Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties pavasarim un maratonu sezonai, cilvēki atsākuši treniņus, lai savus spēkus pārbaudītu kādā no maratonu distancēm. Viens no lielākajiem un dalībnieku skaita ziņā kuplākajiem ir Nordea Rīgas maratons.

Viens no pagājušā gada maratona reklāmas varoņiem - aktieris Andris Keišs (attēlā kadrs no filmas Kolka Cool) - maratonā piedalīsies arī šogad, tāpēc viņš labprāt sniedz padomus, kā vajadzētu sagatavoties skrējienam, lai tas norisinātos bez starpgadījumiem.

Kā sarunā ar DELFI Izklaidi atzīst pats aktieris, viņš vēl nav izlēmis, vai skries desmit kilometru distanci vai piecu kilometru maratonu kopā ar savu sešgadīgo dēlēnu, kuram liela motivācija un kārdinājums piedalīties maratonā ir medaļa, kas tiek saņemta pie finiša līnijas.

"Šobrīd es regulāri skrienu, lai sagatavotu savu ķermeni maratonam. Pirmdien, piemēram, noskrēju 18 kilometrus. Piecu kilometru maratons nav tik grūts, nav nepieciešami tik intensīvi treniņi.

Ja dienu pirms maratona, sēžot ar draugiem pie tējas tasēm, rodas ideja skriet piecu kilometru distanci, tas ir iespējams arī bez treniņiem. Galvenais - nepārmocīt sevi, ieklausīties savā ķermenī un sekot līdzi savam sirds ritmam," stāsta Keišs.

Savukārt, lai noskrietu desmit kilometrus garo distanci, būs nepieciešami nedaudz nopietnāki treniņi.

"Nedrīkst sevi pārmocīt. Skrienot jāseko līdzi savam sirds ritmam, jāuzmanās no pārkaršanas. Maratons ir jāskrien prieka pēc. Nevajag būt karjeristam un censties kaut ko pierādīt sev vai citiem. Ir jāizbauda skrējiens.

Pats galvenais nosacījums, kā veiksmīgi sagatavoties maratonam, ir regulāri skriet. Ja esi nolēmis piedalīties desmit kilometrus garajā skrējienā, pilnīgi pietiek, ja mēnesi pirms tam uzsāc treniņus. Noteikti vajadzētu vismaz vienu reizi noskriet šos desmit kilometrus.

Skriešana trenē sirdi un izturību; maldīgs ir uzskats, ka ar skriešanu var nomest svaru. Tieši izturība ir ļoti svarīga, lai maratons noritētu veiksmīgi. Regulāri treniņi palīdzēs arī iepazīt savu organismu un sajust, kad vajadzētu nedaudz piebremzēt, " savos padomos dalās Keišs.

Lai veiksmīgi sagatavotos maratonam, nav krasi jāmaina savi ēšanas paradumi vai ikdienas ritms. Aktieris uzskata, ka, ja vien neesi profesionāls sportists, kurš tēmē uz augstiem rezultātiem, nevajag sevi ierobežot stingros režīmos.

"Protams, pirms paša maratona nevajadzētu pieēsties. Manuprāt, galvenais maratona mērķis ir gūt labsajūtu, gandarījumu un prieku. Ir jāieklausās sevī, ķermenis pats pateiks, cik daudz tas var izturēt.

Uzsākot maratonu, parasti jūtams milzīgs enerģijas pieplūdums, pacēlums atņem veselo saprātu - tādā brīdī vajag mācēt nedaudz piebremzēt, pasoļot, iedzert ūdeni. Es nepārspīlēju ar drastiskiem treniņiem pirms maratona. Kā jau teicu, galvenais ir regulāri skriet, trenēt izturību un sirdi.

Maratonam piemīt sava burvība - Rīgas ielas ir tukšas, brīvas no automašīnām, kuras ikdienā pārpildījušas pilsētu. Rīgas ielas pieder tikai skrējējiem," iedrošina Keišs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!