Delfi TV ar Jāni Domburu”.

Valsts prezidents Egils Levits šorīt LTV raidījumā “Rīta Panorāma” uzsvēra, ka droši vien visām konfliktā iesaistītajām pusēm būtu jāsēžas pie sarunu galda, lai “pārcirstu šo Gordija mezglu”. Viņaprāt, jau pirms lēmuma par Indriķa Muižnieka neapstiprināšanu LU rektora amatā, bija jārīkojas fleksiblāk un jāmeklē kompromiss. “Bet es negribu vērtēt iepriekšējo rīcību. Mums jāskatās kā tikt ārā no šīs ķezas,” sacīja Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka uz otro pilnvaru termiņu neapstiprinātais Muižnieks ir vērsies tiesā un apstrīdējis sev nelabvēlīgo valdības lēmumu. Tāpat viņš tiesai lūgs lemt par pagaidu noregulējumu, konkrēti, aizliegumu LU rīkot jaunas rektora vēlēšanas līdz brīdim, kamēr tiesa ir izvērtējusi, vai valdība, nolemjot viņu neapstiprināt, nav pārkāpusi savas pilnvaras.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska šodien “Delfi TV ar Jāni Domburu” norādīja, ka sagaida, ka LU pēc būtības “pārskatīs Satversmes sapulci”, piemēram, izvērtēs, vai tajā ir bijušas pārstāvētas visas LU struktūrvienības. Izveidojušos situāciju ministre jau apspriedusi ar LU rektora pienākumu izpildītāja amatā nozīmēto Gvido Straubi un LU Senāta priekšsēdētāju Mārci Auziņu, taču viņa vēl nezina, kā rīkoties šajā situācijā, kad LU un Muižnieks valdības lēmumu ir apstrīdējuši tiesā.

“Man nav iebildumu sēsties pie galda, bet man pagaidām nav skaidrs, par ko mēs sēdīsimies pie galda,” uzsvēra ministre. Muižnieka lūgtais pagaidu noregulējums nozīmējot, ka ir jāmaina Augstskolu likums, lai no tā izslēgtu normu, kas liedz valdības neapstiprinātam rektoram atkārtoti kandidēt uz rektora amatu.

LU Senāta vadītājs Auziņš un par rektora pienākumu izpildītāju ieceltais Straube šonedēļ pauda apņēmību jaunas rektora vēlēšanas sarīkot pēc iespējas ātrāk.

Pilnu sarunu ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku var noskatīties šeit, savukārt interviju ar amatā neapstiprināto LU rektoru Muižnieku – šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!