Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā

Tā kā svarīgu personu viesošanās Latvijā nav ikdienišķa parādība, Skats.lv izlēma atminēties dažas prātā paliekošas un svarīgas vizītes ar citu valstu līderiem.
Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā
1
1994. gada jūlijā, būdams ASV prezidenta amatā, pie Brīvības pieminekļa Bils Klintons teica uzrunu vienkāršajai tautai. Toreiz viņš uzsvēra, ka Amerika 50 gadus esot atteikusies atzīt Baltijas valstu okupāciju, un apsolīja atbalstu atjaunošanas procesam. 2001. gadā, tiekoties ar Vairu Vīķi-Freibergu, Klintons ar sajūsmu atcerējās vizīti Latvijā, apgalvojot, ka pacilātā sajūta pie Brīvības pieminekļa esot neaizmirstama.
F64


Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā
2
Divas reizes pie mums ir viesojies arī Velsas princis Čārlzs. Pēdējā no tām bija 2001. gada 8. novembrī, kad, dodoties pie Brīvības pieminekļa, viņam uzbruka kāda meitene, cenšoties ar neļķi iesist pa seju. Vaira Vīķe-Freiberga nekavējoties atvainojās, savukārt nu jau leģendārā ‘neļķu Alīna’ tika pie kriminālatbildības.
Vida Press


Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā
3
2012. gada jūnijā Latvijā viesojās ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura ieradās runāt par NATO misijām, kā arī tikties ar jauniešiem un NVO līderiem. Ietekmīgās dāmas uzrunas atstāja neizdzēšamu iespaidu teju visiem. Ar īpašām emocijām pēc Klintones viesošanās palika arī Lauris Reiniks, kura zilo kreklu komplimentēja ASV sekretāre, kas nav mazāk svarīgi par kaut kādām NATO padarīšanām.
F64/LETA


Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā
4
1993. gada 8. septembrī ierodoties Latvijā, Jānis Pāvils II pateicās Dievam par iespēju skūpstīt latviešu zemi un tikties ar tās cildeno tautu, kas spējot prieku un ciešanas pārvērst dziesmā. Pāvests slavēja Baltiju par tās izcīnīto brīvību un vizītes laikā, kas ilga līdz 10. septembrim, teica vairākas emocionālas uzrunas.
F64


Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā
5
Viena no iespaidīgākajām viesošanās reizēm bija Džordža Buša vizīte Rīgā 2005. gadā. Toreiz latvieši centās sevi parādīt no labākās puses, veicot gan iespaidīgus drošības pasākumus, tai skaitā, piemēram, sapieriem pārbaudot Rīgas kanālu, gan atjaunojot māju fasādes maršrutā, kur veda Buša konvojs.
LETA


Pasaules līderi, kuri viesojušies Latvijā
6
18. augusts nebūs pirmā reize, kad Merkele viesosies Rīgā - viņa pie mums ir bijusi gan 2006. gadā NATO samita ietvaros, gan 2010. gadā, piedaloties Latvijas un Vācijas ekonomikas forumā. Atgriežoties 2014. gadā, Merkele, šķiet, iedibina tradīciju pie mums ieskriet reizi četros gados.
LETA
Pieci skandalozu datorspēļu koncepti Pieci skandalozu datorspēļu koncepti   (1)
Igaunijas prezidents skatās uz telefonu Igaunijas prezidents skatās uz telefonu  
Septiņas sievietes, kuras mainīja latvieša uztveri Septiņas sievietes, kuras mainīja latvieša uztveri  
Politiķi uz miesnieku cirvjiem Politiķi uz miesnieku cirvjiem  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.