10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem

Pēdējā laikā daudz dzirdēts par "briesmīgajiem" Latvijas mediķiem, kuru dēļ nākas ciest pat pašiem mazākajiem pacientiem. Taču jāatceras, ka medicīnas humānisms ir progresējis neiedomājamā tempā, jo tikai vēl pirms 100 gadiem "noziedznieki baltos halātos" slimniekiem izrakstīja visspēcīgākās narkotikas, bet daži no viņiem ar cilvēkiem veica neiedomājamus eksperimentus.
10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
1
Amerikāņu psihologs Vendels Džonsons (1906-1965) bija atbildīgais par eksperimentiem, kas vēlāk kļuva pazīstami ar nosaukumu ‘Monster Study’. 1939. gadā viņš no Ohaio bērnunamiem atlasīja 22 bāreņus un ar viņiem veica eksperimentu virkni, lai pārbaudītu savu teoriju par to, ka stostīšanās ir nevis iedzimta, bet gan iemācīta. Daļu no šiem bērniem pastāvīgi apsauca un pazemoja, iedvešot, ka viņi runā slikti un nepareizi. Rezultātā vairākiem bērniem uz visu mūžu radās ne tikai runas traucējumi, bet arī psihiskās veselības problēmas.
Publicitātes foto
10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
2
Džons Čārlzs Katlers (1915-2003) četrdesmitajos gados bija ASV valdības Veselības departamenta vecākais terapeits, kurš atbildēja par eksperimentiem ar sifilitiķiem Gvatemalā. Īsi pēc viņa nāves atklātībā nonāca fakts, ka eksperimentos bez viņu piekrišanas tika iesaistīti ieslodzīti un karavīri. Rezultātā mākslīgi tika inficēti vismaz 1000 cilvēki, kuriem netika sniegta medicīniskā palīdzība. Eksperimentu gaitā nomira 83 cilvēki, bet ASV valdība Gvatemalai 2010. gadā oficiāli atvainojās.
The National Archives


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
3
Kanādiešu psihiatra Obrija Levina (dz. 1938) vadībā septiņdesmitajos gados Dienvidāfrikā tika īstenots valdības projekts ‘The Aversion Project’ ar mērķi homoseksuāļus „izārstēt” no viņa netradicionālās seksuālās orientācijas. No karavīru vidus izraudzījās vismaz 900 cilvēkus, kuriem bija diagnosticēta pederastija. Starp „ārstēšanas” metodēm bija elektrošoks, ķīmiskā kastrācija un seksuālās orientācijas maiņa piespiedu kārtā. Visi šie eksperimenti notika bez cilvēku piekrišanas, bet armijā varēja atgriezties vienīgi tie, kuriem ķirurģiskā ceļā tika mainīts dzimums.
Calgary Sun


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
4
Džeimss Marions Simss (1813-1883) XIX gadsimtā veica neskaitāmus eksperimentus ar sievietēm, jo meklēja veidus, kā varētu ārstēt vaginālo fistulu. Lai gan viņa mērķi bija cēli un Simss reizēm tiek saukts par modernās ginekoloģijas „tēvu”, viņa metodes bija apšaubāmas – ārsts uz operāciju galda lika verdzenes, nebrīdinot par savu eksperimentu mērķiem, turklāt operēja bez anestēzijas. Iegūtie dati medicīnai izrādījās ļoti noderīgi, taču pats Simms tiek nosodīts par vardarbīgā veidā iegūtu informāciju.
Arhīva foto
Publicitātes foto


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
5
No 1965. līdz 1966. gadam dermatovenerologs Alberts Kligmans (1916-1210) ar ASV armijas un dažu farmācijas kompāniju atbalstu īstenoja virkni vardarbīgu eksperimentu, par kuru upuriem kļuva ieslodzītie (viņiem gan tika samaksāta neliela naudas summa). 75 cilvēkiem tika injicēts preparāts ‘Agent Orange’ – herbicīds, ko drīz vien kā ķīmisko ieroci sāka izmantot Vjetnamas kara laikā. Eksperimenta rezultātā cilvēki ieguva hroniskas ādas un venēriskās slimības.
The New York Times


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
6
Tuskegī sifilisa eksperimenti bija klīniskie pētījumi, ko no 1932. līdz 1972. gadam ASV Veselības dienests īstenoja starp Alabamas afroamerikāņiem. Par eksperimenta teorētisko pamatojumu un praktiskajiem mērķiem atbildēja doktors Olivers Vengers. Vairāki nabadzīgi vīrieši mākslīgi tika inficēti ar sifilisu – viņiem solīja bezmaksas ārstēšanu, bet rezultātā tika pielietotas dzīvībai bīstamas toksikoloģiskas metodes. Savukārt citai grupai par infekciju netika paziņots, tāpēc viņi turpināja dzīvot un inficēt citus. Daudzi pacienti nomira no slimības komplikācijām un blakusefektiem.
Vida Press


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
7
Daktere Herta Oberhoizere (1911-1978) strādāja nacistu koncentrācijas nometnēs Aušvicē un Rāvensbrikā un ar ieslodzītajiem eksperimentēja, testējot viņu kaulaudus, muskuļaudus un nervu audus. Lai sasniegtu mērķus, viņa cilvēkiem amputēja locekļus un implantēja svešķermeņus, bet rezultātā daudzi mira uz operāciju galda vai no sakropļošanas komplikācijām. Bijā plānots, ka cilvēka audu reģenerācijas procesa izpēte palīdzēs nacistu karavīru ārstēšanā, bet rezultātā karš beidzās un notika Nirnbergas ārstu prāva. Oberhoizerei tika piespriesti 20 gadi cietumā, no kuriem viņa „nosēdēja” pusi.
Vida Press


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
8
Krievu bioķīmiķis un doktors Grigorijs Mairanovskis (1899-1964) strādāja pie superindes izstrādāšanas. Tai bija jābūt bez smaržas un bez garšas, lai ienaidnieks nevarētu identificēt. Slepenajā Laboratorijā Nr. 1 doktors eksperimentēja ar Gulaga ieslodzītajiem, testējot gan piparu gāzi, gan ricīnu, gan visdažādākās indes. Nav zināms, cik ieslodzīto gāja bojā šo eksperimentu rezultātā, bet zinātniekiem izdevās sintezēt nāvējošo indi C-2.
Ivo Stunga / cc


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
9
Aukstā kara laikā gan ASV, gan PSRS veica neskaitāmus eksperimentus radiācijas jomā, un zinātnieku mērķis bija noskaidrot, vai tā var nogalināt. Tas bija nepieciešams, lai novērstu avāriju sekas atomstacijās. Viens no pētniekiem bija Jevgeņijs Zengers, kurš 10 gadu garumā vēža slimniekus testēja ar ārkārtīgi lielu radiācijas devu, savus pacientus atlasot no neaizsargāto vidus. Vairums upuru cieta no bezmiega, dezorientācijas, mazasinības vai nomira mokošā nāvē.
IAEA Imagebank / cc


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
10
Otrā pasaules kara laikā doktors Zigmunds Rašers (1909-1945) ar koncentrācijas nometnēs ieslodzītajiem veica eksperimentus, lai noskaidrotu, cik ļoti cilvēka organismu ietekmē strauji mainīta slodze. Ieslodzītie uz vairākām stundām tika guldīti aukstā ūdenī, kaili uz ielas turēti lielā salā. Pēc tam sasalušos cilvēkus strauji meta vārošā ūdenī, lai novērotu organisma reakciju. Arī par šiem noziegumiem kļuva zināms Nirnbergas ārstu prāvā.
Arhīva foto


10 ārsti, kas veikuši amorālas manipulācijas ar pacientiem
11
Medicīnas un psiholoģijas vēsture zina vēl daudzus bēdīgi slavenus eksperimentus ar cilvēkiem – Filipa Zimbardo vadītais Stenfordas cietuma eksperiments (1971), Karnija Lendisa vadītais Sejas izteiksmju eksperiments ar dekapitētām žurkām (1924; attēlā), biheivorisma „tēva” Džona Vatsona eksperiments, kas pazīstams ar nosaukumu ‘Mazais Alberts’ (1920), Marka Seligmana un Stīva Meijera ‘Iemācītā bezpalīdzība’ (1965), Stenlija Milgrema eksperimenti (1974), dr. Jozefa Mengeles eksperimenti koncentrācijas nometnēs utt.
Arhīva foto
Skaļākās slepkavības Latvijas jaunāko laiku vēsturē Skaļākās slepkavības Latvijas jaunāko laiku vēsturē   (7)
Slaveni bērni, kas nav nodzīvojuši līdz 18 gadu vecumam Slaveni bērni, kas nav nodzīvojuši līdz 18 gadu vecumam   (5)
Unikāli kadri: Pats lielākais dirižablis 'Grāfs Cepelīns' virs Rīgas Unikāli kadri: Pats lielākais dirižablis 'Grāfs Cepelīns' virs Rīgas   (6)
Kā biznesa klase izskatījās padomju laika lidmašīnās Kā biznesa klase izskatījās padomju laika lidmašīnās   (28)
Vēsturiski kadri: Tautu vadoņa Josifa Staļina bēres Vēsturiski kadri: Tautu vadoņa Josifa Staļina bēres   (8)
Viešņa no nākotnes – padomju bērnu pielūgsmes objekts Viešņa no nākotnes – padomju bērnu pielūgsmes objekts   (13)
Grausti Maskavas apkārtnē – pionieru nometņu spožums un posts Grausti Maskavas apkārtnē – pionieru nometņu spožums un posts   (31)
Vienmēr gaišā piemiņā: desmit nošauti melnie reperi Vienmēr gaišā piemiņā: desmit nošauti melnie reperi   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.